Erna Solberg:– Du kan ikke bare gjøre det du har lyst til

Statsminister Erna Solberg er bekymret for økt ledighet. Nå oppfordrer hun unge til å skaffe seg den kompetansen Norge trenger i fremtiden.

ØKT LEDIGHET: Erna Solberg er bekymret for at flere i Norge står uten jobb. - Den største utfordringen er for dem som er halvflinke, sier Erna Solberg.

  • Maria Lekve
Publisert:,

– Det begynte å dryppe litt her, sier Erna Solberg.

– Du er vel vant til litt regn?

– Ja da, det er ikke noe problem. Men vi trenger da ikke bli våt, sier bergenseren.

Selv om været varslet regn, er hun sommerlig antrukket.

– På denne tiden går jeg alltid uten strømper, det er jeg vant til.

E24 møter henne i Statsministerboligen i Inkognitogata, Oslo. I hagen blomstrer den knallrosa rhododendroen. Det er Erna Solberg fornøyd med.

– Vi som er fra Bergen er for rhododendro, sier statsminister Erna Solberg.

Hun har for anledningen på seg en matchende rosa jakke. Det har vært en lang dag. Regjeringen la frem halvårsregnskapet i statsministerens representasjonsbolig. Den norske økonomien er ikke lenger under en skyfri himmel. Stadig flere nordmenn står uten jobb, viser nye tall fra SSB. Arbeidsledigheten i Norge fortsetter å øke, og var i april på 4,2 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrås AKU-undersøkelse.

Det er nå totalt 117.000 arbeidsledige i Norge, opp 2.000 fra mars.

– Det store spørsmålet er om folk blir varig ledig. Da må vi ta det på alvor og vurdere nye tiltak, sier Erna Solberg.

Les også

Jensen: Ikke aktuelt med ekstra tiltak nå

«Urimelig»

Både LO og opposisjonspartiene har i dag kritisert regjeringen for å ikke gjøre nok på ledighetsfronten. Erna Solberg synes kritikken mot regjeringen er urimelig.

– Vi visste at ledigheten kunne stige, dermed har vi på plass flere tiltak i revidert budsjett. Nå har vi mer penger til samferdsel og kommuneøkonomi. Det som jeg undrer meg over er at vi i høst ble kritisert av Arbeiderpartiet for å bruke for mye penger. Nå kritiserer de oss for å bruke for lite penger, sier Solberg.

– Du mener at de snakker med to tunger?

– De forsøker hvert fall å glemme den kritikken som de kom med i høst.

– Løsningen er ikke alltid å komme med mer penger på toppen. Løsningen er ikke kortsiktige nødtiltak, men at vi tenker langsiktig og ruster Norge for fremtiden, sier Erna Solberg til E24.

– Hvor høy ledighet kan vi leve med i landet?

– Vi burde hatt lavere ledighet. Det er best for landet. Vi kan aldri si at vi kan leve med dagens nivå. Denne situasjonen skyldes at vi har vært for dårlig til å differensiere norsk økonomi. Da blir vi ekstra sårbare for lavere oljepris og lavere investeringstakt.

Les også

Sjekk hvordan partiene vil bøte på den stigende arbeidsledigheten: – Regjeringen trekker på skuldrene av økt ledighet

«Alvorlig»

Hun opplever likevel ikke at situasjonen er helsvart. På Vestlandet er ledigheten økende, mens den andre deler av landet er stabil eller fallende. Kronekursen har falt. Johan Sverdrup-kontrakter er tildelt til norske selskap.

– En ledighet på 4,2, prosent. Er det for høyt?

– Ja. Nå er det viktig å si: Det er en registrert ledighet er på 2,7. Tall fra SSB er på 4,2.

– Det har aldri vært så stor forskjell på registrert ledighet og AKU. Ingen vet hvorfor det er et så stort sprik. Det som er skummelt er dersom folk havner lenge utenfor arbeidslivet.

Statsministeren sier at hun ser alvorlig på situasjonen i arbeidsmarkedet. Hun føler med familier som opplever at et medlem mister jobben:

Å ikke vite om man har jobb neste dag, er en situasjon som man ikke skal kimse av, slår statsministeren fast.

Hun er bekymret for alle som havner utenfor arbeidsmarkedet. Noen ender til slutt opp i uførekøen:

– Det er viktig å jobbe. Det gir oss en bekreftelse av egenverdi og det sørger for bedre psykisk helse. Vi må jobbe med at flere får mulighet til å delta litt mer. Men det er en komplisert og vanskelig historie å gjøre noe med problemet. Jeg håper at flere får tilknytning til arbeidslivet, selv om det er vanskelig å levere 100 prosent, sier Solberg.

– Jeg mener at det er for mange personer utenfor arbeidsmarkedet som burde fått sjans. Hovedtyngden er på arbeidsavklaringspenger. Jo lengre de står utenfor, jo vanskeligere er det å komme tilbake. Til slutt ender en del opp på uføretrygd.

Les også

LO krever betydelige oljetiltak: – Regjeringen spiller hasard med oljenæringen

Statsminister Erna Solberg. I hagen foran Statsministerboligen

«Du kan ikke bare gjøre det du har lyst til»

Erna Solberg sier at det viktigste bidraget regjeringen kan gjøre fremover er å sørge for at det skapes nye jobber i landet.

– Utfordringen er at vi ikke vet hvor jobbene dukker opp fremover. Nå har vi fått noen store jobber her til lands. Johan Sverdrup-kontraktene vil få ringvirkninger. Noen som er sagt opp i enkelte bedrifter, vil kunne dekke en etterspørsel i andre bedrifter.

– Har unge i dag grunn til å bekymre seg for fremtiden?

– Hvis vi er gode, så får vi denne omstillingen til. Unge mennesker bør ta på alvor å gå på skole. De må sørge for å skaffe seg den kompetansen Norge trenger i fremtiden. Det blir tøffere å stå uten kompetanse i fremtiden. Det blir færre av den type jobber. Et viktig råd til unge er å få seg en ordentlig utdanning, gjerne med fagbrev. Tenk også gjennom relevansen av det du gjør. Du kan ikke bare gjøre det du har lyst til.

– Unge må følge mindre hjertet og mer fornuft?

– Hvis du skal følge hjertet, må du sikre deg bred kompetanse på andre måter også. Hvis du tar en kreativ utdanning bør du ha noe annet ved siden av i tilfelle du ikke kan leve av drømmen.

– Vi trenger lærere, sykepleiere og mennesker i omsorgssektoren. Det vil fortsatt være et stort arbeidsmarked. Er du flink i et fag, er det alltid behov for deg. Den største utfordringen er for dem som er halvflinke. Hvis du er utdannet innenfor et område uten stort behov og er halvflink – kan det bli vanskelig.

Les også

Slik vil han stagge Siv Jensens oljepengebruk

Må skape jobber

– Har vi den kompetansen vi trenger i Norge for arbeidsmarkedet fremover?

– Noe har vi, noe har vi ikke. Vi må løfte kunnskapsnivået. Mye av omstillingen har dreid seg om lavere lønte jobber. Det er mennesker med mer kompetanse som må bære velferdsnivået i fremtiden. Vi må få flere gjennom utdanningssystemet og sørge for at det utdannes relevant kompetanse. Mange forteller at det mangler kompetanse innenfor IT. En periode har de beste menneskene gått til olje og gass. Nå er det andre sektorer som kan få tilgang på den arbeidskraften.

– Hvor alvorlig må situasjonen bli før dere iverksetter kraftigere tiltak for å stimulere arbeidsmarkedet?

– Vi jobber med budsjett for neste år. Vi vil vurdere rammebetingelser. Historien i Norge er full av eksempler på at det er blitt igangsatt aktiviteter som ikke fungerer. Vi må ha to ting i hodet på en gang. Det er viktig å gjøre den langsiktige omstilling minst mulig smertefull. Og så må vi tenke kort sikt. Det vi gjør er knyttet til kompetansetiltak, innovasjon, forskning og samferdselsaktivitet. Det skaper ordentlige jobber, i stedet for flere på tiltak.

– Blir det ferie snart, da?

– Det er 3 uker til. Jeg skal til Vestlandet, Hardanger og litt utlandet.

– Da kan du ta av mobilen?

– Helt av kan jeg aldri ta den. Det er uansett få som får lov å ringe meg. Det er ikke mange som har mitt telefonnummer. De som ringer meg koordinerer seg med kontoret.

Flere artikler

  1. Ber regjeringen handle: – Må bruke 100 millioner kroner

  2. Skal skape jobber med vedlikehold

  3. – Arbeidsledighet er tøft uansett hvor det skjer

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    – Oljeprisfall et sjokk for norsk økonomi

  6. Støre om digitaliseringen: – Det blir brutalt