Ledertalentene 2021

Hjelp disse med å kåre Norges største ledertalent

Et knippe av norsk næringslivs ypperste sitter i juryen og skal kåre Norges største ledertalent. Men de trenger din hjelp.

I JURYEN: Martin Schütt, Maria Moræus Hanssen, Ingjerd Blekeli Spiten og Håkon Haugli er med på å kåre årets ledertalent og har klare mening om hva de ser etter. Juryleder Cathrine Foss Stene er ikke med i kollasjen.
 • Harald Straume
Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
pwc
mercuri

For 13. gang skal E24 kåre Norges største ledertalent, og i disse dager strømmer tipsene inn, men for å finne de aller beste kandidatene trenger juryen og E24 din hjelp. Kjenner du noen under 35 år som har utmerket seg i en lederstilling i privat næringsliv, så tips oss her!

Det skal kåres en vinner, en andre- og tredjeplass. Og i tillegg til en topp ti-list skal det også kåres vinnere i syv underkategorier.

Å oppnå den gjeve tittelen «årets ledertalent» er ikke enkelt. Kandidatene blir vurdert basert på sin CV, referanser, intervju med eksperter innen sin aktuelle kategori og intervju med hodejegerbyrået Mercuri Urval. Til slutt vil noen få sjansen til å bli vurdert av juryen.

 • Kjenner du et talent? Tips oss her! (vi tar imot tips til midten av august)

E24 har vært i kontakt med juryens medlemmer for å høre hva de ser etter, og hva de unngår, når de peker ut et ledertalent.

Tidligere har E24 også vært i samtale med juryleder Cathrine Foss Stene om hennes forventninger til kåringen.

Håkon Haugli: Innovasjon Norge-sjefen

Håkon Haugli er administrerende direktør i Innovasjon Norge, han har vært jurymedlem for ledertalentene siden 2017. Haugli er utdannet jurist ved UiO og han har tidligere hatt stillinger i McKinsey og Abelia. Han har også sittet på stortinget for Arbeiderpartiet.

Hauglis drømmekandidat har noen viktige definerende trekk.

– Kombinasjonen av allerede å ha fått til noe av betydning, og at det kommer frem, særlig gjennom referansen, at dette er en kandidat med driv og ambisjon om å få til noe mer og med gode, sunne verdier.

Han ser etter de som er tidlig i en lederkarriere ettersom ledertalentene er en konkurranse for ledere.

– De forskjellige kategoriene krever også forskjellige ting, og det faglige må jo alltid være på plass.

Svaret på hva Haugli ønsker å unngå ligger i det samme.

– Om vedkommende er dyktig på å ha blikket oppover, og de gjør sine sjefer fornøyde, men ikke bryr seg om de rundt eller under seg. Dette fanger vi typisk opp i referansene.

I tillegg legger han til at tilfeller der det kommer fram mange ord, men få resultater, heller ikke er ideelle. Dette skjer heldigvis ikke ofte, forklarer Haugli til E24.

For Haugli er det viktig a kandidatene har sunne verdier, og at de ser de ansatte rundt seg.

Ingjerd Blekeli Spiten: Konsernsjef personmarked i DNB

Ingjerd Blekeli Spiten jobber som konserndirektør for privatmarked i DNB. Som utdannet siviløkonom ved BI har Spiten hatt høye stillinger i selskaper som Microsoft og Ericsson før hennes nåværende i DNB.

For Spiten er det viktig at en god leder er team-orientert.

– En nysgjerrig kandidat med god selvinnsikt, altså at de har bevissthet rundt egne styrker og svakheter. De må ha dette for å kunne bygge gode team som kan kompensere for hverandres svakheter. Lederen trenger ikke å være best, de skal få et team til å fungere best mulig, sier hun til E24.

Ingjerd Spiten gir spesiell oppmerksomhet til de som har tilegnet seg kunnskap fra erfaringer utover skolebenken.

Hun legge til at et viktig poeng i å drive et team godt, er at en leder må klare å bygge på andres kompetanse ved å bruke sine egne styrker, og på den måten heve teamet til noe som er mer enn summen av partene.

– Lederne bør også gjerne ha en bredde i kompetanse, der dette også gir bredere perspektiver. Disse ulike erfaringene kan være alt fra å ha drevet med sport, til studieforeninger, reise eller jobbe et halvt år i Thailand. Så lenge en klarer å utvide perspektivet sitt ved å tilegne seg erfaringer også utenfor skolebenken.

Men også hos Spiten kan kandidatene gi dårlig inntrykk.

– De som kommer inn uforberedt og litt arrogante, og som rett og slett er litt høye på seg selv.

Spiten mener at respekt for de du møter og nysgjerrighet for oppgavene en er veldig viktig for et lovende ledertalent.

Les på E24+

Slik får du ledererfaring før du går ut i arbeidslivet

Martin Schütt: Managing Partner i Askeladden & Co

Askeladden & co, gründerfabrikken bak konsepter som Dr. Dropin og Squeeze, og sentral investor i oppbygningen av Cutters, er på få år blitt et kjent navn i norsk næringsliv. Martin Scütt er en av mennene bak, samt managing partner for selskapet. Etter å ha gått ut av NHH var han litt over tre år i McKinsey, før han startet gründerfabrikken, med fem medgründere. I tillegg har Schütt selv blitt kåret til et topp 10 ledertalent i 2019, og topp 100 i 2017.

Hva ser du etter i årets ledertalent?

– Det finnes utallige lederstiler, og listen over svært gode, men svært forskjellige ledere er lang. Gode ledere har dog én ting til felles, nemlig at de skaper gode resultater sammen med andre, sier Schütt.

– Gode ledere har én ting til felles, nemlig at de skaper gode resultater sammen med andre. Dette sier Martin Schütt til E24.

Gründeren mener at for å oppnå disse gode resultatene sammen med andre er det nødvendig at alle i organisasjonen føler mestring, mening og medbestemmelse i arbeidet.

– Klarer du å sørge for å ha de tre tingene på plass, vil de rundt deg gi bånn gass, tørre å utfordre etablerte sannheter og prestere sitt ytterste. Det er vår lederfilosofi i Askeladden.

Schütt har også et par karaktertrekk han er obs på hos kandidatene, nemlig egoisme, selvtilfredshet og et etisk skjevt kompass.

– De to første handler om å tro på at ingen når store mål uten andre. Dessverre er altfor mange ledere raske til å peke på seg selv i gode tider og andre i dårlige tider, når det burde vært omvendt. Sistnevnte handler om å ha respekt for mennesker, samfunn og miljø.

Schütt kaller dette en hygienefaktor for gode ledere, men presiserer at det er enda vanskeligere å bygge et selskap der en fokuserer på disse tre faktorene i tillegg til bunnlinjen.

Maria Moræus Hanssen: Styreperson og industrileder

Maria Moræus Hanssen har hatt en rekke kjernestillinger innen norske selskap som Yara og Aker, men hun har også vært konsernsjef i tyske DEA, for så å bli visekonsernsjef i Wintershell DEA etter sammenslåingen. I tillegg sitter hun i styrene til en rekke selskaper.

Hanssen har sine egne tanker om hva som utgjør drømmekandidaten til ledertalentene.

Hun ser etter en ung leder med betydelig erfaring med og kompetanse på personalledelse, kombinert med en tydelig ambisjon for selskapet, teamet og seg selv.

– Jeg liker ledere som utfordrer, engasjerer og motiverer teamet rundt seg, som er oppmerksom på den enkelte medarbeider og som er interessert i å lære og utvikle seg.

Hanssens bekymring er unge ledere som hausses opp som talenter i 30 årsalderen for så å ikke levere videre fordi de mangler motivasjonen og egenskapene.

– Man vil ikke nå toppen som 30 åring når man skal jobbe til man er 70 år, og man skal ikke forledes til å tro at man er et talent hvis man ikke er det!

– Jeg liker ledere som utfordrer, engasjerer og motiverer teamet rundt seg, som er oppmerksom på den enkelte medarbeider og som er interessert i å lære og utvikle seg, sier Hanssen til E24.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2021
 2. Håkon Haugli
 3. Ledertalentene
 4. Leder
 5. Maria Moræus Hanssen

Flere artikler

 1. – Årets liste er kjempespennende

 2. Ledertalentene: Siste sjanse!

 3. Ledertalentene-kåringen er i gang: – Lurer på om de forstår hvor viktige de er

 4. Emilie Stordalen om faren: – Vi har ganske forskjellig stil

 5. Ledertalentene er i gang: – Godt lederskap har vært ekstra viktig