Mer enn halvparten av Södra Cell-oppsagte mangler jobber
De ansatte mener det ikke har vært lett å skaffe seg nye jobber som bedriften og Nav forespeilet dem.
295 mistet jobben da Södra Cell på Tofte ble lagt ned i juli i år. Under halvparten av de ansatte har fått nye jobber i tiden etter.
Det skriver NRK.no.
Informasjonsansvarlig på cellulosefabrikken er bekymret for de 162 som ennå ikke har fått jobb.
- Vi ser jo at de som allerede har fått ny jobb nå er de som er mest attraktive i markedet. Teknikere innenfor automatisering, elektroingeniører og økonomer har fått seg jobb, sier Jan Morten Trønnes til NRK.
- Et formidabelt resultat
Jon-Harald Thorsås, leder for Nav i Hurum er godt fornøyd med at så mange allerede har fått jobb etter nedleggelsen:
- Det er et formidabelt resultat, med tanke på at oppsigelsestiden gikk ut 1. oktober. Vi begynte allerede i sommer ved å tilby de ansatte jobbsøkerkurs på fabrikken, slik at de kunne bli gode søkere. Men ting tar tid, er det jeg bruker å si til dem, sier han til E24.
I samarbeid med kommunen ble det avholdt en jobbmesse på cellulosefabrikken etter at det ble kjent at den skulle legges ned.
Nesten 50 bedrifter ble invitert til fabrikken på Tofte.
- Må regne med pendling
Informasjonssjefen ved Södra Cell mener det er vanskelig å sysselsette de mange driftoperatørene på grunn av mangel på slike jobber.
Nav-lederen på sin side mener det er flere ledige jobber i markedet, men at det krever at de tidligere ansatte ser seg om etter arbeid utenfor kommunegrensene.
- Mange av dem er vant med å bruke fem minutter ned på fabrikken om morgenen, men de må regne med å kanskje bruke én time på pendling. Det er stort arbeidsmarked utenfor Tofte, både i Buskerud, Vestfold og Oslo, sier Thorsås.
- Det er snakk om en omstillingsprosess, legger han til.
Ordfører frykter fraflytting
I likhet med Nav-lederen tror Hurum-ordfører, Monica Vee Bratlie, det er jobber å få de som fortsatt mangler.
Hun mener det finnes jobber utenfor kommunens grenser.
- Jeg forstår at det er veldig vanskelig for de det gjelder. Men det er litt for tidlig å si hvordan dette vil gå. Vi får jevnlige oppdateringer fra Nav om ledige stillinger både i kommunen og utenfor, og kanskje må man finne seg i å pendle, sier Vee Bratlie til E24.
Hun frykter også at flere av de som søker jobber utenfor kommunen velger å bosette seg andre steder.
- Det er klart at det kan skje, noe vi synes er trist. Det er også derfor vi jobber med å få nye næringer til kommunen. Vi har et samarbeid med Innovasjon Norge om et omstillingsprosjekt, sier hun til E24.
Hurum-ordføreren har derimot tro på at alle skal få seg nye jobber.
- De ansatte fra Södra Cell har god kompetanse, og jeg har stor tro på at de får seg nye jobber. Det vil være en del stillinger som kan være aktuelle for disse. Men ting tar tid, sier Monica Vee Bratlie til E24.
- Så enkelt er det ikke
Ragnhild Andreassen var portvakt på fabrikken. Hun mener at utsiktene til ny jobb er verre enn det hun ble forespeilet av Nav og bedriften.
- 300 personer i Buskerud som plutselig skal ut å søke jobb samtidig. Så enkelt som de sa det skulle bli å få seg noe nytt er det ikke, sier hun.
- Jeg har forståelse for at det er tøft å se at kollegaer får nye jobb. Men som sagt, ting tar tid. Det er krevende å søke jobb, man må være frempå og kunne omstille seg, sier Thorsås i Nav til E24.
Lagt ned i juli
Cellulosefabrikken ble lagt ned i juli i år, etter å ha vært truet med nedleggelse siden februar.
- Skuffelse var total og til å ta og føle på der. «Takk skal du faen meg ha», sa en ansatt, og så gikk han. Det sier vel litt om skuffelsen, sa tillitsvalgt og klubbleder for Fellesforbundet ved Södra Cell Tofte, Jostein Sjaavaag, til E24 den gangen.