Ny kur for sykemeldte

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) ber folk som har møtt veggen karre seg på jobb - om enn bare litt.

VIL HA HOLDNINGSENDRING: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt oppfordrer folk som sliter litt psykisk til å komme seg på jobb, istedenfor å være lenge sykmeldt hjemme.
  • Gunn Kari Hegvik
Publisert: Publisert:

- Vi sier ofte til kolleger som sliter psykisk, «vent med å komme tilbake før du er helt frisk», eller «bli nå helt frisk før du kommer tilbake», sier Huitfeldt til VG.

Men nå vil arbeidsministeren snu helt om på det som sikkert er en velmente setninger kolleger imellom.

- Jeg vil at kolleger heller skal si: «Håper jeg ser deg i morgen». Eller «Håper du er her litt», sier Huitfeldt.

Årsaken til at kulturen på arbeidsplasser nå må snus, er åpenbar, ifølge arbeidsministeren. Mens de fleste grupper av legemeldt sykefravær flater ut eller går ned, er det fortsatt en gruppe som går opp:

145 prosent økning

Ifølge tall fra Nav, har det legemeldte sykefraværet på grunn av lettere psykiske lidelser økt med 145 prosent fra 2000 til 2011.

- Dette er folk som går på en smell eller møter veggen - helt uskyldige ting som de fleste erfarer på et tidspunkt i livet. Det kan være relatert til livskriser eller belastningsrelatert. For eksempel problemer med å få tidsklemma til å gå opp, sier Arnstein Mykletun, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

LES OGSÅ: Flere nordmenn svindler sykepenger

Huitfeldt sier flere av disse kan være kvinner.

- Vi ser at sykefraværet blant kvinner er høyre enn hos menn. Kvinner opplever ofte dobbelt press - ikke bare jobb og familie, men også fritiden skal skinne. Det kan bli for mye for noen, slik at de blir syke av det, sier Huitfeldt.

Men istedenfor å hvile seg med en sykmelding hjemme, oppfordrer hun folk til å komme seg tilbake på jobb så raskt som mulig - om enn bare litt.

- Det er en myte at alle må være hundre prosent friske for å gå på jobb. Vi vet at å jobbe litt virker. For er du lenge helt ute av arbeidslivet, øker sjansen for at du aldri kommer tilbake på jobb, sier Huitfeldt.

LES OGSÅ: Laveste sykefravær i første kvartal på 11 år

Hun understreker at oppfordringen ikke gjelder folk som er syke med for eksempel omgangssyke eller influensa.

I en rapport Arbeidsdepartementet har bestilt fra OECD, har departementet fått signaler om at Norge vil få kritikk for at leger for lett sykmelder personer som har lettere psykiske lidelser.

- Jeg tror vi trenger en holdningsendring blant leger, arbeidstakere og arbeidsgivere om dette. Arbeidsgivere kan være engstelige for å spørre hva er det som feiler deg. Isteden kan de spørre hvordan kan jeg tilrettelegge for at du kommer tilbake noe, sier Huitfeldt.

Enkel tilrettelegging

Mykletun mener det ikke er feil bruk av sykepenger å sykmelde folk som har det vanskelig hjemme eller møter veggen.

- Man blir ikke automatisk sykmeldt ved samlivsbrudd. Men om man trenger en uke på å gjenvinne kontrollen, så synes jeg det er greit. Ved samlivsbrudd eller andre kriser er det ikke uvanlig at man opplever søvnløshet, nervøsitet og nedsatt humør. Dermed kan man bruke diagnosen lettere psykiske lidelser til det, sier Mykletun.

LES OGSÅ: Skjerper kravene til arbeidsgiver ved sykemelding

Men tilrettelegging på jobben, kan også være svært enkelt, mener han.

- Åh, jeg har så mye hjemme nå, kan noen andre ta det istedenfor meg? Da kan sjefen overføre den oppgaven til en annen medarbeider som er mer ivrig og foroverlent, sier hun.

Det handler bare om hvem som skal reise, hvem som skal ta overtiden og hvem som skal ta det ekstra kveldsskiftet. Alt det er tilrettelegging, sier Mykletun.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Flere blir sykmeldt på grunn av slapphet

  2. Stabilt sykefravær i Norge

  3. - IA-avtalen virker ikke etter hensikten

  4. Regjeringen vil ha flere i deltidsjobb

  5. Kvinner har mye høyere sykefravær enn menn