Slik lykkes du i ny jobb

Du har passert jobbintervjuet og jobben er din. Nå er spørsmålet: Hvordan skal jeg gå frem i min nye jobb? Vi gir også råd til deg som arbeidsgiver og kollega.

Ny i jobben? Spør mye de første ukene, det er da det er lov, råder jobbeksperter Dine Penger har snakket med.
 • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Ny jobb, nye muligheter. Resultater tar tid å opparbeide, og ikke minst for nyansatte. Vis god holdning og utfør arbeidet ditt etter beste evne så vil resultatene komme etter hvert.

Familien bør involveres. – Du skal lære deg mye nytt og dette er tid- og energikrevende! Du må planlegge sammen med familien din og forberede dem på lange dager og kvelder de første ukene, sier administrerende direktør og seniorkonsulent Erlend Emil Holmsen i rekrutteringsselskapet Headhunt.

Han forteller videre at du sannsynligvis vil føle deg mye sliten når du kommer hjem i starten, da det er mange inntrykk å fordøye. Fortell om dette hjemme.

Les også:Få 10.000 mer i pensjon

Vær deg selv. – Du bør ikke fravike for mye fra hvordan du er til vanlig. Forsøker du for hardt og ikke er deg selv, vil du bli avslørt og tape ansikt. Det er det vanskelig å rette opp igjen, sier adm. direktør og seniorkonsulent, Erlend Emil Holmsen i Headhunt.

Helgejobbing. Det vil være mye nytt å sette seg inn i. Det er ikke bare nye kollegaer du skal bli kjent med, men også systemer.

– Hvis for eksempel arbeidsgiver har et datasystem eller et CRM- system som er nytt for deg, ville jeg sittet hjemme og testet dette - og lært meg dette, sier Holmsen.

Les også:Derfor vil vi bytte jobb

Holmsen sine råd.

 • Vis at du er ivrig og engasjert. Vær først på jobben når dine kollegaer kommer om morgenen, og sist ut døren når de går for dagen. Dette viser at du er engasjert og lærevillig.
 • Spør mye i starten, da er det lov.
 • Vær nøyaktig i alt du foretar deg. Kom presis, ikke for tidlig og ikke for sent.
 • Bli kjent og vær vennlig og hjelpsom.


Du skal ikke godta alt. Det kan være vanskelig å vite hva du skal og ikke skal godta i ny jobb.

Resultatene kommer. – Den nyansatte bør alltid vise gode holdninger. Resultatene kommer etter hvert, sier direktør for trainee- og talentutvikling i Storebrand, Anne Røren Andreassen.

– At du ikke blir behandlet godt eller etter ditt kompetansenivå skal du ikke godta. Kjenner du at du ikke blir stimulert på jobben - si ifra, råder direktør for trainee- og talentutvikling i Storebrand, Anne Røren Andreassen.

Hun sier videre at du må husk at du er en viktig ressurs for arbeidsgiveren, og det å dra nytte av dette fra starten av er positivt for alle parter.

Røren Andreassens øvrige råd.

 • Gå inn med et åpent sinn om arbeidet, lytt mye og sørg for å forstå den overgripende situasjonen/oppgavene.
 • Vis interesse og vær nysgjerrig på ulike saker i konsernet, ikke bare de som er direkte relatert til det du skal jobbe med.
 • Vær lydhør og ydmyk for kompetansen til dine medkollegaer.

Les også:Jobbsøke-boom fra studenter

Fallgruver. Oppriktighet og ydmykhet er viktige byggesteiner for å lykkes på arbeidsmarkedet. Du vil aldri bli ferdig utlært.

– Pass på at du ikke er forutinntatt i forkant, både om oppgavene og menneskene du skal jobbe sammen med. Du kommer ofte inn i et miljø der dine kollegaer har arbeidet lenge, så vær lydhør og ydmyk for kompetansen de har! Vær deg selv, ikke spill en du ikke er, råder Andreassen.

DP+: Bli gründer på tre måneder i USA

Dette bør du som arbeidsgiver gjøre. Jobbekspertene Dine Penger har snakket med er samstemte i at planlegging og oppfølging er helt sentralt for at den nyansatte skal lykkes i sin nye jobb.

– For lederen til den nyansatte er det viktig å sette opp en god introduksjonsplan. Lag avtaler i forkant med de personene den nyansatte bør møte/jobbe med, sier direktøren.

For flere nyheter om privatøkonomi:Følg oss på Facebook

Slik bør du som kollega opptre

Å få nyansatte i bedriften er en spennende prosess også for de som allerede er ansatt i bedriften. Ved å være bevisst din rolle som medkollega, kan du langt på vei gjøre arbeidshverdagen smidigere for din nye kollega.

– Fortell om ditt område, involver den nyansatte, vær nysgjerrig på den nyansatte og han/hennes kompetanse og erfaring. Vis forståelse for at det ofte tar noe tid før leveransene kommer, ha tålmodighet - de kommer, avslutter Anne Røren Andreassen til Dine Penger.

Les også:Jobbsøke-boom fra studenter

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Seks tegn på at du vil bytte jobb: Slik fanger du hodejegernes oppmerksomhet

 2. Slik briljerer du på andregangs jobbintervju

 3. Tabbene du bør unngå på jobbintervju

 4. Vil ha mer i lønningsposen: Derfor vil vi bytte jobb

 5. Høyesterett ga Universitet medhold: Vikar fikk ikke fortsette etter fire år