Derfor bør du legge ved bilde i jobbsøknaden

Stadig flere legger ved bilde i jobbsøknaden. - Teller nesten utelukkende positivt, sier rekrutteringsansvarlig i DNB, Glenn Menkin.

- Gjør deg flid: Rekrutteringsansvarlig i DNB, Glenn Menkin, mener det utelukkende teller positivt med bilde i søknaden.
Publisert: Publisert:

Skal man legge ved bilde i søknaden eller ikke? Trenden går mot at flere og flere legge ved et lite bilde når de søker jobb. For Facebook-generasjonen er bildebruk blitt en naturlig del av presentasjonen av seg selv.

En ringerunde E24 har gjort til flere bedrifter viser en klar positiv holdning til bildebruk i søknader, men ingen vil gi et klart svar på om du bruke det.

- Det overveiende flertallet av søkere bruker bilde i søknaden. Og det teller nesten utelukkende positivt.

Leder for profilering og rekruttering i DNB, Glenn Menkin, får i snitt inn hundre søkere pr. stilling når storbanken skal ansette. Da hjelper det å skille seg ut i mengden.

Kan treffe blink

- Bildet er en viktig del av presentasjonen av deg som person. Det er det første innledende møtet som setter et ansikt bak søknaden.

Velger du å legge ved et bilde, råder han deg til å gjør deg flid med det. Han forteller at et overveiende flertall søkere legger ved bilde når de søker på en stilling hos DNB.

- Hvordan jeg bedømmer et bilde sier mer om meg som person. Det kan skape fordommer, empati eller antipati. Jeg vil råde søkere på generelt grunnlag å bruke et nøytralt bilde, men med litt energi i ansiktet. Ikke bruk et dårlig, uskarpt mobilbilde, men bruk gjerne litt penger på det, anbefaler Menkin.

Han er derimot ikke helt kategorisk når det kommer til hvilket motiv jobbsøkeren bør bruke. Risikoen ved å velge et utradisjonelt bilde kan slå begge veier.

- Det mest spesielle bildet jeg har sett er en kvinnelig søker som sendte inn et bilde av seg selv i en boksering. Det er ikke sikkert det ville falt i smak hos alle, så hun tok en sjanse der. Jeg syns det var kult, men andre kunne kanskje tenkt noe annet.

Det hører med til historien av kvinnen ble ansatt.

- Ikke negativt

Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Ole I. Iversen, forteller at folk er blitt generelt flinkere til å markedsføre seg selv nå i forhold til 10-15 år siden. Det er derimot noen fallgruver bedriftene lett kan falle i.

- Har man først fått et positivt førsteinntrykk kan man lett tilskrive kandidaten andre positive sider. I snitt bruker man fire minutter for å danne seg et førsteinntrykk, og resten av intervjuet for å bekrefte det inntrykket. Er det et pent bilde, så kan det være en mulig feilkilde, advarer han.

Heller ikke han vil gi et klart råd til arbeidssøkere, men han sier at det i hvert fall ikke teller negativt å bruke bilde.

Ifølge førsteamanuensisen foreligger det lite forskning på dette arbeidet. Iversen veiledet et knippe masterstudenter som forsket på om det var en sammenheng mellom CV med eller uten bilde. De fant ikke den effekten i Norge.

- Det kan forklares med at det er mange profesjonelle rekruttere i Norge. De klarer å se forbi bildet. Jo mindre selskapene er, desto større sannsynlighet er det for at det har noe å si. Store selskaper har profesjonelle rekrutteringsavdelinger, mens hos mindre selskaper er rekruttering gjerne er en bigeskjeft for daglig leder eller tilsvarende. Den største feilkilden er ofte den som rekrutterer.

Som Menkin i DNB mener Iversen at det kan ha sine praktiske fordeler å legge ved bilde.

- Man husker kandidatene bedre når man har sett ansiktet deres. Samtidig er det da en fare for at man vektlegger utseende for mye, og kun kaller inn de som er pene. En uerfaren rekrutterer kan fort ramle i den fellen.

Publisert:
Gå til e24.no