Voksenpoeng

Voksenpoengs guide til studievalg

E24s podkast Voksenpoeng med Nora gir deg tips og råd til hvordan du finner ut hva du vil studere - og hva du gjør hvis du velger feil.

Hanna Kristin Hjardar
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

E24s podkast Voksenpoeng med Nora tar deg gjennom det du trenger å vite om de store og viktige tingene du skal få på plass når du er i startgropen av voksenlivet.

Studere til høsten? Den 15. april går fristen til Samordna opptak ut, og innen det skal mange skal ha gjort et ganske viktig valg. Men hvordan kommer man frem til riktig valg, når det er så mange muligheter?

E24s podkast Voksenpoeng har laget en guide for deg som skal velge studieretning, eller som kanskje vurderer å bytte studier. Alle fem episoder finner du der du vanligvis lytter til podkast, eller i spillerne i denne saken.

Episode 1: Hvordan finner du drømmestudiet?

Hvilke spørsmål bør du stille deg selv for å finne ut hvilke studieretninger som passer deg, og hvor finner du ut mer om studiet og jobbmulighetene? Karriereveileder Elaine Bloom og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) er gjester.

Episode 2: Økonomi, administrasjon og HR

I denne episoden utforsker vi studie- og jobbmulighetene innenfor økonomi, administrasjon, HR og ledelse. Det finnes så mange forskjellige retninger innenfor dette feltet, men hva er egentlig forskjellene, og har det noe å si for hvilke jobber du kan få etterpå? Karriereveileder Cecilie Slettvold ved Oslomet og sjeføkonom Tore Vamraak i arbeidstakerorganisasjon Econa er gjester.

Episode 3: Naturvitenskap og tekniske fag

Hva er egentlig forskjellen mellom sivilingeniør og ingeniører med bachelorgrad? Hva kan man bruke fag innen matte, fysikk, kjemi og lignende til? Må man elske matte og koding for å bli ingeniør? Dette er noen av mange spørsmål du får svar på i denne episoden om hvilke muligheter som ligger innenfor feltet naturvitenskap og tekniske fag. Rådgiver Morten Carlson ved NTNUs karrieresenter og kjernefysiker Sunniva Rose er gjester.

Episode 4: Samfunnsvitenskap og humaniora

Hvilke studie- og jobbmuligheter ligger i fagene innenfor samfunnsvitenskap og humaniora? Hvordan bør man trives med å jobbe for å trives med disse studiene? Og hvordan selger man egentlig inn kunnskapen fra disse studiene når man kommer ut i arbeidsmarkedet? Det er noen av spørsmålene vi er innom når vi utforsker de mange mulighetene som finnes innenfor disse studieretningene. Leder for infoavdelingen hos det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiO Marie Talleraas og rådgiver for fag og karriere i fagforeningen Samfunnsviterne Marie Toreskås Asheim er gjester.

Episode 5: Hva skjer hvis man velger feil?

Hvor lang tid bør du egentlig gi et studium før du bestemmer deg for at det ikke er rett for deg? Hva gjør man hvis man bestemmer seg for å bytte? Sjef for avdeling for karriereveiledning Ingjerd Gaarder i Kompetanse Norge er med som gjest. Kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i lånekassen er også innom for å svare på spørsmål om studielån og stipend.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Voksenpoeng
 2. Jobb og karriere
 3. Høyere utdanning
 4. Samordna opptak
 5. Studielån
 6. Student
 7. Studentliv

Flere artikler

 1. Dette kan du bruke studier innenfor samfunnsfag til

 2. Dette kan du bruke en tekniske og naturvitenskapelig utdannelse til?

 3. Hvordan finner du ut hva du vil studere?

 4. Hva gjør man hvis man har valgt feil studium?

 5. Voksenpoengs guide til investering i fond