DNB-direktør: - Skaff deg ledererfaring i ung alder

Har du lederambisjoner, er det en fordel om du tør å si ja til ansvar tidlig, selv om du samtidig etablererer deg med familie. - I vårt samfunn er forutsetningene til stede for det, mener konserndirektør i DNB.

BLE LEDER SOM 32-ÅRING: Konserndirektør bedriftsmarked DNB og fagperson i kategorien «Årets finans-ess» i Ledertalentene-kåringen, Kjerstin Braathen, fikk selv sin første lederjobb i en alder av 32 år.

Foto: Stig Fiksdal/DNB
 • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Er du ung og har ambisjoner, bør du satse på å skaffe deg tidlig ledererfaring, oppfordrer konserndirektør Bedrift Norge i DNB, Kjerstin Braathen:

– Læringskurven er alltid mye brattere når man tar på seg nytt ansvar. Det er også viktig å tørre å si ja til ansvar, selv om man befinner seg i en fase hvor det skjer mye annet i livet, oppfordrer Kjerstin Braathen.

Konserndirektøren mener for øvrig at i Norge er forutsetningene til stede for å kunne satse på en lederkarriere, samtidig som man etablerer seg med familie.

– Man må selvsagt være innstilt på at det krever noe, men jeg mener dette er fullt mulig i vårt samfunn, sier Braathen, som i år også har sagt ja til å være fagperson for kategorien «Årets finans-ess» i Ledertalentene.

– Har du andre tips til unge ledertalenter?

– Du bør benytte mulighetene du får, selv om du skulle føle at skoene er litt store å fylle. Så, og dette er kanskje litt kjedelig, men man skal ikke undervurdere hardt arbeid. «Hard work beats talent», som det heter.

Vi ønsker ditt talent-tips!

Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges beste ledertalent!

For åttende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat

– Avgjørende at noen satset på meg

– Fikk du selv lederansvar i ung alder?

– Jeg fikk vel personalansvar første gang som 32-åring. Da ledet jeg et lite, men veldig fagtungt team, forteller Braathen.

Les også

Ledertalentene-fagekspert etterlyser utdanningsløft for selgere

Hun forteller at hun selv ikke hadde bestemt seg for å satse på en lederkarriere, men at hun var veldig opptatt av det hun holdt på med. Det å ta lederansvar, ble dermed en naturlig utvikling.

– Det var helt avgjørende at noen så meg og satset på meg – også i en periode av livet hvor jeg fikk barn og var ute i permisjoner, sier Braathen.

– Opptatt av hva som får folk til å prestere

Hun tror at noe av det som kan være utfordrende med å være ung leder, er at man må finne en god balansegang mellom ydmykhet og lederskap.

– Unge ledere føler ofte på at de må kunne alt. Men en av lederens viktigste oppgave er nettopp å stille spørsmål og utfordre. En leder skal ikke kunne alt, men stille de riktige spørsmålene, understreker Braathen.

Som fagekspert i Ledertalentene er Braathen opptatt av at hun ikke har sett seg ut noen helt bestemte egenskaper eller kompetanse hun mener de unge lederne bør besitte.

– Jeg tror imidlertid det er viktig med en solid fagkompetanse i bunnen. Man trenger ikke detaljkunnskap om alle områder man jobber med, men man må kunne bygge kunnskap raskt, sier Braathen, og legger til:

– Utover det kommer jeg nok til å se etter om ledertalentene har vist tydelig initiativ, og kanskje også har turt å ta noen modige valg i karrieren, sier Braathen.

– Må få ansatte med på «endringsreiser»

Hun peker videre på kandidatene bør ha konkrete resultater å vise til, og at det er en fordel om de kan vise til at de har fått prøvd seg litt som leder i små eller store utfordrende situasjoner.

– Som finansleder i dag jobber man i et miljø med høy grad av kompleksitet, og man må tørre å ta klare avgjørelser og standpunkter, mener Braathen.

Hun sier videre at noe av det viktigste for dagens ledere er å klare å få de ansatte med på «endringsreiser».

Les også

Her fikser «norsk» crowdfunding vann til den afrikanske landsbyen

– Spesielt finansbransjen befinner seg i en tid med veldig store endringer, og dermed blir det helt nødvendig å få organisasjonen med seg i den retningen man vil gå i, legger Braathen til.

– Interessert i hva som får folk til å prestere

– Hvilke egenskaper har du selv som gjør deg til en god leder?

– Det blir alltid litt kleint å si hva man er så god til … Men jeg tror at det som har vært veldig viktig for meg og mitt lederskap er at jeg er så utrolig engasjert i det jeg driver med, og at jeg synes jobben min er meningsfull, sier Braathen, og fortsetter:

– I tillegg er jeg veldig interessert i folk, og nærmere bestemt hva som får folk til å levere og prestere best mulig. Folk drives av ulike ting, og en nøkkel blir å finne ut hva som får hver enkelt til å prestere.

Les også

– Jeg må være riv, ruskende gal

Les også

Monsterbedriften gir en jobbsjanse til dem som havner utenfor

Les også

Nå kan du hjelpe disse med å finne årets ledertalent

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Leder
 2. Ledelse
 3. Karriere
 4. Arbeidsliv
 5. DNB
 6. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Vet du hvem som bør bli «Årets Ledertalent»? Da må du tipse oss snarest

 2. - Viktig å få frem det positive med å være leder

 3. - De fleste som blir ledere på et høyt nivå har «grit»

 4. - Jeg tok referanser på sjefene mine

 5. Siste sjanse! Denne helgen er siste frist for å tipse om ledertalenter