Studentleder: - NHH hviler på gamle laurbær

Studentforeningen på NHH er kritisk etter at konkurrenten Handelshøyskolen BI passerte skolen i internasjonal kåring. NHH-rektor avviser kritikken.

Leder Kristoffer Marø i NHHS

Max Ozerov
  • Stine Grihamar
  • Line Midtsjø
Publisert:

- Fortsetter det slik går BI forbi oss både i omdømme og kvalitet, sier leder Kristoffer Marø i Norges handelshøyskoles studentforening (NHHS) til E24.

Studentlederen er skuffet over resultatene i Financial Times' prestisjetunge kåring av Europas beste handelshøyskoler.

Listen som ble lagt frem i går viser at Norges Handelshøyskole (NHH) kommer på 46. plass av totalt 75 skoler.

Det er to plasser ned fra året før, og hele 15 plasser ned fra 2009.

- BI er mer innovative

Litt ekstra svir det at Handelshøyskolen BI, som i mange år lå milevis unna NHH på rangeringen, i år klarte passere den tradisjonsrike høyskolen i Bergen.

BI endte på en 44. plass. Det er et byks på 18 plasser fra året før.

Marø tror han vet grunnen.

- BI er lettbeinte. For det første er de mer innovative og for det andre har de endringsvilje. De tør å endre form og kurs. På NHH står ting mer stille. Vi er for passive, hviler på gamle laurbær, fortsetter Marø.

NHH-ledelsen avviser kritikken fra Marø.

- Dette er jeg helt uenig i. Vi har nettopp lansert et nytt masterstudieum i regnskap og revisjon basert på tilbakemeldinger fra studenter og næringsliv. Vi er nå midt inne i en omlegging av bachelorprogrammet i økonomi og administrasjon, sier Frøystein Gjesdal til E24.

Professoren ble valgt til NHH-rektor i april i år.

- Trenger ikke snakke engelsk

Studentlederen legger til at NHH-rekoratet i flere år har uttalt at NHH skal hevde seg internasjonalt og bli best i Europa, men savner tiltakene.

- I mine øyne er har NHH et komparativt fortinn med den tradisjonelt beste utdannelsen og de beste studentene. Men ledelsen må tørre å feile litt for å bli bedre. I stedet går ting sakte men sikkert nedover.

- Hva konkret forventer du at ledelsen tar tak i?

Frøystein Gjesdal, rektor ved NHH

Hans Jørgen Brun / NHH

- Mer internasjonalisering. Vi har de beste studentene i landet, men på NHH kan man klare seg gjennom en hel bachelorgrad uten å snakke et ord engelsk.

- Studentene etterlyser også mer nyvinning i undervisningen, vi er for teoretisk. Og vi må få næringslivet mer inn i utdanning, sier han.

Vil reise seg

Da Financial Times-rangeringen ble offentliggjort mandag, forklarte NHH-rektor Frøystein Gjesdal at svak svarprosent fra studentene, og kun vurdering i tre av fem delrangeringer var årsaken til at skolen står på stedet hvil.

Både høy score på kvalitet og høy svarprosent i alle de fem delrangeringene er nødvendig for å nå toppen. (se fakta)

NHH-rektoren forteller at fallet på FT-rangeringen i november ikke kom som noe overraskelse, siden modulen for master management training ble juster ned hele 15 plasser i september.

- Det var vi veldig skuffet over, og der må vi opp igjen. Men vi ligger over BI på de tre modulene vi blir evaluert på av FT, mens BI har fire som gjør at de slår oss samlet sett, sier Frøystein Gjesdal.

Slik skal NHH bli bedre

Målet er å slå sammen flere mindre programmer innen executive master-kategorien, slik at Financial Times vil evaluere NHH også i fire kategorier, forteller NHH-rektoren videre.

Hadde NHH tatt seg råd til et executiveprogram tilsvarende det BI tilbyr i Kina, argumenterer Gjesdal med at de kunne scoret flere poeng hos Financial Times, men dette er grep han ser som lite hensiktsmessig bruk av resurser nå.

En vanlig strategi for å score høyt på FT-rankingen er å opprette et mindre eliteprogram med sterkt innslag av utenlandske studenter. Dette er et tiltak NHH har valgt bort fordi man ikke vil dele studenter opp i det rektoren kaller «A-lag og B-lag».

- Vi skal jobbe med omlegging av kursporteføljen, og øke resursene med lærerkrefter per student. Vi skal også eksperimentere mer med pedagogiske nyvinninger. Og, som nevnt fra høsten 2014 er målet å ha et nytt bachelorstudie klart, sier Gjesdal.

Publisert:

Flere artikler

  1. NHH er beste norske handelshøyskole i ny rangering

  2. BI bykser påinternasjonal kåring

  3. BI klatrer på Financial Times-liste

  4. NHH struper bruken av toppkarakterer

  5. BI får britisk skryt for deltidsprogram