- Skremmende at så mange ikke har ferie når de har ferie

Én av fem nordmenn regner med å måtte jobbe i ferien. Jobbekspert oppfordrer bedriftsledere til å be ansatte koble helt ut.

ROPER VARSKO: Ingrid Schjelderup Bygland i konsulentselskapet Dale Carnegie mener ferjejobbing stjeler viktig energi – og faktisk kan forverre jobbprestasjonene dine på lang sikt.
  • Karl Wig
Publisert:

- Det er skremmende at så mange ikke har ferie når de har ferie. Vi trenger å få hvile ut, være med familien og lade batteriene. Skal du jobbe samtidig, skaper du et krysspress som på sikt kan gi dårligere prestasjoner på begge arenaer, sier Ingrid Schjelderup Bygland til Dine Penger.

Hun er konsulent i Dale Carnegie Norge, der hun leies inn av bedrifter som såkalt «trener» for å få ledere og ansatte i bedrifter til å yte bedre.

I en fersk, landsdekkende spørreundersøkelse som InFact har utført for selskapet, svarer én av fem norske arbeidstakere at de regner med å måtte jobbe mens de har ferie:

  • 11,7 prosent sier de planlegger arbeid fra feriestedet, som å svare på e-poster og ta telefoner
  • 6,2 prosent sier de har planlagt arbeid på selve arbeidsplassen i ferien sin, mens 4,9 svarer at de planlegger ulike former for feriejobbing.

Les også:Sjekk dine ferierettigheter

- Dårlig lederskap. 20,9 prosent svarer at de kun skal jobbe hvis det skjer noe uforutsett.

49,3 prosent, altså halvparten, svarer at de ikke tar høyde for feriejobbing.

Til sammen 1028 nordmenn deltok i undersøkelsen.

- Dette viser at mange bedrifter har dårlig kommunikasjon, lederskap og organisering. Så lenge man planlegger godt, skal det ikke være nødvendig at ansatte jobber på ferie, sier Schjelderup Bygland.

- Problemet er at dette sjelden blir kommunisert, og ansatte vegrer seg ofte for å spørre. Det skaper en usikkerhet som gjør at mange føler arbeidspress også i ferien, sier hun.

Advokat og jobbekspert Thor-Arne Wullum

Kan ikke kreve. E24s jobbekspert Thor-Arne Wullum deler inntrykket.

- Skillet mellom ferie og jobb har blitt visket ut i mange bransjer. Det forventes nå i større grad at du besvarer e-poster og er tilgjengelig, sier eksperten på arbeidsrett i advokatfirmaet Hjort.

Men juridisk sett er det lite sjefen kan gjøre om du ikke ønsker å stille opp:

- I utgangspunktet er ferien hellig, og det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at du faktisk får ferie i ferien. Blir den spist opp av stadige arbeidsoppgaver, har ikke sjefen din planlagt godt nok, sier Wullum.

Les også:Usikker på om du vil ha jobben? Spør om referanser

Baller på seg. Schjelderup Bygland påpeker at feriejobbing raskt baller på seg:

- Å sjekke innboksen blir fort til å besvare eposter, til å gjøre større oppgaver. Det er ofte aldri nok, og på ferie er du ikke like fokusert som på arbeidsplassen. Det er en oppskrift på en sommer med dårlig samvittighet, både overfor familien og jobben, sier hun.

For mens familie og avslapning lett blir skadelidende, kan feriejobbing faktisk også være negativt for bedriften, påpeker prestasjonstreneren.

- Det stjeler viktig energi som de ansatte egentlig skulle ha opparbeidet seg. På lang sikt lønner det seg å ha uthvilte og klare hoder. De ansatte får en ordentlig pustepause, kommer sterkt tilbake, og det gir økte prestasjoner resten av året.

- Jeg ser flere som er utbrente fordi de ikke har fått nødvendige pusterom i arbeidet, og på sikt kan det være hemmende for en bedrift, sier hun.

Ingrid Schjelderup Bygland i konsulentselskapet Dale Carnegie.

- Men kan man la jobbmailen stå urørt i ferien med god samvittighet?

Avklar forventningene. - De fleste kan det. Arbeidsgiver skal jo ha sørget for at noen andre tar seg av løpende oppgaver når du har ferie. Men avklar dette med sjefen i forkant, så unngår du dårlig samvittighet.

- Det er ikke noe galt i å spørre rett ut: «Er det forventet at jeg sjekker mail i ferien?». I de fleste tilfeller er svaret nei, sier Schelderup Bygland, som mener at bedriftslederen bør gå foran med et godt eksempel.

Jobbekspert Wullum er også klar på at de fleste arbeidsgivere ikke forventer feriejobbing, men oppfordrer deg til å ta en prat om du er usikker.

- Det er greit å vite hva som forventes før ferien starter, sier han.

Les også:Her får du jobbe uten å være på jobb

For selv om du har både arbeidsmiljøloven og ferieloven på din side, kan det likevel få konsekvenser å motsette seg ferie-jobbing i de yrkene hvor det forventes, påpeker jobbekspert Wullum.

- Særlig for konsulenter med kundeporteføljer og i yrker med prosjektjobbing ligger det forventninger til feriejobbing. Sier du nei, risikerer du indirekte sanksjoner mot deg – som at lønnsøkningen uteblir, eller at det blir vanskelig å rykke opp i gradene, sier advokaten.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Slik får du en myk jobb-landing etter ferien

  2. Så mange sjefer forventer at du jobber utenfor jobben: Roper varsko om det «skjulte arbeidet»

  3. – Kan jeg si opp en ansatt på grunn av dårlige arbeidsprestasjoner?

  4. Frykter feriekaos på norske arbeidsplasser

  5. Tabbene du bør unngå på jobbintervju