Menn jobber 23
minutter mer om dagen enn kvinner

Dansk undersøkelse slår fast: Mannen har i snitt lengre arbeidsdag enn kvinnen. Selv når husarbeid telles med…

MENN TAR INNPÅ: Det er fortsatt kvinner som står for brorparten av husarbeidet, men menn gjør i det minste mye mer nå enn tidligere, viser en fersk dansk undersøkelse. Her tar far og sønn ut av vaskemaskinen.

  • Eric B. Utheim
Publisert:

Det er danske Rockwoolfondens Forskningsenhed som har laget undersøkelsen i samarbeid med danskenes svar på NHO, Dansk Erhverv.

Funnene ble i helgen gjengitt i flere danske medier, deriblant avisen Politiken.

Undersøkelsen ble gjort blant 7.075 dansker, og viste at menn mellom 18 og 74 år i snitt arbeider seks timer og seks minutter om dagen, mot fem timer og 43 minutter hos kvinnene.

Forskjellen er altså på 23 minutter.

Kvinner jobber mer deltid

ET SKIFTE: I 1964 hadde danske menn vel to timer mer effektiv arbeidstid på arbeidsplassen, mens de bidro med fattige 29 minutter husarbeid om dagen. I dag jobber de nesten to timer mindre på jobb, men bidrar med nesten to timer mer på hjemmebane.

Tallene inkluderer husstell som støvsuging, matlaging, husvask og annen aktivitet som kan kvalifisere som arbeid også på fritiden.

På selve arbeidsplassen så viser statistikken at menn har tre timer og 49 minutter effektiv arbeidstid om dagen, mens de samme tallene for kvinner er to timer og 28 minutter.

- Det er flere grunner til at kvinner har en markant lavere arbeidstid enn menn, sier analysesjef Geert Laier Christensen i Dansk Erhverv til Søndagsavisen, som først skrev om saken.

– Før det første jobber kvinner mer deltid enn menn, og for det andre er flere kvinner ansatt i offentlig sektor, hvor den gjennomsnittlige arbeidstid er noe lavere enn i privat sektor.

Menn bidrar mer i hjemmet

Mannfolk skal dog være forsiktig med å slå seg for mye på brystet. Sett i historisk perspektiv faller nemlig mennenes gjennomsnittlige arbeidstid som en stein.

I 1964 viste samme undersøkelse at danske menn satt ved kontorpulten eller stod ved samlebåndet i fem timer og 54 minutter – altså godt over to timer mer enn i dag.

Samtidig har mannens innsats i hjemmet økt betraktelig.

Danske menn bidrar i dag med husarbeid og annet praktisk arbeid i hjemmet i to timer og 17 minutter per dag – mot bare 29 minutter dagen i 1964.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kvinner får 26 prosent mindre i pensjon: Så mye koster det å være hjemme

  2. Menn med mastergrad tjener 70.000 kr mer enn kvinner med mastergrad

  3. Hvorfor gjør kvinnelige økonomer mindre karriere?

  4. Annonsørinnhold

  5. Kvinnelige teknologer taper lønnsmessig

  6. Fire av fem synes det er tyngre å jobbe hjemmefra