Nærmere 25.000 oljejobber borte

Oljeserviceselskapet Aker Solutions, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke, skal kutte 500 stillinger. Nå sprer oljekrisen seg til nye landsdeler.

OLJEKRISEN: Så langt er kystfylkene fra Agder til Trøndelag hardest rammet av oljenedturen. Nå rammes andre deler av Norge. Bildet er fra Oseberg feltsenter i Nordsjøen.
Publisert: Publisert:

Tirsdag ble det kjent at Aker Solutions skal gjennom en omfattende nedbemanningsprosess i selskapets subseavirksomhet.

Opptil 500 kan bli rammet av kuttene som vil ramme ansatte på Fornebu i Bærum, Stokke i Vestfold, Moss i Østfold og Tranby i Buskerud.

Det Kjell Inge Røkke-dominerte selskapet rammes knallhardt av den lave oljeprisen, og nyheten kommer på toppen av at selskapet tidligere i år meldte om kutt i samme størrelsesorden.

– Oljeselskapene reduserer sine investeringer og utsetter enkeltprosjekter, og det har ført til en markant nedgang i aktiviteten i det norske oljeservice-markedet det siste året, sier Per Harald Kongelf, sjef for Aker Solutions i Norge, i en melding.

Nærmere 25.000 jobber borte

Aker Solutions er ikke det eneste storselskapet i oljebransjen som melder om kraftige kutt om dagen. Forrige uke ble det kjent at oljeserviceselskapet National Oilwell Varco Norway skal si opp 900 faste ansatte og 600 konsulenter.

Les også:Aker Solutions-topp: - Det blir verre før det blir bedre

I løpet av det siste halvannet året har DNB Markets utarbeidet en oversikt over antall stillinger som barberes bort i oljebransjen. Megler Truls Oma Erichsruds siste tall var 23.924, men Erichsrud anslår overfor VG at tallet nærmer seg 25.000 bare etter de varslede kuttene i Aker Solutions og National Oilwell Varco.

– Det kan være vesentlig høyere også, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank og viser til at NAV har utarbeidet tall som anslår at over 36.000 oljejobber kuttes.

Les også:Slik rammes Stavanger av oljesmellen

Andreassen sier den registrerte ledigheten så langt har vært konsentrert langs kysten fra Agder-fylkene og opp til Trøndelag.

FRYKTER HØY LEDIGHET: – Vi vet at i Oslo og Akershus får en av ti til en av ni lønnen dekket av et oljeselskap i Norge eller i utlandet, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Men nå ser han tegn til at oljesmellen sprer seg i andre landsdeler:

– Vi vet at i Oslo og Akershus får en av ti til en av ni lønnen dekket av et oljeselskap i Norge eller i utlandet. Det er klart at når oljeselskapene reduserer pengebruken med minimum 20 prosent, så har det store utslag i de deler av landet som ikke er tyngst på olje. Vi vil se effekter av det andre steder, sier Andreassen.

Les også:Nedtur på alle fronter

Norsk Industri: – Nye trekk

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri bekrefter situasjonen:

– Nå ser vi at nedbemanningen for alvor kommer på Østlandet – både i store bedrifter som DNV og Aker Solutions, men også i underleverandørbedrifter i Vestfold og Telemark. Oljeindustriens ringvirkninger er betydelig også på Østlandet, og det er det nye trekket vi ser nå i høst, sier Sunde.

Swedbank-økonom Harald Magnus Andreassen anslår at arbeidsledigheten vil nå 5,25 neste sommer. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er ledigheten nå på 4,5 prosent.

– Jeg tror mitt anslag er mer forsiktig enn for høyt, sier Andreassen, som får støtte av sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen:

– I våre prognoser vil arbeidsledigheten stige med tusen personer i måneden frem til 2019. Da passerer vi en arbeidsledighet på 6 prosent, sier Jan L. Andreassen.

Sjekk oljeprisen her!

- Vil prege norsk økonomi

SER MØRKE SKYER: – Dette kommer til å prege norsk økonomi utover vinteren, og politikerne kommer til å bli skremt når den norske stat vil gå med underskudd fra 2016, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Sjeføkonomen konstaterer at Norges Bank og SSB har anslått at 300 000 norske arbeidsplasser er direkte eller indirekte avhengig av oljenæringen.

– Dette kommer til å prege norsk økonomi utover vinteren, og politikerne kommer til å bli skremt når den norske stat vil gå med underskudd fra 2016. Budsjettet i høst vil bli lagt opp med underskudd, og da er vi over i en annen æra, sier Jan L. Andreassen.

Og legger til:

– Det traumatiske nå er at det er yrkesgrupper som ingeniører, som normalt har levd godt i gode og dårlige tider, som mister jobben. Skal de inn i kommunal sektor, er det ofte halv lønn. Og selv der er det blitt mange om beinet, sier Andreassen, som etterlyser politisk vilje til å vedta store infrastrukturprosjekter for å møte de neste årene.

Les også:160.000 oljearbeidere har mistet jobben

– I 2019 står Johan Sverdrup-feltet til 120 milliarder kroner ferdig. Det blir tusenvis av ledige hvis vi ikke har noe annet å komme med, sier han.

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri ser liten tegn til bedring hos medlemsbedriftene:

– Når man ikke har ordre, så har man et problem. Jeg tror denne runden nå i høst smerter, for nå er vi nede på medarbeidere som man gjerne vil ha med seg i en ny oppgangsperiode. Men man kan ikke se at den kommer, sier Sunde.

Ifølge Sunde var det mange bedrifter som valgte å utsette nedbemanningsprosesser i sommer.

– Man har sett an litt, men ettersom oljeprisen har holdt seg lav nå i høst, har det oppdemmet seg en ny nedbemanningsrunde. Den er vi nå i gang med i flere bedrifter dessverre, sier Knut E. Sunde.

MILLIARDINVESTERING: Dette er feltsenteret til Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyen i Nordsjøen. – I 2019 står Johan Sverdrup-feltet til 120 milliarder kroner ferdig. Det blir tusenvis av ledige hvis vi ikke har noe annet å komme med, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Frykter at opptil 70.000 jobber går tapt

  2. Norsk Industri frykter at opptil 70.000 jobber går tapt

  3. Betalt innhold

    Norsk Industri frykter at opptil 70.000 jobber går tapt

  4. Økonomer om Nav-tallene: – Stille før stormen

  5. Subsea 7 sier opp 70 offshoreansatte