Norske ansatte er mest fornøyd med arbeidsgiveren

I en global arbeidsmarked-undersøkelse er det nordmenn som kommer ut på topp, som det folkeslaget som er mest fornøyd med jobben.

TRIVES PÅ JOBB: Joachim Singstad sier det gode samholdet med kollegaer er noe av det som gjør at han trives i jobben som hovmester.
Publisert:

Joachim Singstad jobber som hovmester på på Hotel Bristol i Oslo. Han startet som lærling, og har jobbet på hotellet i 10 år.

- Ja, jeg trives godt i jobben, sier Singstad til E24.

Det er han ikke alene om. Åtte av ti nordmenn er nemlig veldig fornøyde eller fornøyde med arbeidshverdagen sin, ifølge undersøkelsen.

Les også

E24-lesernes jobbilder

Det er det internasjonale rekrutterings- og HR-selskapet Randstad som fire ganger i året gjennomfører en jobbundersøkelse i 33 land.

Over 20.000 arbeidstagere i privat sektor har blitt intervjuet.

Undersøkelsen startet i 2003. Norge har lenge vært i toppen, men det er første gang vi er helt på topp.

BI-professor og ekspert på motivasjon Anders Dysvik sier det ikke er overraskende at nordmenn er fornøyd med stedet de jobber:

- Det er generelt høy grad av selvstendighet i jobbsituasjoner, og mye av det som skaper trivsel er nedfelt i norsk lovverk. For eksempel rett til medbestemmelse. Det bidrar til involvering og engasjement på jobb.

Bare fem prosent av nordmenn svarer at de er misfornøyde eller veldig misfornøyde med jobben. Japan kommer dårligst ut hvor 22 prosent er misfornøyd.

- Vi er vel generelt glade mennesker

I jobben som hovmester har Singstad overordnet ansvar for restauranten på hotellet. Akkurat nå er forberedelsene i gang til at gjestene skal fylle opp stolene.

FORNØYD: Joachim Singstad trives på jobb.

Singstad er litt overrasket over at Norge ligger helt på topp:

- Jeg hadde trodd vi hadde ligget mer på linje med andre land. Vi er et godt land å bo i, og vi er vel ganske glade mennesker generelt, sier han.

Selv sier han det er kollegaene som skaper trivsel i hans jobbhverdag:

- Jeg har mange gode kollegaer som har jobbet her lenge. Mange har vært her i 10, 15 eller 20 år. Vi møtes også utenfor jobb og omgås også på fritiden, sier Singstad.

Gjennom ti år på hotellet er han klar på hva som er det beste:

- Det er gøy med daglig kontakt med gjestene. Og den årlige personalfesten er årets høydepunkt. I fjor feiret vi det her på hotellet, og da kom alle i dress og kjoler og det var ordentlig bankett. Ellers er det jo alltid en del artige hendelser på hotellet, men det passer det ikke å fortelle om i avisen, smiler han.

Mener nedgangen i oljebransjen påvirker resultatet

Administrerende direktør Camilla Grana i Randstad Norge har fulgt undersøkelsen tett i fem år. Hun mener svarene nordmenn ga i undersøkelsen er preget av høstens nedgang i oljebransjen:

- Norske arbeidstakere har all grunn til å være på topp. Overordnet er det høy inntekt og vi har mange goder vi ikke burde se på som en selvfølge. I denne undersøkelsen er vi mer fornøyd nå enn vi har vært tidligere. Det er noen skyer over norsk økonomi og det har kanskje ført til at vi har reflektert litt mer over at vi har det godt.

Les også

Studie: Norge svært godt rustet for lav oljepris

Svensker leter etter ny jobb

Svenskene scorte i likhet med nordmennene høyt på jobbtilfredshet. Men i undersøkelsen var det et punkt hvor vi var veldig forskjellige.

I Sverige svarte 22 prosent at de aktivt søkte på nye jobber.

I Norge var det kun fire prosent gjorde det samme.

- Det er typisk at når det viser seg uroligheter i så blir folk sittende. Det er jo ofte «først inn først ut» som gjelder. Med mer usikkerhet rundt norsk økonomi blir folk mer nølende med å bytte jobb og venter heller for å se hvordan ting utvikler seg, sier Grana.

Les også:

Skal du ha automatisk e-postsvar i julen? Pass deg for disse fellene– Ingeniørledigheten vil bare øke framoverPrestasjonspress kan svekke resultateneDette er årsakene til at nordmenn skifter jobb

Publisert: