– Du må tørre å si meningene dine

Hun har vært på nonneskole, jobbet døgnet rundt som stabssjef i Høyre, og stukket kjepper i hjulene for sentralbanksjefen. Julie Brodtkorb er ikke den som rygger unna utfordringer.

 • Nora Rydne
Publisert:

«Mamma, nå ser du så sliten ut at du kunne faktisk blitt forsidepike på =Oslo».

Julie Brodtkorb siterer sin eldste datter, som har det med å ta henne på kornet og dele ut brutalt ærlige observasjoner. I dette tilfellet var datteren akkurat blitt vekket klokken syv om morgenen av moren, som hadde kommet hjem fra regjeringsforhandlinger klokken fire om natten.

For at pressen ikke skulle få nyss om langstrakte forhandlinger i 2016, startet møtene klokken 21. Høyres stabssjefs yngste datter fikk ikke sove uten mamma hjemme, så hun sov på sofaen i statsministerboligen.

– Eller, jeg trodde hun sov, da, sier Brodtkorb i ukens episode av E24s podkast Voksenpoeng.

Hør hele intervjuet der du vanligvis finner dine podkaster, eller i spilleren under.

Da datteren på åtte brakk hånden og legen måtte fortelle henne at hun ikke fikk vært med på turnavslutningen hun hadde gledet seg til, ble det klart at hun hadde vært mer våken enn først antatt.

– Så sier hun «jaja, jeg er nå i hvert fall ikke finansminister». Da forsto jeg at hun hadde fått med seg mye, for alle sitter jo og skyter på finansministeren i sånne forhandlinger.

Etter 17 år i politikken har Brodtkorb omsider fått noe roligere dager. Som toppsjef i Maskinentreprenørenes Forbund blir det mindre dress og mer refleksvest på jobb – man følger da HMS-regler.

– Det var et riktig valg, men en skrekkblandet fryd. Du går til noe du ikke aner hva er, til en sektor du ikke aner hva er. Så er det blitt en særdeles god opplevelse. Jeg trives veldig godt ute på anlegg, og det har endt med at jeg har tatt sertifikat både på dumper og gravemaskin, sier Brodtkorb.

Les også

Hotellarvingen

Gikk på nonneskole i Honduras

Så har heller aldri Julie Brodtkorb gjort seg kjent som noen som gjør ting halvveis. I 9. klasse ble hun med i Unge Høyre – delvis fordi hun var enig spesielt med partiets skolepolitikk, og delvis fordi det var den eneste muligheten for å lure seg ut på fest.

– Jeg hadde en veldig streng far. Hvis jeg sa at jeg skulle på kurs i Oppdal for å lære om Edmund Burke, fikk jeg lov til å dra. Lite visste han om hva som foregikk på kveldene, sier Brodtkorb.

Ungdomspolitikken førte også til at hun som 16-åring dro til Honduras i et år. AUF og hovedrivalen Trond Giske var nemlig veldig engasjert i hva som foregikk i Latin-Amerika på denne tiden. Brodtkorb ville dra til Nicaragua og jobbe på kaffeplantasje med sandinistene i landets sosialistiske parti, for å sjekke om det Giske sa i debattene mot henne stemte. Og bitte litt for å redde verden.

Bla i galleriet eller følg Voksenpoeng_med_Nora på Instagram for å lese skoledagboken til Julie.

Det ble et nei fra faren – men han skjønte at det også kunne innebære at hun dro dit uten noe sikkerhetsnett så snart hun ble 18. Kompromisset ble nonneskole i nabolandet Honduras. Telefon var dyrt, så foreldrene fikk hun bare snakket med annenhver måned.

– Jeg ble nok ganske bråmoden det året. Jeg husker at etter noen måneder lå jeg og gråt. Det høres veldig teit ut, men da hadde det plutselig gått opp for meg at jeg ikke kunne gjøre en stor forskjell, sier Brodtkorb.

– Det er litt herlig med ungdomsengasjement, at man tror man virkelig kan gjøre en forskjell. Jeg har ofte tenkt på det, hvordan man kan oppdra barn til å tro det når de er 50 også, for det er da man må tro det og gjerne har makten til å endre ting.

Les på E24+

– En sak med bare tapere

Ære til Hans Geelmuydens mor

Vel hjemme skjønte hun at det måtte skarpere lut til for å redde verden. Hun gikk fra ungdomspartiet til engasjement i Europeisk ungdom, med mål om å få Norge inn i EU. Da det slaget ble tapt, trappet AUF-ere, med Trond Giske i spissen, opp foran hybelen hennes og sang.

– Da tok jeg bare dyna over hodet, og da var det jeg kom frem til konklusjonen: Ok, nå har jeg prøvd å redde verden, så har jeg prøvd å redde Norge og Honduras ved å prøve å få oss inn i EU. Nå er det kanskje på tide å redde seg selv. Da begynte jeg på Norges Handelshøyskole.

Der engasjerte hun seg i studentforeningen, som gikk til angrep på NHH fordi de mente den gamle Høyskolen levde på sitt gamle rykte, og ikke underviste godt nok. De endte raskt på Dagsrevyen – og fanget oppmerksomheten til kommunikasjonsnestor Hans Geelmuyden. Det førte etter hvert til traineestilling og jobb i Geelmuyden Kiese.

Fra starten på karrieren er det riktignok en helt annen Geelmuyden som gjorde sterkest inntrykk: Unni Geelmuyden, sjefens mor. Hun satt i resepsjonen, og var den som tok imot Brodtkorb for intervju da hun var så nervøs at hun hadde lyst til å snu i døren.

«Sett deg der og bare vit, jeg synes han er et hælvete jeg også», fikk Brodtkorb i beroligende ord fra bak resepsjonen.

– Da klarte jeg å slappe av, og lo litt med henne. Så hun har stor ære for at jeg kom inn der. Jeg så dessverre at hun gikk bort for ikke så lenge siden. Da var det mange av oss som har vært innom GK som felte en tåre, for hun betydde mye for mange av oss, mammaen til Hans.

I kommunikasjonsbyrået var hun «flink pike», sov under pulten istedenfor å dra hjem, kranglet med Geelmuyden som mente hun var en kylling som prøvde å bli høne på én dag.

– Han forberedte meg egentlig ganske godt på ting jeg har møtt senere. Det var tøffe år, for jeg jobbet fryktelig mye. Men jeg angrer ikke på det, for jeg tjente dårlig, men lærte veldig mye.

– Hva lærte du?

– For å nå noe sted, må du jobbe hardt. Du må tørre å si meningene dine, men også takle å få høre at det er feil, sier Brodtkorb.

Les også

Corona kunne knekt bedriften: I stedet satte Fjong-gründeren inn et ekstra gir

– Alt var bare «Erna bør gå»

Etter flere år i kommunikasjonsbransjen ble hun hentet tilbake til Høyre som rådgiver i partiets stortingsgruppe. Hun tenkte det var smart å ha med seg når hun skulle videre i næringslivet, og så for seg to år der.

Isteden rykket hun stadig oppover i systemet, helt til hun var både stabssjef og kommunikasjonssjef. Hun mener bestemt at det hadde mer med hvor upopulære de stillingene var på det tidspunktet, enn at hun var spesielt flink. Den gang vaket partiet på rundt 10 prosent oppslutning.

– Alt var bare «Erna bør gå», og jeg husker DN sommeren 2009 hadde den faste spalten «Trenger vi egentlig Høyre?». Så det ble ikke sett på som noe karriereboost.

Siden har det gått betydelig bedre med Høyre, og for Erna Solberg. Men Brodtkorb fikk med seg noen solide nedturer med en partileder som mange også internt ønsket seg ut.

– Det var veldig lærerikt å følge en leder i så stor motgang og se hvordan hun taklet det. Og det taklet hun fordi hun var bevisst på at all kritikk ikke var mot henne som person, men som leder av Høyre. Det har vært veldig viktig når jeg i særdeles mye mindre målestokk har stått i noen stormer.

Les også

Finansmennene sluttet å klappe henne på hodet da de fikk visittkortet hennes

– Hadde fortjent den pilsen

Det er ikke lenge siden hun fikk bruk for statsministerens lærdommer. Halve 2020 gikk med til vurdering av ansettelsen av en ny oljefondssjef og påfølgende mediestorm.

Det viste seg at Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen ikke hadde gjort alt etter boken da de ville ansette investor Nicolai Tangen i stillingen. Som leder for representantskapet – tilsynsorganet i Norges Bank – ble det hennes oppgave å rydde opp.

– Det var det jeg syntes var så vanskelig med den saken, at det ble fremstilt på en måte som om det var Nicolai Tangen vi var ute etter å ta, sier Brodtkorb.

– Det var Øystein Olsen?

– Ja, eller, hovedstyret.

Hun bedyrer at det ikke ble noe ondt blod, at det er bred respekt for at representantskapet bare gjorde akkurat det de er der for å gjøre. Likevel er det ikke en sommer hun savner eller ønsker en reprise av. Og hun måtte ligge våken noen netter og tenkte på hvordan sentralbanksjefen hadde det. Det var uaktuelt å sende ham en melding og spørre.

– Jeg tror ingen hadde lyst på noe oppslag om at tilsynslederen skrev nattameldinger til sentralbanksjefen.

På en pressekonferanse etter at stormen var over, uttalte Tangen at han ikke var sint for alt bråket rundt ansettelsen, men at Olsen nok skyldte ham en øl. Brodtkorb mener det er såpass god stemning mellom henne og de to, at hun godt kunne vært med.

– Jeg synes egentlig jeg hadde fortjent den pilsen også, for å være helt ærlig, sier hun, etterfulgt av en god latter.

Vil du lese flere voksenpoeng saker? Her finner du alle.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Voksenpoeng
 2. Julie Brodtkorb
 3. Jobb
 4. Ledelse
 5. Karriere

Flere artikler

 1. Mitt voksenpoeng: Julie Brodtkorb

 2. På rett sted til rett tid

 3. Betalt innhold

  – Det verste må være en ukes ferie på resort

 4. Betalt innhold

  Han ble arrestert for å være sørafrikansk spion. Nå er Kåre Vagle agent for et nytt olje­partis suksess

 5. Mitt voksenpoeng: Silje Landevåg