- Vi trenger de klokeste hodene

Nærings- og handelsminister Monica Mæland mener norske bedrifter må bli flinkere til å hente hjem de gode hodene.

FØLGER MED: Monica Mæland (H) ser alvorlig på at norske utenlandsstudenter ikke vil hjem til Norge etter utdannelsen.
Publisert:

- Vi hverken er eller blir billigst med vårt kostnadsnivå, derfor må norsk næringsliv konkurrere og ha de aller beste løsningene. Det krever at bedriftene har tilgang til kunnskap og kompetanse i verdensklasse, sier hun til E24.

Ministeren understreker at dette betyr at norsk næringsliv har behov for kompetent arbeidskraft med internasjonal erfaring, både fra studier og fra jobb.

- Vi trenger de klokeste hodene, sier Mæland.

Les også

Vil ikke hjem til Norge

Kan bli et problem

Nesten halvparten av alle norske IT- og ingeniørstudenter som studerer i utlandet forteller at de ikke vil reise hjem til Norge for å jobbe etter avsluttet studie, viser Universums nye studentundersøkelse.

4 av 10 norske studenter ute, sier i undersøkelsen at de ønsker å forbli i utlandet.

Dette bekymrer Norges nærings- og handelsminister.

- Det er ikke et problem i seg selv at norske utenlandsstudenter ønsker å jobbe i andre land etter eksamen. De vil være svært attraktive for norsk næringsliv. Det kan utvikle seg til å bli et problem dersom et stort antall av de mest kompetente utvandrer permanent, sier ministeren.

Hun understreker at vi fortsatt er ganske langt unna dette, da nordmenn flest fortsatt er ganske hjemmekjære.

Alvorlig

- Bedriftene må verdsette og ta i bruk studentenes kompetanse. De må kanskje være mer aktive i å vise seg frem for høykompetent ungdom som har studieerfaring fra utlandet, sier Mæland på spørsmål om bedriftene må ta mer ansvar for arbeidsutvandringen.

Les også

- Jobbsikkerhet vil gå ut over lønningene

Hun avviser at innovasjonen i Norge vil sakke på bakgrunn av funnene i undersøkelsen, men forsikrer om at departementet vil følge nøye med på utviklingen.

- Vi skal selvsagt ta denne undersøkelsen alvorlig og se nærmere på utviklingen, men jeg tror ikke vi har et problem med hjerneflukt fra Norge. Det er nok heller for få som blir i studielandet og skaffer seg internasjonal arbeidserfaring før de kommer hjem, sier Mæland til E24.

Les også:

Næringslivet jakter ledere i Forsvaret- Jobbsikkerhet vil gå ut over lønningeneHer er norske studenters drømmearbeidsgivere- Det holder ikke med bachelorgrad

Publisert:

Her kan du lese mer om