Sommerjobb? Her er rettighetene du må passe på i sommer

Har du en sønn eller en datter som skal ha sommerjobb, eller kanskje du er en tenåring som skal prøve deg i arbeidslivet selv? Her er lønnen og rettighetene du må kreve i sommer.

PATRULJERER: LOs utsendte med Linn Andersen (t.v.), Tanita Grønli Kristiansen og Therese Østerbø (ikke på bildet) inspiserer i sommer arbeidsplasser i Norge for å sjekke at arbeidsmiljøloven overholdes. Her på besøk hos Kulturhuset på Youngstorget i Oslo, der de traff de to unge bartenderne Greta Bjørkli (t.v. i midten) og Christina Brynhildsen.
  • Christian Høie Lie
Publisert: Publisert:

– Med færre ledige jobber er det viktig å ikke være for kresen i valg av jobb, men rettighetene som følger av arbeidsmiljøloven skal og har man rett på, sier Goran Scekic i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) til E24.

De har gått gjennom minstelønnssatsene i tariffavtalene i en rekke vanlige sommerjobber. Se listen nederst i saken.

Både YS og LO opplever stor nedgang i antallet utlyste stillinger for ungdom denne sommeren.

– I år er det vanskeligere å få sommerjobb, fastslår ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen i LOs sommerpatrulje, som besøker 6.000 arbeidsplasser landet over.

Husk rettighetene dine

E24 ble med LOs sommerpatrulje på oppdrag i Oslo sentrum for å sjekke ut forholdene til de yngste arbeidstagerne.

På Youngstorget møter patruljen de to unge og blide norske jentene, Greta Bjørkli (25) og Christina Brynhildsen (22) som jobber i kafeen på det populære samlingspunktet Kulturhuset. Både de unge jentene selv og arbeidsgiver tar sommerpatruljen imot med åpne armer.

Linn Andersen i LO, begynner å stille spørsmål til jentene: Har dere fått skriftlig kontrakt? Har dere jobbet overtid? Får dere pauser?

– Jeg har jobbet her deltid her i to år, men blant yngre folk er det nok i år vært vanskelig å få seg sommerjobb. For min egen del har jeg i sommer vært nødt for å ta fem ukers ferie da det ikke er noen barnehage åpen. Ellers skulle jeg gjerne ha jobbet mer, sier Greta Bjørkli.

Maria Moe, driftsleder og medeier i Kulturhuset, forteller at det for deres del knapt lenger er noe som heter sommervikarer. – Vi bruker stort sett de samme personene gjennom hele året og behovet for rene sommervikarer er blitt mindre.

GANSKE FORNØYDE: LOs sommerpatrulje er stort sett tilfredse med inspeksjonen på Youngstorget. Fra venstre: Therese Østerbø, Linn Andersen og Tanita Grønnli Kristansen.

Mange lovbrudd

Hittil har de besøkt over 300 bedrifter. I tillegg til oppsøkende virksomhet har LO i tillegg en egen telefon hvor de unge arbeidstagerne kan ringe inn for veiledning.

– Allerede har vi hatt mange telefoner fra foreldre og de unge selv som ringer oss for å spørre om jobbrelaterte forhold. Det vanligste spørsmålene knytter seg til lønn, arbeidstid og arbeidskontrakt.

Fjorårets patrulje besøkte omtrent 5.900 bedrifter og avdekket i alt 1.524 brudd på lover og regler. Ved 18,8 prosent av de besøkte bedriftene ble det avdekket mindre eller større lovbrudd.

Vanskeligst for de aller yngste

LO opplever at det er vanskeligst å få sommerjobb for de aller yngste arbeidstagerne.

– Vi ser at det i år går et betydelig skille mellom de som er i aldersgruppen 16 til 19 år og de som er eldre. Den første gruppen har det, særlig i år, mye vanskeligere å få seg jobb. Dette skyldes trolig at de ikke har så mye arbeidserfaring fra før, og i en tid hvor det er stor etterspørsel etter og tilhørende mangel på jobber, er det naturlig å velge de med mer arbeidserfaring.

For de alderen 19 år og oppover, opplever Pedersen imidlertid at det er lettere å få seg jobb. Han bemerker at dette i all hovedsak er studenter og personer med mer arbeidserfaring.

Også YS opplever arbeidsmarkedet for de unge på jakt etter sommerjobb som krevende.

– I år kontra samme tid i fjor er det en kraftig nedgang i antallet utlyste stillinger. Et søk på Finn.no viser blant annet at det i øyeblikket ikke er mer enn omtrent 500 ledige sommerjobber, sier rådgiver Goran Scekic.

To typer arbeidsgivere

–Vi opplever at det er to typer arbeidsgivere. Det er de bedriftene som ønsker å følge loven, og så har vi de som spekulerer i de yngste arbeidstagernes uvitenhet, sier Pedersen.

– Et annet stort problem vi ser ofte forekommer er overtidsbetaling. Mange arbeidsgivere pakker inn dette i avspasering, som i enkelte tilfeller heller ikke blir noe av.

Overvåkning

En ny trend LO ser er stadig mer overvåkning.

– Teknologien har de siste årene gjort at vi ser stadig flere overvåkningskameraer montert på ulike arbeidsplasser. Dette er noe man skal være påpasselig med.

Også Linn Andersen, som er ute på patrulje, bekrefter i likhet med sin kollega Kent Rune Pedersen at de ser stadig mer overvåkning av ansatte.

– Vi har hørt skrekkhistorier om enkelte arbeidsgivere hvor det er åpenbart at arbeidsgiver sitter hjemme og overvåker sine ansatte. Det skal alltid være informasjon om monterte kameraer og de ansatte skal ha beskjed om hva de skal brukes til.

Les også

Rekordmange søkere til sommerjobber: 830 søkere til seks stillinger på turistbåt

Råd til foreldre

– Spør barna om de har fått skriftlig kontrakt. Hjelp de også å sjekke ut om lønn, arbeidstid og andre forhold rundt jobben ikke er urimelig, sier Pedersen.

Selv om det ofte sies at «all arbeidserfaring er god arbeidserfaring», mener Pedersen at det ikke gjelder for enhver pris.

– Et dårlig første møte med arbeidslivet er ikke heldig for de unge. Dette er arbeidskraft vi skal ha glede av i mange år fremover og det er ikke positivt om de unge mister motivasjonen for arbeidslivet og får dårlige holdninger som følge av en sommerjobb som ikke holder mål.

Hans klare råd til de unge i arbeid er:

Ungdomsrådgiver Goran Scekic i YS

– Dersom sommerjobben oppleves som noe helt forferdelig og disse forholdene ikke i det hele tatt lar seg løse til det bedre, anbefaler jeg at du er slutter.

Rådgiver Goran Scekic i YS påpeker imidlertid overfor E24 at man ikke bør være kresen i valg av jobb. – All arbeidserfaring fra arbeidslivet er viktig. Med færre ledige jobber er det viktig å ikke være for kresen i valg av jobb.

Men han understreker:

– Rettighetene som følger av arbeidsmiljøloven skal og har man rett på.

Godkjent

Linn Andersen i LO gir besøket på Kulturhuset stort sett godkjent-stempelet.

– De gir uttrykk for at de har det greit og fint på jobb, men også her får jeg inntrykk av enkelte av de vanligste bruddene, imidlertid ingen grove.

– På generell basis er et tegn på lovbrudd ofte at historiene endrer seg underveis som man prater, men det er svært vanskelig å ettergå hva som er den virkelige realiteten.

Maria Moe, driftsleder og medeier i Kulturhuset forteller at hun er strålende fornøyd med sine yngste ansatte og mener at loven overholdes.

– Jeg tror vi har ting på stell, sier Moe til E24.

Kilde: Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. LOs sommerpatrulje avdekker flere lovbrudd enn før

  2. Betalt innhold

    Sjekkliste for sommerjobben: Dette har du rett på

  3. Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven

  4. Betalt innhold

    Nå står kampen om ditt hjemmekontor

  5. Skaper arbeidsplasser for unge som faller utenfor