Oljefondet ga tommel ned til Musks gigantiske lønnspakke

Tesla-gründer Elon Musk kan tjene store summer dersom han og selskapet leverer optimalt de neste ti årene. Oljefondet støttet ikke pakken.

STEMTE NEI: Oljefondet-Yngve Slyngstad (til venstre) liker ikke de massive lønns- og bonusfestene hos mange internasjonale selskapet. Til høyre er Tesla-gründer Elon Musk.
Publisert:

Onsdag ble lønnspakken som kan sikre Tesla-gründeren en potensielt storstilt lønnspakke vedtatt av aksjonærene.

Oljefondet skriver i en oppdatering at de ikke støttet den opsjonsbaserte avlønningen. For at opsjonene skal bli utløst, må Musk oppnå en rekke delmål over de neste ti årene.

Musk får i utgangspunktet null kroner i lønn og bonus, men har en avtale om ti års tildeling av opsjoner fordelt på 12 mål, knyttet til selskapets markedsverdi.

Men det kan bli et helt annet nivå på lønnspakken.

For hvert mål som nås, vil nemlig Musk få opsjoner tilsvarende én prosent av de utestående aksjene i selskapet.

Kan vokse kraftig

Tesla er torsdag verdt 53 milliarder dollar.

Først må selskapet nå en verdi på 100 milliarder dollar – og deretter er det økninger på 50 milliarder dollar som utløser nye opsjonstildelinger.

I tillegg er det satt opp milepæler for inntekt og fortjeneste justert før renter, skatt, nedskriving og nedbetaling av gjeld.

Dersom alle mål blir oppnådd kan Musk håve inn hele 55,8 milliarder dollar (428,5 milliarder kroner), skriver Bloomberg.

Les mer om Musks pakke på Teslas hjemmesider.

Les også

Oljefondet vil endre lederlønningene: – Må bli enklere

Mange stemte for

Ikke medregnet Elon og broren Kimbal Musks stemmer, stemte 73 prosent av aksjonærene for lønnspakken, dette tross advarsler fra aksjonærrådgiverne Glass Lewis og ISS. Det kommer frem i en kunngjøring sendt til det amerikanske finanstilsynet (SEC).

Ved inngangen til 2018 satt Oljefondet på 0,48 prosent av alle aksjene i Tesla, til en samlet verdi på litt over 2 milliarder kroner.

Negativ til store lønninger

I 2017 la Oljefondet frem et dokument der de gjorde det klart at de ønsker enklere avlønningsstrukturer i selskapene de har eierandeler i.

Fondet stilte også spørsmål ved premisset for at de enorme belønningene som toppsjefer får, ofte i form av aksjer, faktisk fører til suksess for bedriften.

Globale lederlønninger har steget kraftig de siste tiårene, og Oljefondet har flere ganger uttalt at det ikke vil gi tommel opp til gigantisk avlønning av toppsjefer.

Nylig ble det kjent at fondet stemte nei til Disney-toppenes lønningspose.

Toppsjef Robert Iger kunne få opp mot 142 millioner dollar i aksjer hvis Disneys kjøp av 21st Century Fox gjennomføres. Det tilsvarer over 1,1 milliarder kroner.

I USA er lederlønningene i store firmaer nå mellom 140 og 335 ganger større enn en arbeiders lønn, avhengig av hvordan det måles, opplyste fondet i fjor.

På 1980-tallet var dette forholdet 40–1.

Les også

Oljefondet har tapt 2,9 milliarder på Facebook-skandalen

Les også

Oljefondet har milliardeierskap i over 1.000 selskaper

Les også

Korrupsjonseksperter ut mot Oljefondets kasinoer

Publisert:

Her kan du lese mer om