Parat varsler sympatistreik på offshore-helikoptre

Parat ønsker nå å utvide den varslede sympatistreiken hos Norwegians kabinansatte til også å gjelde helikopterpiloter. Det kan ramme oljenæringen.

KAN BLI STREIKERAMMET: Parat varsler nå at de vil ta ut helikopterpilotene i Bristow i en sympatistreik mot Norwegian. Selskapet driver transport offshore. Illustrasjonsbilde fra Sleipner-feltet.

Marit Hommedal
  • Marius Lorentzen
Publisert:

E24 skrev torsdag om at Parat og de kabinansatte i Norwegian velger å gå til sympatistreik for å støtte pilotene i Norwegian Air Norway. Dette mener NHO er ulovlig etter regelverket, og de vil vurderer å gå til Arbeidsretten for å stoppe det.

Fredag hadde NHO og Parat et nytt møte. Nå vil nemlig helikopterpiloter i Bristow AS og Lufttransport AS også starte sympatistreik. Bristow driver med helikoptertransport offshore, mens Lufttransport både driver luftambulanser og persontransport. Lufttransport må ikke blandes med Norsk Luftambulanse.

– Vi tar det til etterretning. Det er en helt annen situasjon enn med de kabinansatte, sier advokat og forhandler Sigbjørn Mygland i NHO, til E24.

Regelverket sier nemlig at man ikke kan sympatistreike hvis det fremmer egne interesser i en tariffavtale, ifølge NHO.

Det mener de at sympatistreiken til de kabinansatte gjør, men ikke med helikopterpilotene.

– Slik vi ser det er det ikke felles interesser i tariffavtalene, sier Mygland om helikopter- og Norwegian-pilotene.

Mygland understreker at de fortsatt mener det er «uheldig» å bruke sympatistreik som virkemiddel i det han kaller en «ordinær tariffrevisjon» i Norwegian Air Norway.

– Håper det løser seg

Daglig leder i Bristow AS, Arne Martin Gilberg, forteller at alle hans 153 piloter er organisert i Parat.

Det må nå gå 14 dager før sympatistreiken kan starte. Foreløpig mener Gilberg at det ikke er noen dramatikk.

– Vi håper naturligvis at streiken er over før den tid, sier han til E24.

Parat og Norwegian er fredag ettermiddag inne til forhandlinger hos Riksmegleren.

– Vi har nå kalt inn fagforeningen til et dialogmøte for å avklare hva en sympatistreik kan innebære for oss, sier han videre.

Hos Lufttransport AS forteller administrerende direktør Stig Næsh at det ikke blir noen sympatistreik som vil ramme luftambulansene, og at heller ikke Parat ønsker dette. Næsh sier at luftambulansene er så viktige for liv og helse at regjeringen vil stanse en eventuell aksjon der svært raskt.

Det som kan bli rammet er selskapets persontransport mellom Bodø og Verøy, som de driver på kontrakt med Samferdselsdepartementet. I tillegg driver de også transport ut til skip for Kystverket fra basene i Bergen og Hammerfest.

– På et tidspunkt vil det bli kritisk for skipsfarten med en streik, men det er for tidlig å si noe om konsekvenser nå, sier Næsh til E24.

– Vi har troen på at denne konflikten løser seg, og det er selvfølgelig en trist situasjon for partene, sier Næsh om konflikten i Norwegian.

Les også

Folketrygdfondet om Norwegian-krangelen: – Vi er bekymret for
konsekvensene

Les også

Varsler større støtteaksjoner: – Hvis de går ut i streik, vil Norwegian bli helt lammet

Les også

Partene møtes hos Riksmekleren klokken 13

Publisert:

Flere artikler

  1. NHO vurderer å gå rettens vei: – Sympatistreiken er ulovlig

  2. Norwegian trues av sympatistreik

  3. Norwegian bryter frist for søksmål

  4. Norwegian permitterer opp mot 800 kabinansatte

  5. – Har ikke akkurat skapt godt forhandlingsklima