Forberedt på det uforberedte

Sigve Brekke fikk med seg en god dose nysgjerrighet fra bondegården i Uvdal. Den tok ham til Asia, og til topps i Telenor.

Publisert:

Nysgjerrighet.

Det er egenskapen konsernsjef Sigve Brekke mener er den rødeste tråden i karrieren hans. Den har tatt ham fra politikk til næringslivet, fra Norge til USA, Singapore, Thailand og tilbake igjen.

Og ikke minst: Den drev ham til å innse at bondeyrket ikke var noe for ham. Riktignok ikke før han hadde gått to år på skogbruksskole i Kongsberg – lenge var planen å drive den lille gården med sauer og skogbruk videre.

To ting endret planen: Begynnelsen på en politisk karriere da han som 19-åring ble valgt inn i kommunestyret for Arbeiderpartiet – og faren.

– Han fikk meg til å lese ting, fikk meg til å se på ting langt utenfor Uvdal, utenfor Numedal, og sågar utenfor Norge. Den nysgjerrigheten gjorde at jeg havnet på et helt annet sted enn det som var utgangspunktet, sier Brekke i ukens episode av E24s podkast Voksenpoeng

Hør hele intervjuet der du vanligvis finner dine podkaster, eller i spilleren under.

Forberedt på det uforberedte

Den politiske karrieren startet med et engasjement for bygdeungdommens fritidstilbud. Så ballet det raskt på seg. Han endte opp med fulltidsjobb i partiet, og som ungdomssekretær i LO i en periode. Så gikk veien via rådgiverstilling til statssekretær i Forsvarsdepartementet. Så ble det tid for noe nytt.

Først fikk han muligheten til å studere amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk på John F. Kennedy School ved Harvard University. Så kom han inn på et masterprogram som tillot kandidater med annen erfaring enn en lavere grad som kvalifikasjon.

For det var jo dette med den høyskolegraden som ikke ble helt ferdig. Brekke bedyrer at han ikke ble irritert da mediestormen rundt CV-juks traff ham, kort tid etter at han hadde blitt konsernsjef. Det måtte han bare regne med som toppsjef, mener han selv.

– Du syntes ikke det var tungt å legge deg flat?

– Jo, det er jo tungt, sånne ting. De er supertunge. Men det er på en måte noe man må være forberedt på. Det var riktignok en som ga meg et råd før jeg ble konsernsjef, da sa han at «du, det kommer til å skje i hvert fall én ting per halvår som du overhodet ikke er forberedt på, og som du i ettertid kommer til å se på som en krise». Så du må være forberedt på det uforberedte. Det var egentlig et veldig godt råd.

Les også

– Den første ordren tok jeg imot da jeg var 10 år

Begynte i engasjement

Mens han holdt på med mastergraden, begynte han å interessere seg for asiatisk økonomi. Det ble avgjørende for neste steg i karrieren.

Da han kom tilbake til Norge, var Telenor i tenkeboksen på om de skulle prøve seg på det asiatiske telekom-markedet. I toppledelsen satt to gamle ap-politikere: Tormod Hermansen var administrerende direktør, Torstein Moland direktør for finans.

Bla i galleriet eller følg Voksenpoeng_med_Nora på Instagram for å lese skoledagboken til Sigve Brekke.

De kjente Brekke fra politikken, og hentet ham inn på et engasjement for å bidra til Asia-utredningen. Lite visste Brekke at engasjementet skulle resultere i fast ansettelse og adresse i ulike asiatiske land helt frem til han ble konsernsjef i 2014.

– Det var en veldig spennende reise. Hvis jeg tenker tilbake vil jeg si det viktigste vi gjorde var å ta med oss det norske verdigrunnlaget, sier Brekke.

Han oppsummerer det som et slags slagord: «Folk er folk». Det var kongstanken da han tok med seg Telenor ut i land med langt mer hierarkisk arbeidslivskultur.

– Vi begynte å brette opp ermene istedenfor å gå i dress og slips, som var det vanlige. Vi begynte å behandle alle folk likt. Og vi bygde en kultur rundt det, som egentlig var det som gjorde at vi skilte oss ut fra konkurrentene.

Det var ikke bare-bare å røske opp. I et av selskapene hadde sjefen egen heis og en hel toppetasje for seg selv.

– Den bare stoppet vi, og så begynte jeg å kjøre den samme heisen som de ansatte. Så rev jeg ned veggene i etasjen den tidligere toppsjefen hadde, sånn at man inviterte folk inn. Den skandinaviske kulturen – hvis du tør å ta den helt ut, tør å stole på at folk er folk, så mener jeg at det er noe av det aller viktigste norske bedrifter kan gjøre i utlandet.

Les også

«Nå må du komme i gang, ellers tar jeg ideen»

– Har ingenting imot Berit

Brekke har vært nøye på å beholde norske røtter gjennom mange år i utlandet. Barna snakker perfekt norsk, enda de aldri har bodd i Norge. Og bestefarens sunne bondevett har vært ledetråden gjennom stressende perioder.

– Han hadde sånne enkle livsfilosofier. En av dem var at etter regn kommer alltid sol. Det tenkte jeg på mange ganger, faktisk. At det går over.

Det ble god bruk for å tanke på bestefarens livsvisdom da han ble Telenors nye konsernsjef. Først ble det bråk om at det var han, og ikke en kvinne, som ble ny toppsjef. Så trådte han inn som sjef midt i Vimpelcom-skandalen.

Og så ble det ytterligere bråk, da den profilerte Telenor-lederen Berit Svendsen sa opp etter uenigheter om hvor i organisasjonen hun skulle jobbe. Kanskje ekstra krevende for Brekke, som betegner seg som en leder som først og fremst er opptatt av mennesker. Personkonflikt er ikke favorittkrisen hans.

– Gjennom et langt liv har jeg dessverre måttet ha noen sånne når ting ikke har fungert. Når det gjelder det med Berit sier jeg det samme i dag som jeg sa da: At Berit gjorde en kjempejobb for Telenor gjennom mange år, og jeg synes det var synd at det ble en utgang der Berit sluttet.

– Dere kunne tatt en pils?

– Hehe, ja ... Altså, som sagt har jeg ingenting imot Berit, jeg synes det var synd at den konflikten endte som den gjorde.

Være det seg personalkonflikter eller finansielle kriser, prøver han å beholde roen. Nøkkelordene er å holde hjulene i gang, huske at livet og bedriften går videre også under en krise, og at man ikke må bli stående alene.

Les også

Hotellarvingen

Ingen planer etter sjefsjobben

Noen ganger er det vanskeligere enn andre – som når det under en pandemi samtidig oppstår militærkupp i Myanmar, hvor Telenor har over 700 ansatte.

– Det med Myanmar er veldig forskjellig, for det dreier seg om mennesker, folk jeg har sett i øynene. Folk som får ødelagt landet sitt. Jeg jobbet i Asia da vi fikk lisens der i 2014. Det å se hvordan vi har vært med å demokratisere det landet, og så se at alt over natten blir satt mange, mange år tilbake i tid igjen, det synes jeg er forferdelig.

Han visste godt at landet kom til å bli krevende da de gikk inn. Nå sjonglerer Telenor hensynet til ansattes sikkerhet, hensyn til kundene, og hensynet til selskapets norske verdigrunnlag, hvor menneskerettigheter og ytringsfrihet står høyt.

– De tre tingene er noe vi forsøker å håndtere bokstavelig talt dag for dag. Vi står i det akkurat nå, men hvis vi krysser noen av de hensynene er det ikke sikkert vi kan greie å fortsette, sier Brekke.

Han er på ingen måte sliten etter år med krisehåndtering av ulike slag. Hva som eventuelt kommer etter konsernsjefjobben, har han ikke viet mye tid til å tenke på.

– Da kommer den nysgjerrigheten til å drive meg til noe annet. Hva det er, bruker jeg ikke ett sekund til å tenke på. Det tenker jeg på når den dag kommer.

Vil du lese flere voksenpoeng saker? Her finner du alle.

Publisert:
Gå til e24.no