Dette er superstudentenes beste tips
Stappfulle timeplaner, trening og egne «søvnskjema» i Excel er ifølge studentene noen av ingrediensene i suksessoppskriften.
- Man bør ha såpass mye å gjøre, at det å konsentrere seg om studiene blir en slags fripause, sierbygg- og miljøteknikkstudent Sverre Haug Lindseth ved NTNU til E24.
- Når man gjør mye for andre i forbindelse med for eksempel verv, er det godt å sette seg ned med bøkene og tenke at man gjør noe for seg selv, legger 25-åringen til.
Rådet høres for mange kanskje litt overambisiøst ut, men i likhet siviløkonomstudent Assad Abbas (22) ved BI og businesstudent Kristine Bakk (23) ved Regent's Business School i London vet han hva han snakker om.
De har alle toppkarakterer, har verv ved siden av studiene - og klarer i tillegg å være sosiale, trene og bygge nettverk.
- Jeg har jobbet hardt for å få de karakterene jeg har, men alt går hvis man bare prioriterer tiden sin riktig, sier Abbas, som er leder for studentgruppen siviløkonomene på BI.
LES OGSÅ: Nå skal færre studenter få toppkarakterer
Tar smarte valg
E24 ba denne uken «superstudentene» dele sine beste råd for hvordan man lykkes med studiene, og hvordan man gjøre seg mest mulig attraktiv for potensielle arbeidsgivere.
Lindseth råder studenter til å tenke hvordan de kan få mest mulig info inn på kortest mulig tid.
- Det mest kyniske tipset er å jobbe med skolen sammen med de flinkeste elevene, slik at du lærer mest mulig på kortest mulig tid. Mange setter pris på å lære bort til andre, fordi de får repetert ting for seg selv når de forklarer pensum for medelever, sier Lindseth.
- Det er ikke sikkert man kan gjengjelde tjenesten ved å lære dem noe, men kanskje kan du for eksempel ta dem med på en fest. Sånn sett kan det likevel bli en slags vinn-vinn-situasjon, legger han til.
LES OGSÅ: Her får du best karakterer
- Også bør man sette seg inn i hva som faktisk er læringsmålene, slik at man ikke kaster bort verdifull lesetid, skyter Abbas inn.
Bakk valgte i motsetning til de to andre å studere i utlandet. Årsaken var at hun ønsket en annen studiemodell enn den de norske skolene og universitetene kunne by på.
- Hos oss teller innleveringer og eksamen henholdsvis 50 prosent hver. Det var hovedsakelig derfor jeg ville til London, da jeg følte at denne modellen passet meg bedre. Jeg ville ikke at én eksamensdag skulle avgjøre hva slags karakter jeg fikk, forklarer hun.
- Det å vurdere andre skoler på grunn av studiemodellen, er absolutt å anbefale, sier Bakk.
LES OGSÅ:Starter nettsted for elitestudenter
Tar vare på seg selv
Også fysisk aktivitet er noe av det de tre studentene mener er viktig å ha fokus på for å lykkes.
- Hvis du ikke er i god form, orker du ikke alt du skal gjøre, mener Abbas.
Lindseth forteller at han forsøker å jogge i minst 30 minutter hver dag.
- Jeg blir mindre effektiv hvis jeg ikke rører litt på meg. Derfor setter jeg alltid av tid til trening, selv om jeg føler at kalenderen er full nok fra før av, sier han.
- Litt er bedre enn ingenting. I forrige uke hadde jeg bestemt meg for å legge meg før midnatt. Jeg rakk likevel tolv minutter med intervaller før jeg skulle legge meg, legger han til.
Har eget «søvnskjema»
For også søvn er noe de tre studentene forsøker å prioritere.
- I korte perioder går det nok greit å sove lite, men selvfølgelig vil mangel på søvn vil over tid bare gjøre deg utslitt, sier Bakk.
- Ja, da ender det til slutt med at man blir liggende i fosterstilling i to dager, sier Abbas lattermildt.
LES OGSÅ:30 prosent av lærerstudentene dropper studiet
Lindseth er trolig den av de tre studentene som er flinkest til å ha fokus på å være uthvilt.
- Jeg har et Excel-skjema hvor jeg skriver opp hvor mye jeg har sovet hver natt, sier han til latter fra de to andre.
- Dette må du forklare nærmere.
- Jeg er glad i å presse meg selv, og det kan ofte gå på bekostning av søvnen. På denne måten får jeg kontroll på at jeg sover nok, forklarer han.
Fokus på nettverksbygging
Og når man snakker med de tre studentene, forstår man fort at de har behov for å være opplagte. Denne uken deltok de for eksempel på Nova Agentum Norge-seminaret «Neste generasjons ledere 2013».
Studentene må ha et snitt på B eller bedre for å få en plass i den eksklusive klubben, som skal være et bindeledd mellom Norges mest attraktive studenter og arbeidsgivere. Store bedrifter, og for studentene potensielle arbeidsgivere, som Accenture, Nordea, Finn.no sto på deltakerlisten.
LES OGSÅ: Dette er toppstudentenes utstillingsvindu
De tre studentene sier til E24 at hovedårsaken til at de søkte medlemskap i Nova Agentum var at de så muligheten for å bygge seg opp et verdifullt nettverk.
- Man må tenke langsiktig. Norge er såpass lite at man hver gang man møter en ny person bør tenke at han eller hun i fremtiden kan bli en kunde, en ansatt eller en arbeidsgiver, sier Abbas.
De tre mener riktignok at det hjelper lite å ha mange kontakter, hvis man ikke har fokus på hvordan man fremstår i møte med andre.
- Jeg har alltid fokus på at dem jeg snakker med skal føle seg bedre enn før de møtte meg. Får man til det, har man gjort noe riktig, sier Lindseth.
På E24 Bedrift kan du sjekke nøkkeltallene til Nova Agentum.
Er på nett
Alle tre forteller at allerede før studietiden er over bruker verktøy som det profesjonelle nettverksstedet Linkedin flittig.
- Har jeg møtt en interessant person, går jeg med en gang til og legger ham eller henne til som kontakt, sier Abbas.
LES OGSÅ: Flere jobbsøkere bruker personlig nettverk
- Jeg pleier også å skrive at det var hyggelig og møtes, og ofte spør jeg også om det er i orden at jeg tar kontakt hvis det skulle dukke opp spørsmål denne personen kan svare meg på, legger han til.
Han forklarer videre at han i mange sammenhenger også får visittkort, men mener disse fort blir «gamle».
- Hvis personen bytter jobb etter to år, er ikke mailadressen og telefonnummeret på kortet noe verdt. På Linkedin kan man holde kontakten uavhengig av hvor personen jobber, legger han til.
LES OGSÅ: LinkedIn-CEO: - Vi er annerledes
Bakk mener flere bør gjøre som de tre studentene.
- Jeg vil også råde folk til å lage seg en profil allerede første studiedag, slik at man ved studiets slutt har fått opparbeidet seg en solid kontaktliste der, sier Bach.
- Karakterer har mye å si, men jeg tror nettverk teller omtrent like mye, sier hun.
LES OGSÅ: