Arbeidsledigheten øker
Flere arbeidsledige ungdommer gir ny økning i arbeidsledigheten.
Arbeidsledigheten økte fra 4,2 prosent i april til 4,3 prosent i mai.
Det viser Statistisk sentralbyrås (SSB) arbeidskraftsundersøkelse (AKU) for perioden april til juni som ble offentliggjort onsdag klokken 10.00.
Målingen forteller at det var 118.000 arbeidsledige i mai, hvilket er 1.000 flere enn i april.
Sjekk ledigheten der du bor
SSBs måling er gjennomsnittet av nivået i april, mai og juni og sammenlignet med nivået i årets tre første måneder er det en økning på 5.000.
Er du nettopp blitt arbeidsledig? Ta kontakt med oss.
– Oppløftende, hvis det stemmer
– Arbeidsmarkedet fortsetter å svekke seg i den forstand at ledigheten øker. Men dette er i alle fall ikke verre enn ventet, og langt ifra dramatisk, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24.
Selv om Aku-undersøkelsen viser 1000 flere ledige, blir han faktisk positiv:
– Det som kjennetegner en nedgangskonjunktur er at sysselsettingen faller, men det gjør den faktisk ikke nå lenger. Etter å ha falt frem til mars, har den nå steget to måneder på rad. Det er nesten besynderlig, men oppløftene hvis tallene stemmer, sier Jullum.
– Som ventet
Selv om ledigheten øker, så øker også antallet sysselsatte personer med 4.000 fra april til mai, ifølge SSB.
– Dette er helt i tråd med hva vi ventet: Ledigheten stiger noe, men det er ingen store overraskelser her, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.
Det spås 130.000 arbeidsledige: Slik takler du å miste jobben
Ifølge undersøkelsen er det fortsatt svak vekst i sysselsettingen.
– Samtidig er det en økning i arbeidstilbudet, og når tilbudet vokser mer enn sysselsettingen, så stiger ledigheten, forklarer analytikeren.
Han er nå spent på tallene for registrert Nav-ledighet, som slippes fredag denne uken.
– Vi venter å se at utslagene vi har sett i oljesektorene kommer mer til syne i ledighetstallet. Forrige måned steg den registrerte ledigheten med 1.600 personer, og vi ser for oss noe av det samme denne gang, sier Bernhardsen.
NHO ser mørkt på resten av året
I en parallell arbeidskraftsundersøkelse for andre kvartal skriver SSB at det var en økning i arbeidsledigheten på 31.000 personer sammenlignet med 2. kvartal i fjor.
«Halvparten av økningen kom i aldersgruppen 15–24 år,» heter det i SSBs pressemelding.
Flere unge ledige
Ifølge SSB er mange av de nye unge arbeidsledige ungdom under utdanning som ønsker seg jobber med en arbeidstid på mellom 10 og 30 timer i uken.
«Mye av økningen i arbeidsledigheten skyldes en relativt sterk innstrømning av nye ledige det siste halvåret,» skriver SSB videre.
Det har som konsekvens at gjennomsnittlig varighet på ledigheten har gått ned fra 28,3 uker i andre kvartal i fjor til 24,3 uker i andre kvartal i år.
Ifølge SSB er det en økning i sysselsettingen i bedrifter som driver med forretningsmessig tjenesteyting og varehandel på til sammen 33.000. Næringen «bergverksdrift og utvinning», som domineres av olje- og gassutvinning, har en sysselsettingsnedgang fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år.
En økning i den totale arbeidsstyrken med 46.000 personer det siste året forklarer at arbeidsledigheten likevel stiger.
Stavanger-ordføreren kaller inn til krisemøte
Forskjellige statistikker
Undersøkelsene fra SSB skiller seg vesentlig fra Navs statistikk over registrerte arbeidsledige som offentliggjøres fredag.
AKU-undersøkelsen er en utvalgsundersøkelse hvor personer som er helt uten arbeid, som nylig har forsøkt å få arbeid og som umiddelbart er tilgjengelig for arbeid blir regnet som arbeidsledige.
For å bli inkludert i Nav-statistikken må man i tillegg ha søkt på arbeid via Nav.
Det er ikke alle arbeidsledige som søker arbeid gjennom Nav.
«Dette vil typisk gjelde ungdom under utdanning,» skriver Nav i sin forklaring om sammenhengen mellom Nav-statistikken og Aku-undersøkelsen.
Det er nettopp ungdom under utdanning på jakt etter jobber på mellom 10 og 30 timer i uken som bidrar til å løfte Aku-ledigheten fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år.
En grunn til at arbeidsledige ikke søker arbeid via Nav kan være at man ikke har krav på arbeidsledighetstrygd.
Historisk ligger Aku-ledigheten høyere enn Nav-ledigheten og i perioder hvor arbeidsledigheten stiger eller faller har utslagene tidsmessig kommet først i Aku-statistikken.