Telenor-sjef beskyldt for CV-juks: Innrømmer feil

Telenor-sjef Sigve Brekke anklages for å ha pyntet på CV-en med en bachelorgrad han ikke har. Nå innrømmer Telenor at han feilaktig har hatt en grad fra Høyskolen i Telemark på CV-en.

I HARDT VÆR: Telenor-sjef Sigve Brekke blir beskyldt for å ha løyet på CV-en sin, ifølge finanstidsskriftet Kapital.

Heiko Junge
  • Jan Lilleby
Publisert:

I den nye utgaven av Kapital, som kom ut torsdag, skriver tidsskriftet at Telenor-sjef Sigve Brekke skal ha påberopt seg en bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra Høyskolen i Telemark som han ikke hadde.

Brekke sa først til Kapital at opplysningene var feil, og at han faktisk hadde graden fra høyskolen.

Han forklarte saken til Kapital med «uriktig oversettelse av vitnemålet fra norsk til engelsk», ifølge Hegnar.no.

I saken svarte Sigve Brekke at opplysningene er feil, og at han faktisk har en bachelorgrad.

– Ja, ja. Jeg har det. Nå husker jeg ikke, det er så lenge siden. Jeg tror det var høyskolekandidat, sier Brekke til Kapital.

Vet du noe om saken? Tips oss!

Innrømmer feiloppføring

UTTALER SEG PÅ BREKKES VEGNE: kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

Telenor

Torsdag morgen har Telenors kommunikasjonsavdeling endret versjonen på Brekkes vegne, ifølge DN som først omtalte innrømmelsen.

Nå sier informasjonssjef Atle Lessum at Kapitals opplysninger om at Brekke ikke har en grad fra Høyskolen allikevel stemmer.

– Fakta er at han ikke er høyskolekandidat fra Høyskolen i Bø, sier han til E24.

– Sigve har 38 av 40 vekttall godkjent ved høyskolen i Bø. Grunnen til at han svarte som han gjorde til Kapital er fordi at dette er for 31 år siden, og han husker ikke om han leverte oppgaven eller ikke.

Brekke har selv ikke uttalt seg om saken etter at det bel innrømmet feilaktige oppføringer av bachelorgraden på CV-en.

Brekke skal mangle bachelorgraden fordi han ikke leverte inn en seminaroppgave som ville gitt ham de to siste vekttallene. Årsaken var at han var politisk engasjert, og prioriterte det politiske arbeidet på det tidspunktet, ifølge Lessum.

Brekke var generalsekretær i AUF, og han har også vært statssekretær i forsvarsdepartementet for Arbeiderpartiet.

– Han husker at han var i dialog med Høyskolen i Bø om hva temaer i en sånn oppgave kunne være, men han husker ikke om han leverte, forklarer Lessum videre til E24.

– For the record: Er Sigve Brekke høyskolekandidat fra Høyskolen i Bø?
– Han er ikke høyskolekandidat fra Høyskolen i Bø, bekrefter Lessum.

– Hvordan er det mulig at Telenor, som et norsk internasjonalt konsern, ansetter toppsjefer som har oppgitt feil i sin utdanning?

– Det er en ting å si, og det er beklager.

– Dette er Brekke lei seg for, og det er Telenor lei seg for, sier Lessum til E24.

Det var Svein Aaser som var styreleder da Sigve Brekke ble ansatt som konsernsjef i Telenor. Det har ikke lyktes E24 å få en kommentar fra Svein Aaaser.

Les også

Vimpelcom-saken: Telenor med rådgivningsgruppe

Kom ikke inn på Harvard med CV-en

Kapital skriver videre at Brekke i 1996-1997 fikk innpass som forskningsassistent på prestisjeuniversitetet Harvard, blant annet med bakgrunn i CV-en.

Til E24 opplyser Lessum at Brekke skrev «degree» til Harvard da han ikke kom inn, men at da han søkte til toppskolen for andre gang var det annerledes.

– Brekke har alltid vært åpen på sin manglende akademisk bakgrunn, sier Lessum.

E24 ber om å få tilsendt papirene som Brekke la ved i sin søknad til Harvard andre gang.

– Jeg kan ikke sende Brekkes private papirer, svarer Lessum til E24s journalist.

Lessum sender senere en mail til E24, der Telenor avviser at innpasset til Brekke på Harvard kan ha skjedd som en konsekvens av at Brekke har oppgitt feil utdanning.

– Da Brekke søkte – og kom inn – på Harvard, står det i søknaden at han gjennomførte kurs på Bachelor-programmet på Høyskolen i Buskerud, samt at han tok fag på Høyskolen i Bø, skriver Lessum.

– Det står ingen steder her at han har noen form for grad ved disse skolene. I tillegg fulgte det med et brev der Brekke selv omtalte sin mangelfulle akademiske bakgrunn. Heller ikke her omtalte han noen form for grad.

Uvisst om CV-en var en del av beslutningsgrunnlaget for Telenor-jobben

Ifølge Kapital har de vært i kontakt med Høyskolen i Telemark, som opplyser at de ikke kan finne noen grad på Brekke.

Graden skal ifølge Kapital ha stått oppført på toppsjefens CV i perioden han var leder for flere av Telenors satsinger i Asia, og da han søkte om opphold som forskningsassistent på prestisjeuniversitetet Harvard i 1996.

Kapital avslører også at CV-en til Brekke ikke ble sjekket forut for at han fikk tilbudet om å bli konsernsjef i Telenor. Brekke forteller selv til Kapital at han ikke leverte fra seg noen CV.

- Var utdanningen fra Høyskolen i Bø en del av beslutningsgrunnlaget da han ble ansatt i Telenor?

– Det vet jeg ikke, sier Telenors infosjef Lessum til E24.

Brekke ble første gang ansatt som forretningsutvikler i Singapore i 1999, og har deretter klatret gradene til konsernsjef.

– Jeg var ikke tilstede da den beslutningen ble tatt, sier han.

– Sigve Brekke sendte den gangen brev til Telenors ledelse om å få jobbe i selskapet. Vurderingen om å ansette Brekke ble gjort av den daværende ledelsen, sier Lessum.

E24 jobber med å finne ut hvilken utdanning Brekke selv oppga forut den første ansettelsen i Telenor på slutten av 1990-tallet ved å kontakte den daværende ledelsen.

Les også: Løberg dømt til fengsel for CV-juks

Avviser bevisst juks

– Er dette bevisst juks?

– Nei. Det er viktig å påpeke i denne sammenheng at disse studiene ikke har vært avgjørende at han kom inn på Harvard eller den karrieren i Telenor, opp til han ble konsernsjef, sier Lessum

– Er det politiske engasjementet til Brekke i AUF på starten av 1980-tallet en unnskyldning for at han feilaktig påberopte seg en bachelorgrad fra Høgskolen i Telemark?

– Det er ikke noen unnskyldning for at han ikke har korrigert, men det er en forklaring på hvorfor han ikke leverte oppgaven den gangen.

Telenor-sjefen sa til Kapital, før innrømmelsen om feiloppføringen var innrømmet, at han tar fullt ansvar for uriktige opplysninger på CV-en.

Hans versjon var da altså at han hadde bachelorgraden, men at den var feilaktig oversatt.

Han pekte da på at det ikke er så enkelt å oversette at han har kurs på en norsk høyskole til det engelske språk.

I årene før 2004 skal Brekke kun ha stått oppført i Telenors årsrapporter med en mastergrad fra Harvard Kennedy School of Government. Mellom 2004–2014 skal bachelorgraden fra Høyskolen i Telemark imidlertid også vært oppført.

– Jeg tar fullstendig ansvar for at det var uriktige opplysninger i årsrapportene, sa Brekke til Kapital ifølge Hegnar.no.

Les også

Disse kalles inn til ny VimpelCom-høring

Les også

Telenor-klage på rekordbot avvist

Les også

Telenors sjef i Norge byttes ut

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Slik forklarer Brekke CV-klusset

  2. Her er Telenor-sjefens CV-feil

  3. Telenor-styret: Brekke oppga korrekt CV

  4. Annonsørinnhold

  5. Hodejeger om CV-kluss: – Dette skjer hele tiden

  6. Finansnestor mener Sigve Brekke bør gå av