Den nye Statoil-sjefen kan gå av om tre år

Eldar Sætre har tatt toppjobben i Statoil permanent, fire dager før 59-årsdagen sin. Sunnmøringen kan slutte som toppsjef når han er 62.

TRE ÅR: Statoil-sjef Eldar Sætre ønsket i oktober ikke å sitte permanent i toppjobben. Nå velger han å takke ja på permanent basis, men kan pensjonere seg om te år.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Eldar Sætre tar bort «konstituert» foran toppsjeftittelen onsdag, etter at han startet midlertidig da Helge Lund overraskende sluttet i stillingen for å begynne i ny jobb i oktober.

58 år gamle Sætre, som fyller 59 år søndag, beholder sin eksisterende pensjonsavtale. Denne avtalen sier at Sætre kan fratre ved fylte 62 år.

I så fall vil han være Statoils leder i «bare» tre år. Hans forgjenger, Helge Lund, satt i 10 år.

I pressemeldingen onsdag morgen presiserer Statoil-sjefen at han har intensjoner om å sitte lenge.

– Jeg går inn i jobben med en langsiktig horisont på oppgavene som møter meg. Jeg kommer til å gjøre den så lenge styret og jeg er enig om at jeg er rett person for jobben, sier Eldar Sætre i en kommentar onsdag.

At Sætre ikke er purung, var et argument han selv brukte i begrunnelsen av hvorfor han i oktober ikke ønsket å ta over Statoil-toppjobben permanent.

I en intern epost sendt ut i Statoil-systemet da han ble midlertidig ansatt, som E24 fikk tilgang til, understrekte imidlertid Sætre at han ikke er en kandidat til stillingen på permanent basis.

Jeg er ikke kandidat. Helge har hatt jobben i ti år, og jeg mener den som skal lede Statoil skal ha et langt tidsperspektiv, skrev han i eposten i oktober.

Statoil-tungvekter

Sætre har jobbet i Statoil i 35 år.

Han har vært en del av Statoils konsernledelse siden 2003, som økonomi- og finansdirektør til 2010 – og siden som leder for forretningsområdet «Markedsføring, prosessering og fornybar energi».

Sætre var sentral under børsnoteringen av Statoil og fusjonen med Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet.

Han var ansvarlig for omleggingen av markedsstrategien for naturgass i Europa, og har ledet omstillingen ved selskapets landanlegg.

Unik Liverpool-kultur

Statoil-sjefen er først og oppvokst like utenfor Ørsta på Sunnmøre.

Statoil-sjefen er for øvrig også svært fotballinteressert.

Ifølge Stavanger Aftenblad er Sætre Liverpool-supporter, og han forsøker årlig å se noen kamper.

– Interessen ble nok vekket av tippekampene på TV. Det er noe eget med kulturen i Liverpool. Jeg prøver å reise over så ofte jeg kan. Nå har jeg planlagt to turer over, en før jul og en til våren, sa Sætre til avisen i november.

Fornøyd analytiker

Den anerkjente oljeanalytikeren Trond Omdal i Paret Securities forteller til E24 onsdag morgen at han anser beslutningen som en helt riktig avgjørelse av styret i oljegiganten.

– Jeg har flere ganger sagt at han er den best kvalifiserte for jobben av de interne kandidatene. Han kjenner både selskapet og dets portefølje svært godt og vil derfor være i en god posisjon til å gjøre en flott jobb, sier Omdal til E24.

Omdal har tidligere selv innehatt viktige roller i Statoil.

– Det er bare å gratulere han og selskapet, sier han.

Førstevalget

Statoils styreleder, Svein Rennemo, forteller at Eldar Sætre var styrets førstevalg til toppjobben.

– Industri og selskap er inne i en periode med krevende utfordringer. Eldar utmerker seg med lang erfaring og den evnen til å skape endring som er nødvendig i en slik tid.

– At den beste kandidaten kom fra egne rekker er ekstra gledelig, sa Rennemo i en pressemelding onsdag morgen.

Fastlønn: 7,7 mill.

Statoil opplyser at Sætre får en fastlønn på 7,7 millioner kroner. Av disse er 5,7 millioner kroner pensjonsgivende inntekt.

Utover fastlønnen tar Sætre del i Statoils programmer for bonus og langtidsintensiver.

Les også

Massive nedskrivninger for Helge Lunds nye arbeidsgiver

Les også

– Sætre var den absolutt best kvalifiserte

Les også

Eldar Sætre ny Statoil-sjef

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Eldar Sætre ny Statoil-sjef

  2. Ny Statoil-sjef lar vente på seg

  3. Eldar Sætre fast bestemt i oktober: For gammel til å bli Statoil-sjef

  4. Ryktebørs rundt toppsjefjobben i Statoil

  5. Betalt innhold

    Venter med ny Statoil-sjef