Her er fremtidsjobbene

Ikke avbryt utdanningen for tidlig! Yrkene som trenger dagens unge om 10 til 20 år vil kreve fagutdanning eller høyere utdanning.

LÆRER-COMEBACK: Hun er i vinden både som artist, nybakt tobarnsmor og som lærer med egen artistskole, lærerutdannede Venke Knutson. Foto: Helge Mikalsen, VG

  • Frank Ertesvåg
Publisert:,

Rådet kommer fra arbeidsmarkedsforsker Nils Martin Stølen i Statistisk sentralbyrå.
Han kom nylig ut med en stor rapport om behov og status for det norske arbeidsmarkedet i 2030.
Der kommer det frem at arbeidssøkere uten enten høyere utdanning eller fagutdanning vil ha ørsmå sjanser til å skaffe seg jobb om 10-20 år.

LES OGSÅ:

Sjekk årets studienyheter

Flere økonomer

SSB fremhever spesielt behov for helsearbeidere, lærere og økonomer.
- Behovet vil bli spesielt stort for folk med bachelorgrad innen økonomi- og administrasjon eller helse, pleie og omsorg. Arbeidstagere med yrkesfag fra videregående skole vil også bli mer ettertraktede, sier Stølen til VG.

Pop-Venke ble lærer igjen

FORSKER: Nils Martin Stølen Foto: SSB

Venke Knutson (32) er best kjent som popartist, men har aldri sluppet helt taket i læreren i seg.
Sørlendingen ble utdannet lærer ved Høyskolen i Oslo og var kontaktlærer på barnetrinnet på Bryn skole før hun ble artist på heltid.
Nå er hun tilbake som lærer på sin egen pop- og artistskole i Oslo.
Der får hun kombinert pedagogikk, musikk og artistliv i en og samme jobb.
- Jeg merker at jeg får brukt lærer-Venke, spesielt i den minste musikalske gruppen min. Jeg ser heller ikke bort fra at jeg en dag blir lærer i den offentlige skolen igjen, kanskje musikklærer, sier Venke Knutson til VG.

Mamma igjen

Hun er datter av to lærerforeldre, og mener det både er et drømmeyrke og et veldig viktig yrke.
Nylig ble hun tobarnsmamma, så lærergjerningen må nok vente litt til fordel for omsorgen for guttebabyen og datteren Vilma (2).
Men uansett er hun veldig stolt av å være lærer.
- Det er et yrke der du kan gjøre en forskjell. Dessuten har du mye fri - både i helger og du har gode ferier sammen med familie og venner, sier Venke.

LES OGSÅ:

Sjekk hvor det er billigst å studere

- Gleder meg

I fjor startet hun en ny privatskole som tilbyr låtskriverkurs, bransjekurs, ensembletrening, koring og kurs i sceneformidling.
Venke Knutson mener hun som lærer og artist har riktig bakgrunn for fremtidsjobben.
- Jeg gleder meg til å jobbe med barn igjen. Det er jo det beste med å være lærer - å ha 28 barn som hører på deg og bryr seg om deg hver eneste dag, sier lærer-Venke.

Disse yrkene bør du satse på

VG har bedt SSB-forsker Nils Martin Stølen peke ut de yrkene det norske samfunnet og næringslivet vil ha mest behov for at dagens 15-16-åringer satser på.

Se hele oversikten lenger ned i saken.

I 2030 vil det bli behov for 80.000 flere arbeidstagere innen økonomi og administrasjon med bachelorgrad enn i dag, viser beregningene.
Denne gruppen vil da utgjøre over 200.000 personer og dermed være en større yrkesgruppe enn lærerne, som i dag er den største utdanningsgruppen på dette nivået.
Beregningene viser likevel at det også vil bli behov for flere lærere.

Færre ufaglærte

Den store eldrebølgen som er ventet rundt 2030 vil også føre til et enormt behov for ansatte innen helsevesen, pleie og omsorg, forteller fremskrivingen av arbeidsmarkedet, som er gjort på vegne av regjeringen.
For yrkeskompetanse som oppnås med videregående utdanning, fremheves både kokkeyrket, helsearbeider, tømreryrket og flere funksjoner i industrien, for eksempel industrimekaniker, som jobber å satse på for dagens unge.
- Behovet for ufaglært arbeidskraft går ned. Behovet for faglærte vil øke, sier Nils Martin Stølen til VG.
I de nærmeste årene er spesielt behovet for ingeniører enormt.

- Følg lysten

NAV-direktør, Erik Oftedal. Foto: NAV

Bedriftsundersøkelsen, som NAV gjennomfører hvert år, avdekker at det er en mangel på vel 8000 ingeniører, sivilingeniører og IKT-personell i Norge.
- Mange ingeniører går snart av med pensjon, og det blir et behov for å erstatte mange av disse. Arbeidsmarkedet vil alltid svinge litt fra år til år, men det er grunn til å tro at etterspørselen generelt etter ingeniør- og IKT-personell vil være høy, sier analysedirektør Erik Oftedal i NAV.
Han er enig med Stølen i SSB om at utdanning aldri har vært viktigere for de unge.
- De kan se fremtiden lyst i møte, for i årene fremover vil arbeidsmarkedet i Norge etterspørre nettopp faglærte unge arbeidstagere, sier Oftedal.
Han mener de aller fleste vil få jobb når de er ferdig med utdanningen om noen år, selv om man kanskje må vente litt før drømmejobben dukker opp.
- Det er utrolig viktig å ha en utdannelse for å få den jobben du ønsker deg. Jeg pleier å gi to råd: velg et studie du har lyst til å ta og fullfør det, sier Oftedal.

Her er ungdommens smarteste yrkesvalg:

INDUSTRIMEKANIKER

Fire års fagutdanning. De to første årene på VG1 (elektrofag eller industriell produksjon) og VG 2 (industriteknologi). Tredje året og fjerde året som lærling i faget.

Snittlønn: ca. 415.000 kr.

Stort behov:

Nøkkelpersonell for tilvirking og reparasjoner av maskindeler i industrien.

SIVILINGENIØR

Femårig utdanning (master), krever generell studiekompetanse og gode realfagkunnskaper.

Snittlønn: ca. 570.000 kr.

Stort behov:

Du kan jobbe innenfor en rekke arbeidskraftkrevende fagområder, olje- og gassindustrien, bygg og anlegg, marine fag, industridesign, fysikk eller datateknologi.

TØMRER

Fire års fagutdanning, VG1 - bygg- og anleggsteknikk. VG2 - byggteknikk, 3. og 4. året lærling i faget.

Snittlønn: ca. 345.000 kr.

Stort behov:

Stor byggeaktivitet ventes fortsatt både innen renovering, nybygging og ombygging av ulike typer hus og bygninger.

BIOINGENIØR

Treårig høyskolestudium (bachelor).

Snittlønn: ca. 375.000 kr.

Stort behov:

Stort fremtidig arbeidsmarked: På medisinske laboratorium, både i offentlig og privat helsevesen og i industrien, f. eks. den farmakologiske industrien eller den næringsmiddelrelaterte industrien.

PSYKOLOG

Seksårig profesjonsstudium som består av et årsstudium i psykologi inkludert ex.phil. og ex.fac. i tillegg til et femårig psykologistudium.

Snittlønn: ca. 450.000 kroner.

Stort behov:

Ettertraktede arbeidstagere, stor mangel på psykologer. Mange jobbmuligheter, for eksempel pasientbehandling, konsulentarbeid, organisasjons- og ledelsesutvikling eller undervisning og forskning.

FYSIOTERAPEUT

Treårig bachelorstudium på høyskole. Kreves ett år turnustjeneste for å bli autorisert.

Snittlønn: 350.000 kr.

Stort behov:

Stadig større behov for privat og offentlig tjenesteyting. Fysioterapeuter arbeider med en stadig voksende gruppe mennesker som trenger behandling, opptrening og rehabilitering etter skader og sykdom, samt med forebyggende og helsefremmende arbeid.

SIVILØKONOM

Treårig bachelorgrad og toårig mastergrad.

Snittlønn: 750.000 kr.

Stort behov:

Jobber med ledelse og styring i et stadig mer variert og komplisert arbeidsliv. Du kan ha hele bedriften som arbeidsområde, men mange jobber bare med enkeltdeler eller avdelinger i bedrifter. Siviløkonomer er ettertraktede som ledere og mellomledere.

KOKK

Fireårig utdanning, VG1 - restaurant- og matfag. VG2 - kokk- og servitørfag, to års læretid i kokkefaget ved bedrift.

Snittlønn: ca. 340.000 kr.

Stort behov:

Stort behov. Mange jobbmuligheter. Du kan jobbe i restauranter, kafeer, bedriftskantiner, skipsfarten, offentlige institusjoner, dagligvarehandelen, skoleverket og næringsmiddelindustrien. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.

Kilder: Statistisk sentralbyrå, NAV, vilbli.no, utdanning.no, Teknisk beregningsutvalg, arbeidstagerorganisasjoner

Her kan du lese mer om

  1. Studentliv

Flere artikler

  1. Dette blir vinnerne ifremtidens arbeidsmarked

  2. Siste frist for å søke studieplass

  3. Ni av ti går rett fra studier til relevant jobb

  4. Annonsørinnhold

  5. Her er du sikret jobb

  6. Dette bør du tenke på når du søker studier