Hagen trekker seg tilbake: – Nå er det over, for meg

Stein Erik Hagen (58) sier han trekker seg tilbake, og har overlatt aksjene i familieselskapet til sin datter Caroline (30).

GIR SEG: Stein Erik Hagen overlater tømmene i familieselskapet Canica til datteren Caroline.
Publisert:

Det betyr at generasjonsskiftet i en av Norges rikeste familier, er over: Caroline Hagen Kjos har både fått de sentrale formelle posisjonene og kontroll over majoriteten av aksjene i familieselskapet Canica.

Ifølge Kapital var familieformuen i høst verdt 16,3 milliarder kroner, noe som gjør familien til Norges 6. rikeste.

– Dette ble ordnet like før jul, men har nok ikke vært så lett å se, fordi det nok er litt skjermet på grunn av at det er en del selskaper som kan skjule det litt. Men det er altså slik at jeg har overdratt rundt 90 prosent av aksjene til Caroline. Jeg ønsker å trekke meg tilbake og det her på høy tid; begge mine døtre er over 30 år og det er på tide at de virkelig får lov til å overta uten at jeg er der og styrer, sier Hagen.

Lenge ønsket roligere liv

– Hva skal du gjøre?

TAR OVER: Caroline Hagen får ansvaret for å lede Canica videre, investeringsselskapet som samler det meste av verdiene pappa Stein Erik Hagen har bygd opp.

– Alt har sin tid: Nå er det over, for meg. Jeg er svært glad for at jeg har barn som både har interesse av og evner til å overta ansvaret. Jeg har jobbet svært mye i svært mange år og gleder meg til pensjons-tilværelse, sier Hagen til VG.

– Du trekker deg helt tilbake?

– Ja, jeg har lenge ønsket meg et roligere liv og nå som barna er klare til å overta, da er det på tide å trekke seg tilbake.

– Du sitter ikke igjen med noen kontrollerende a-aksjer?

– Nei, jeg sitter igjen med en del eiendommer og nok penger til å leve et godt pensjonsliv. Resten er overført.

Avslutter partistøtten

– Skal du bli pensjonist?

– Neida, jeg har masse å gjøre med møter og reiser og annet, så det blir ikke noe rolig liv.

– Du skal ikke ha sentrale verv?

– Hvis generalforsamlingen vil at jeg skal fortsette, ønsker jeg å fortsette som styreleder i Orkla.

Hagen varslet også at hans deltagelse i den offentlige debatten i Norge i stor grad er over – og at det kan få konsekvenser for pengestøtten, hvor han gjennom mange år har bidra med mange millioner kroner, først og fremst til Høyre, men også til flere av de borgerlige partiene.

– Når jeg nå trekker meg tilbake, er det naturlig at jeg heller ikke engasjerer meg så mye i det offentlige ordskiftet. Jeg vil også overlate det til mine barn.

– De har ikke vist samme interesse for å engasjere seg, eksempelvis i den politiske debatten, slik du har?

– Nei, det er delvis riktig, sier han og viser til at hans datter Nina sitter i styret i den konservative tenketanken Civita, med tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet som sentral sjef.

Bor i Sveits

– Du har vært de borgerlige partienes fremste økonomiske bidragsyter; det blir slutt på det også?

– Ja, jeg vil ikke bidra mer, det blir opp til barna.

– Caroline bor i Sveits og har ønsket å være tilbaketrukket; det kan tyde på at støtten til partiene forsvinner?

– Det får tiden vise, forteller han VG.

Caroline Hagen Kjos har det siste året klatret til topps i Canica: Hun er blitt styreleder og dominerende eier i Canica AS, som er ledende eier i et at Norges industrilokomotiv, Orkla.

Det er Stein Erik Hagen som har bygget opp Canica, først gjennom gigantsuksessen Rimi, hvor han bare het Rimi-Hagen i mange år – og senere gjennom sakte vekst i Orkla.

Canica hadde i 2013 12 milliarder i eiendeler og et resultat før skatt på 768 millioner kroner.

Alle barna får ansvar

Hagen sier det er Caroline som skal lede, men at alle barna får like stort ansvar gjennom posisjoner.

Caroline sitter også i styret i Komplett AS, som er eid av Canica Invest AS.

Storesøster Nina Hagen Sørli (33) er også styremedlem i Canica, samt Centurie AS (Jernia), som omsatte for 1,7 milliarder kroner i 2013. Hun satt også i styret i Norwegian Property ASA, men forsvant ut før jul, etter at John Fredriksen overtok makten i selskapet.

Nina sitter også i styret i tenketanken Civita og i Stein Erik Hagens allmennyttige stiftelse.

Broren Carl Erik Hagen (26) sitter i styret i Komplett. Alle tre er også eiere og styremedlemmer i familiens investeringsselskap, Canica Investor AS.

– Caroline eier nå mesteparten av aksjene, men jeg har lagt opp til en struktur hvor alle barna skal ha like mye å si. Så får vi se hvordan de klarer seg. Jeg er stolt av at vi har fått til dette samme med barna, sier Hagen.

Caroline Hagen er på reise fredag, og har ikke hatt anledning til å gi en kommentar til denne saken.

Publisert: