Rekrutteringstopp: – Det er unektelig en trend at velstående, hvite damer ønsker å være hjemme og passe barn

Rekrutteringstopp roser utspill om kvinner uten karriereambisjoner, og lufter samtidig spørsmålet: Er det egentlig så farlig?

ROSER CC VEST-UTSPILL: – Det bra de nå kommer frem, de som ikke bare skylder på de gamle mennene og systemene, sier rekrutteringstopp Thorleif Solstad (innfelt) i Solstad Gruppen. Han roser omstridt shoppe-utspill som nyanserende.

Foto: SOLSTAD GRUPPEN / Colourbox.com
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– For velferdsstaten Norge er det et mye større problem at unge nektes innpass i arbeidsmarkedet, enn at kvinner velger å gå på CC Vest fordi de har råd til det, sier rekrutteringstopp og partner Thorleif Solstad i Solstad Gruppen til E24.

Et omdiskutert shoppe-utspill fra Spekter-direktør Anne-Kari Bratten har satt fyr på debatten om kvinners yrkesdeltagelse denne uken.

Men Solstad, som har årelang erfaring med å jakte kvinner og menn til toppjobber i norsk næringsliv, lar seg ikke provosere.

Han mener Brattens utspill både er modig og sant.

– Debatten om kvinner og deltid rommer mange ulike typer personer og situasjoner. Men det er unektelig en trend at velstående, hvite damer ønsker å være hjemme og passe barn, sier Solstad.

– Fra rike strøk som Bygdøy hører man om et kjønnsrollemønster som minner om tiden da besteforeldrene våre vokste opp, fortsetter han.

Han roser Brattens utspill for å berike en debatt han mener lenge har vært ensidig og «massivt unyansert».

Les også

Solberg: – Kvinner som jobber heltid kan være en gullgruve for Norge

«Hvilket kjønn er det som ser stygt på deg da?»

– Kvinner som jobber heltid kan være en gullgruve for Norge, sa statsminister Erna Solberg under NHOs årskonferanse tirsdag.

Uttalelsen fungerte som et salgs samlende premiss for debatten som så skulle utspille seg i media: Det er for få kvinner i heltidsjobb.

Og hvem har egentlig skylden?

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier hun lei av fordømmelsen hun mener kvinner gir hverandre når de prioriterer karriere.

– Hvis du kommer for sent til barnehagen eller har glemt å hente sønnen din på fotballtrening – hvem er det som skuler på deg da? Hvilket kjønn er det som ser stygt på deg da? sa Skogen Lund retorisk til Dagens Næringsliv.

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten er imidlertid lei av unnskyldningene, og mener mange kvinner rett og slett mangler drivkraft.

Selv bedyrer hun til DN at hun har «prioritert beinhardt» – og blir kraftig provosert når hun hører kvinner si det ikke er mulig å gjøre karriere uten au pair eller hjelp i hjemmet.

– Det er mange kvinner der ute som vil ha tid for seg selv. De vil heller gå og shoppe på CC Vest, enn å jobbe. Det er ikke bærekraftig, sa Bratten, en uttalelse som siden har vakt stor oppmerksomhet.

Les også

Full splid om NHO-Kristins trygde-utspill: Men på ett punkt er LO-sjefen enig

– Mange kvinner velger «me-time»

– De har rett alle sammen, sier Solstad, som mener debatten om kvinner og arbeid endelig har fått tilstrekkelig nyanse.

– Hva har debatten manglet tidligere?

– Den har vært massivt unyansert. Den har totalt manglet perspektiver om hvilket ansvar kvinner selv har, og forskjellen mellom å skvises ut av arbeidslivet, og det å selv velge å stå ute.

– Da er det bra de nå kommer frem, de som ikke bare skylder på de gamle mennene og systemene, sier Solstad, med henvisning til CC Vest-utspillet.

– Jeg synes den uttalelsen krever mot, og det er klart at noen kvinner faller i den kategorien. «Me-time» er noe mange kvinner velger – fordi de faktisk har muligheten. Og er det et problem? spør Solstad.

– Hvorfor mener du rike kvinner velger å være hjemmesittere?

– Dels kan det være et uttrykk for velstand, at man rett og slett ikke trenger å jobbe og kan ta seg råd til det. Samtidig tror jeg vi er kommet over en kneik i likestillingsarbeidet, hvor det igjen er rom for større mangfold og forskjeller.

Refser offentlig deltid

På den andre siden gir Solstad rett til de som kritiserer arbeidslivet som mange kvinner må navigere i:

– Det er mange kvinner som gjerne vil ha heltidsjobb, men så vanskelig får det, fordi de er i yrker som spekulerer i deltidsjobbing, sier Solstad.

Han viser til at noen av de største «kvinneyrkene», som helsearbeid og varehandel, har utstrakt bruk av deltid.

– Paradoksalt nok er det offentlige her en versting. Det er ganske tydelig at de ikke ønsker for mange faste kontrakter. Jeg tror det ofte handler om dårlig ledelse og spekulativ budsjettplanlegging, som ofte ville gitt ramaskrik om det skjedde i privat sektor, mener Solstad.

I rekrutteringsarbeid merker han forskjeller i hvor frempå menn og kvinner er.

– For å generalisere så er menn mer tydelige, selvsikre og fremoverlente, enten de har dekning for å være det eller ikke. Har de et hull i kompetansen i forhold til stillingskrav, ser de på det som en fordel, for da kan de lære. Mens kvinner blir typisk usikre og lurer på om de strekker til.

Men det finnes også forsiktige og søkende menn, og kvinner som går over hva som helst for å klatre karrierestigen. Mange kvinner som er vel så harde i klypa som menn, mener Solstad.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Menn og kvinner har ulike favorittaksjer: Disse gjorde det best da børsene falt

 2. Fersk likestillingsrapport fra finansbransjen: – Ta ansvar for egen karriere

 3. Hvorfor gjør kvinnelige økonomer mindre karriere?

 4. Betalt innhold

  Fortsatt skjevt i toppen – når står de siste mannsbastionene for fall?

 5. Betalt innhold

  Jobb mindre – tjen godt: Slik får du det til