Sveitserne stemte nei til to uker ekstra ferie

Overveldende motstand mot to ekstra ferieuker i Sveits.

VIL IKKE HA FERIE: En ansatt legger et siste hånd på verket på Altanus-standen før Baselworld-messen 8. mars. Nå har sveitsere bestemt seg for at de ikke vil ha mer ferie.
  • Jo Andre Aakvik
Publisert: Publisert:

De foreløpige resultatene i folkeavstemningen, indikerer at hele 67 prosent stemte mot forslaget om å øke den lovbestemte ferien i Sveits fra fire til seks uker.

Sveits har en lang tradisjon for å la folket avgjøre politiske spørsmål i folkeavstemninger, og de er brukt i alt fra helsereformer til spørsmål om røykelov.

- Spilte på frykten

Forslaget om å øke ferien var fremmet av fagforeningen Travail Suisse, med henvisning til at arbeidslivet har blitt mye hardere de siste tiårene.

Fagforeningstoppene er selvsagt skuffet over resultatet.

- Det er forståelig at mange velgere er for tiden er bekymret for sine arbeidsplasser, og at dette blir viktigere enn den langsiktige fordelene dette ville hatt for den sveitsiske folkehelsen og sveitsisk arbeidsliv, heter det i en uttalelse fra fagforeningen.

Ifølge Reuters mener fagforeningen at motstanderne av den nye ferieloven har spilt på folks frykt.

Ville kostet 6 mrd. franc

Arbeidsgiverorganisasjoner har slåss mot den nye ferieloven, og har blant annet pekt på at den ville blitt veldig kostbar for deres medlemmer - anslagsvis 6 milliarder franc i året.

- En innføring av denne loven ville ført til et enda høyere kostnadsnivå, heter det i en uttalelse fra sveitsisk NHO.

- Et «nei» til ekstra ferie, er et «ja» til et fortsatt konkurransedyktig Sveits, og trygge jobber, heter det videre i uttalelsen.

Ifølge Reuters har de fleste sveitsiske arbeidstakere litt mer ferie enn den lovbestemte. I gjennomsnitt har sveitserne fem uker ferie.

I 2002 stemte velgerne mot et forslag om å redusere arbeidsuken fra 42 til 36 timer.

Les også: Dette er verdens dyreste by å besøke

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Vi må jobbe hardere enn de andre

  2. - Sveits sier trolig nei, nei, nei

  3. Sveitsere sa nei til borgerlønn

  4. Sveitsiske franc passerte krise-nivå

  5. Søndag kan folket stanse utlendingers skattefest