Ny arbeidslivstrend: Slik ble de «bumerang-ansatte»

Hvem sier du ikke kan gå tilbake til en tidligere arbeidsgiver? Flere bedrifter burde satse på å rekruttere tidligere ansatte, mener arbeidslivsekspert.

«HJEMME» IGJEN: Etter en periode utenfor KPMG er Joachim Kaland og Cathrine Rein Husebye tilbake igjen.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
Publisert:

Hos revisjons- og rådgivingsselskapet KPMG har hele én av fem som ansettes i løpet av et år, jobbet i bedriften tidligere. Bedriften satser målrettet på å rekruttere tidligere ansatte. De kalles «bumerangene», og de blir stadig flere.

Joachim Kaland (38) er en av dem.

– Det var aldri noen bestemt grunn til at jeg forlot KPMG. Jeg tenkte vel bare at gresset var grønnere på den andre siden, forteller han.

Kaland begynte i KPMG i 2006. Jobben var utfordrende, og han trivdes godt. Likevel klarte han ikke å slå seg helt til ro – for hvem visste hvilke andre muligheter som fantes? Etter fire år bestemte han seg derfor for å prøve noe annet, og gikk over til et konkurrerende konsulentselskap.

Etter en stund innså imidlertid Kaland at han ønsket seg tilbake til den gamle bedriften sin. Men var han fortsatt var velkommen?

– Jeg var usikker på om jeg fikk komme tilbake, særlig fordi jeg hadde gått over til et konkurrerende konsulentselskap. Men KPMGs mantra er at ingen broer skal være brent, så heldigvis var det aldri et problem.

LES OGSÅ: Vår tillit til økonomien er rekorddårlig

Utvidet perspektiv

Vivi Kristensen er HR-direktør i KPMG Norge. Hun mener det er utelukkende positivt at tidligere ansatte – som Kaland – ønsker å vende tilbake.

– Vi lever i en tid hvor jobb-bytte foregår hyppigere. Sosiale medier gjør det enklere for folk å finne og søke nye jobbmuligheter, og for selskapene å jakte talenter, blant annet hos konkurrentene. Det er viktigere enn noensinne å bygge en god organisasjonskultur og pleie relasjoner med tidligere ansatte, forteller hun E24.

Les også

Eksperter: Derfor blir den norske lederen mer profesjonell

I KPMG jobbes det målrettet for at ansatte som søker seg ut, skal vende tilbake til bedriften på et senere tidspunkt.

– Når noen slutter, er det «no hard feelings». Det er selvsagt synd at flinke folk med stor kompetanse, som vi har investert mye i og hadde store planer for, slutter. Men ytterligere kompetanseutvikling kan også skje utenfor KPMG.

VIL HA «BUMERANGER»: HR-sjef Vivi Kristiansen i KPMG tar gjerne imot igjen tidligere ansatte.

Nettopp dette opplevde Kaland. I løpet av årene utenfor bedriften jobbet han først i et annet konsulentselskap, så i Aker Solutions. Erfaringene herfra viste seg å være svært verdifull for jobben han utførte i KPMG.

– I Aker Solutions fikk jeg innsikt i kundeperspektivet av konsulentforholdet. Det har vært utrolig nyttig for det jeg gjør i KPMG. Jeg jobber fortsatt med mye av det samme som før, men nå vet jeg mer om hva kundene forventer.

Kaland er ikke i tvil: skulle han valgt om igjen, ville han gjort akkurat det samme.

– Egentlig kan det anbefales for konsulenter å ta seg en runde ute. Det er utrolig lærerikt, og man får et godt innblikk i bransjen. Jeg angrer ikke på at jeg gikk fra KPMG første gangen, men i dag er jeg helt sikker på at jeg vil bli.

Les også

Norske ledere nøler med å ansette eldre: – Vi går for tidlig ut på dato

Kort vei tilbake

En annen av de såkalte KPMG-«bumerangene» er senior manager Cathrine Huseby Rein (39). Rein hadde 14 års fartstid i KPMG da hun kom frem til at hun ønsket seg nye erfaringer. Da hun ble tilbudt en stilling i et annet selskap, grep hun derfor sjansen.

– Egentlig var det trist å forlate selskapet, men av og til har man behov for prøve noe nytt, forteller hun.

Etter å ha gått noen runder med seg selv konkluderte hun med at hun savnet sin gamle arbeidsplass. I dag, to år senere, er hun tilbake på plass i KPMG. Heldigvis for Rein gikk tilbakekomsten smertefritt.

– Vi hadde avsluttet forholdet på en veldig god måte, så veien tilbake til KPMG var kort. KPMG har en bevissthet rundt å holde kontakten med gamle ansatte, og et tett nettverk som gjør at døren alltid står på gløtt, forteller hun.

Som kollega Kaland er Rein glad for at hun søkte seg ut, og at hun vendte tilbake igjen.

– Det er absolutt en fordel å ha vært ute. Årsaken til at jeg søkte meg ut, var jo at jeg ønsket meg nye erfaringer og perspektiver. Alt dette tok jeg med meg tilbake til KPMG.

Les også

I denne bedriften vil de feire når noen sier opp

JULE-GLADE: Boomerangene Joachim Kaland og Cathrine Rein er glade for å være tilbake i KPMG. Her er de klare for julebord.

Ingri Bergo

«Bumerang»-effekten

Til tross for at Kaland og Rein har en forholdsvis lik profil, har «bumerangene» som gruppe få fellestrekk, ifølge HR-direktør Kristensen.

– De finnes i alle aldere, på alle fagområder, og på ulike stadier av karrieren. Vi har morsomme eksempler på unge revisorer som har sluttet og kommet tilbake 10–15 år senere som ledere og partnere, forteller hun.

Kristensen tror den stadig sterkere «bumerang»-effekten kan spores tilbake til KPMGs solide alumni-nettverk. Globalt har KPMG et av verdens største alumni-nettverk, med mer enn 250.000 medlemmer. Alle som slutter i selskapet, inviteres til å holde kontakten her. Flere ganger i året inviteres det til arrangementer med faglig påfyll.

– Tidligere kom rundt én av ti som sluttet hos oss, tilbake. Men etter at vi igangsatte et mer strategisk og målrettet alumni-arbeid, doblet vi antallet reansettelser. Våre ledere oppfordres til å lete blant eks-ansatte ved rekrutteringsbehov, og det har vi stor suksess med, forteller hun.

ARBEIDSLIVSEKSPERT: Tine Larsen har jobbet med rekruttering i over 10 år. Hun mener flere bedrifter bør satse på å rekruttere tidligere ansatte.

Corinne Alice Skau

– Eksempel til etterfølgelse

Hodejeger og arbeidslivsekspert Trine Larsen har 10 års erfaring med rekruttering til arbeidslivet. Hun mener arbeidsgivere i alle bedrifter bør hilse «bumerang-trenden» velkommen.

– For noen år siden var ikke det var akseptert å vende tilbake til en jobb etter avsluttet arbeidsforhold. Det er svært positivt dersom dette har snudd.

Og det kan se slik ut. En studie utført av den internasjonale arbeidslivsmonitoren Kronos, publisert i september, avdekker en klar økning i «bumerang»-trenden. Hele 76 prosent av arbeidsgiverne i undersøkelsen oppgir at de er mer positivt innstilt i dag enn før til å ansette tidligere arbeidstagere.

Yngre arbeidstagere oppgir å være langt mer positivt innstilt til å være såkalte «bumerangere» enn sine eldre kolleger. Kanskje er trenden del av en bredere samfunnsutvikling, der fremtidens arbeidsmarked vil være preget av mer gjennomstrømming og fleksibilitet enn før.

Men er det ingen ulemper ved å ansette noen som tidligere har søkt seg vekk fra bedriften?

– Selvsagt kommer det an på om vedkommende går til en konkurrent eller ei, men så lenge man har avsluttet arbeidsforholdet på en ordentlig måte, ser jeg ikke noe negativt ved dette, sier Larsen.

Hvorvidt utviklingen i KPMG reflekterer en bredere trend i norsk arbeidsliv, er hun ikke sikker på. Imidlertid mener hun selskapets rekrutteringspolitikk er et eksempel til etterfølgelse for andre bedrifter.

– Dette viser hvor viktig det er å avslutte et arbeidsforhold på en ryddig og redelig måte. Kanskje er vi blitt bedre til å vedlikeholde gode relasjoner også etter avsluttet arbeidsforhold.

Les også

Nordmenn elsker hjemmekontor

Holder kontakten

Å få en ryddig avslutning på arbeidsforholdet vektlegges i KPMG, og selskapet pleier jevnlig båndene til tidligere ansatte, forteller Kristensen.

– Vi ansetter hvert år nærmere 100 nyutdannede rett fra masterstudiene. Vi er starten på en karriere, og uansett hvor godt de trives, vil mange naturligvis gripe nye muligheter på et tidspunkt. Vi er opptatt av at ansatte som slutter, ikke skal glemmes, men gis muligheten til å holde kontakten med KPMG hvis de ønsker det, sier hun.

Ingen brente broer, ingen sure miner. Målet er at muligheten for retur alltid skal finnes.

– Vi mener forholdet til tidligere ansatte skal pleies like gjennomtenkt som eksisterende ansatte, men annerledes. Jeg tror flere arbeidsgivere kunne jobbet mer med å ivareta de som slutter på en mer strukturert måte.

Les også

Norsk sjokoladefabrikk må kutte stillinger etter «smågodt-krig»

Les også

Høye lønninger kan gi nedbemanning i Innovasjon Norge

Les også

Husholdingene tror på nedgang i lønnsveksten

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledelse

Flere artikler

 1. Pass på dine «bumerang-ansatte»!

 2. Øverste sjef for 77.000 arbeidstakere: – Ingen spesielle utfordringer fordi jeg er kvinne og ikke mann

 3. Betalt innhold

  Landslagstrenerens tre ledelsestips

 4. Betalt innhold

  Her skal de følge med på alle bedrifter. Gi 150 sparken, sier ny rapport.

 5. Betalt innhold

  Meglertopp mener boligmarkedet er bedre enn på ti år: – Folk bruker ikke penger på så mye annet nå