Kristin Skogen Lund blir ny sjef i NHO

Inntar makttoppen for norske arbeidsgivere. 

BLANDEDE FØLELSER: - Når jeg nå velger å forlate Telenor er det fordi jeg har fått en unik mulighet i NHO, sier Kristin Skogen Lund.

Hans Fredrik Asbjørnsen
Publisert:,

Telenor-topp Kristin Skogen Lund var favoritt til å bli ansatt som ny sjef for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Nå har hun fått jobben.

Dermed forlater hun stillingen som konserndirektør i Telenor, som hun har vært i siden mars 2010. Kort tid etter ble hun også president i NHO.

- NHO har et helt sentralt oppdrag i det norske samfunnet som forsvarer av næringslivets interesser. Det oppdraget ser jeg frem til å lede, sier Skogen Lund.

Hun sier videre at hun som president og visepresident i NHO har lært organisasjonen å kjenne, og at hun vil ta med seg det som en styrke inn i jobben.
- Jeg vet også hva som er organisasjonens potensiale; vi har kunnskap og innflytelse. Jeg vil sette mine krefter inn på å få til et enda større og sterkere NHO og kjempe for interessene til våre 21.000 små og store medlemsbedrifter, sier Skogen Lund.

- Må se på fagforeningens rolle

Investor og tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe sier til E24 at Skogen Lund er «et glitrende valg» og mener en viktig oppgave fremover er å se på rollen til fagforeningene i hennes nye jobb som NHO-sjef.

- Jeg synes det er viktig å se på rollen til fagforeningene, ikke når det gjelder lønnsforhandlinger men den innflytelsen de har fått i styringen av organisasjoner, sier Ulltveit-Moe.

Han peker på situasjonen i politiet og blant flygeledere der bemanningen ofte er lavest når behovet er størst.

- Det er ledelsen som må styre, ikke fagforeningene. Her har den sittende regjeringen et kulturproblem, sier Ulltveit-Moe.

SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET

UTMERKET VALG: Tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe mener Kristin Skogen Lund må se på fagforeningenes rolle.

Terje Bringedal

Investoren mener Skogen Lund har det som skal til for å lede NHO.

- Hun har ledererfaring fra store bedrifter som er viktig i substans, men også fordi det gir kredibilitet blant de store medlemsbedriftene. Hun har vist at hun takler både media og det politiske miljø som er sentralt i arbeidet som NHO-sjef, sier han.

Han understreker at det er en viktig oppgave å få alle medlemmene i NHO til å forstå at «man er sterkere når man drar i samme retning», slik at NHO blir så slagkraftig som mulig.

Baksaas: - Varig inntrykk
Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor stiller seg i rekken av gratulanter:
- I Telenor har vi lært Kristin å kjenne som en dynamisk leder med en sterk samfunnsinteresse, hvilket gjør henne til en ideell kandidat til å lede NHO. Hun har gjort et varig inntrykk på Telenor og hun forlater en kraftfull og fremtidsrettet innovasjonsenhet i Telenor Digital Services og et Broadcast som leverer sterke resultater, sier Baksaas i en melding.

I Telenor har Skogen Lund siden september i fjor ledet forretningsområdet Digital services & Broadcast, med ansvar for å styrke Telenors kjernevirksomhet gjennom innovasjon på tjenestesiden, og ikke minst lansere helt nye tjenester og forretningsmodeller.

Hun har tidligere vært administrerende direktør og kommersiell direktør i Aftenposten, konsernsjef i Scanpix Scandinavia, administrerende direktør og redaktør i Scandinavia Online og hun har hatt ulike lederstillinger i Unilever og Coca-Cola.

Les også: Skogen Lund favoritt til å overta etter Bernander

Blandede følelser
Selv sier Skogen Lund at det er med blandede følelser hun forlater Telenor.
- Det er en virksomhet med en suksess og en kompetanse blant de ansatte jeg tror få helt har forstått, og jeg har hatt den glede å ta del i diskusjoner, beslutninger og en utvikling av selskapet de årene jeg har vært her som har vært utrolig lærerikt. Når jeg nå likevel velger å forlate Telenor er det fordi jeg har fått en unik mulighet i NHO, sier hun.

Hun tiltrer i stillingen som NHO-sjef 1. november.

NHO varsler mandag at styret har akseptert at John G. Bernander fritas fra løpende arbeidsplikt, og vil kunne starte opp som daglig leder i Viking Heat Engines AS fra onsdag 13. september.

I tiden frem til Kristin Skogen Lund tiltrer, vil Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk, fungere som administrerende direktør.

Telenor opplyser at de umiddelbart vil igangsette arbeidet med å finne hennes etterfølger.

Les også: Bernander går av

Her kan du lese mer om