Er dette Norges minste arbeidsplass?

Ved Alexander Kiellands plass i Oslo holder Erlend Dahlbo (34) liv i den lille pølsekiosken faren startet i 1979.

TROFAST PØLSESELGER: Allerede som 13-åring fikk Erlend Dahlbo (34) bli med faren Ernst og selge pølser i Syverkiosken i Oslo. Den dag i dag serverer han wienerpølser av hemmelig oppskrift til hovedstadens sultne innbyggere.

Ida Hanstad
  • Ida Hanstad
Publisert:

- Hei, hei. Du skal vel ha en hagle i dag og, tenker jeg?, sier Erlend Dahlbo smilende til en av sine faste kunder, Øyvind Minsaas.

Kunden nikker bekreftende.

- Hagle er to pølser i samme lompe, forklarer han til E24, mens han galant svinger ketchup- og sennepflasken over wienerpølsene.

Den nostalgiske Syverkiosken ved Alexander Kiellands plass er omtrent tolv kvadratmeter stor. Trolig er det bare trailersjåfører og et knippe andre yrkesgrupper som har tilsvarende eller mindre plass å jobbe på.

- Det kan nok hende at det finnes andre kiosker på størrelse med denne, men jeg er ganske sikker på at dette er en av landets minste arbeidsplasser, sier Dahlbo.

Har du en pølsbodfavoritt? Fortell om den i kommentarfeltet nederst i saken.

Menneskekjenner

Siden han var 13 år har han stått i kiosken sammen med faren Ernst. Nå hevder 34-åringen å ha blitt en såpass erfaren pølseselger at han så og si hver gang vet hva kunden skal ha.

- Man kan nærmest se det på folk. For eksempel bestiller unge jenter nesten alltid én pølse med lompe og ketchup. Ikke noe styr, liksom. Når det gjelder de faste husker jeg stort sett hvordan de liker det, sier han.

- Sånn som denne dama, hun liker ikke tuppene på pølsene, sier Dahlbo og hilser blidt på Mai Sæther Hansen, som har vært fast kunde i mange år.

Vet du om en enda mindre arbeidsplass enn Syverkiosken? Send oss informasjon og et lite bilde her.

- Skal jeg knekke dem av for deg, eller vil du gjøre det selv i dag?, spør han, før kunden svarer at hun godt kan ta den jobben selv.

Nostalgisk

Faren Ernst Dahlbo kjøpte kiosken av familien Syversen i 1979, derav navnet Syverkiosken.

- Jeg vet ikke helt hvor gammel den er, men da jeg tok opp gulvet for noen år siden fant jeg femøringer fra 1952, sier 34-åringen, som i dag driver kiosken alene etter at faren døde for noen år siden.

Sjekk regnskapet til norske kiosker på E24 Bedrift.

Saken fortsetter under bildet.

POPULÆR PØLSEKIOSK: Det er ingenting som tyder på at Erlend Dahlbo må legge ned kiosken med det første. Hele dagen har han en jevn strøm av kunder.

Ida Hanstad

På 80-tallet hadde Syverkiosken ifølge Dahlbo konkurranse fra om lag 200 pølseboder i Oslo. Slik er det ikke i dag.

- Så vidt jeg vet er vi den eneste ordentlige pølseboden som er igjen i Oslo. Folk ser på det som en raritet at jeg fortsatt holder på, men jeg elsker denne jobben, sier Dahlbo entusiastisk.

Opptatt av kvalitet

Og kunder mangler det ikke på. Mens E24 er besøk går det ikke mange minuttene mellom hver gang det dukker opp noen i luken.

Saken fortsetter under bildet.

TUPPLØS: Erlend Dahlbo vet godt at hans faste kunde Mai Sæther Hagen foretrekker pølse med avknekte tupper.

Ida Hanstad

Pausene fyller Dahlbo med blant annet å rydde i hyllen med over 50 sorter sennep, følge med på nyhetssendingene, eller se til at pølsene som ligger og trekker fortsatt har god kvalitet.

- Pølsa skal sprekke når du tygger på den. Da er det viktig at den har god spenst, sier han og rister en pølse med pølseklypen for å demonstrere.

LES OGSÅ: «Bolleland» selger 1,3 millioner boller i året

Syverkiosken har spesialisert seg på én type pølser, nemlig wiener. Pølsene produseres av en gammel pølsemaker, som er faren til Dahlbos kamerat. Oppskriften vil han riktignok ikke avsløre.

Saken fortsetter under bildet.

VALGETS KVAL: Erlend Dahlbo har ifølge ham selv intet mindre enn 50 ulike senneper.

Ida Hanstad

- Den er hemmelig, og pølsene leveres kun til Syverkiosken. Det jeg kan si, er at det er pølser av naturlige produkter, med mye kjøtt, lite fett, og ikke en smule MUK, sier han stolt.

LES OGSÅ: Lite lam i lammepølser

Selv spiser han to eller tre pølser i uken, og påstår at han ikke får dårligere helse av den grunn.

- Folk tror pølser er så usunt, men så lenge du ikke stapper dem fulle av fett er det ikke det. Gulost er faktisk mer usunt enn våre pølser, sier han engasjert.

Saken fortsetter under bildet.

«HAGLE»: Øyvind Minsaas kommer ofte innom Syverkiosken på vei til øving med bandet Cosmic Delay. Vanligvis bestiller han en «hagle», som er to pølser i samme lompe.

Mange storkunder

Og det er ingen tvil om at pølsene settes pris på av hovedstadens innbyggere. Mange har vært faste kunder i en årrekke.

- Jeg husker ei lita jente som ofte kom innom og skulle ha pølse med lompe og ketchup. En dag hun var her var hun lei seg fordi hun fikk ikke sett Barne-TV. Da tok jeg henne inn og satte på fjernsynet for henne. For ikke lenge siden kom hun innom med egen bil og unge. Da følte jeg meg litt gammel, sier Dahlbo lattermildt.

Hvert år ved juletider får han dessuten besøk av en kameratgjeng fra Østfold, som rigger opp telt utenfor pølseboden. Det er nemlig her de holder sitt årlige julebord.

LES OGSÅ: Raske penger i sunn fastfood

- De pleier å kjøpe pølser og brus for flere tusen kroner, så sitter de på campingstoler på fortauet her og koser seg. De er sikkert 40 stykker, sier Dahlbo lattermildt.

Har du tips om en liten arbeidsplass? Tips vår journalist.

Den største pølsekunden er riktignok en duo bestående av en pølseglad far og sønn fra Oslo.

- Når jeg ser dem stå i luka er det bare å kaste en haug med pølser opp i kokeren. De pleier å spise 12 rekespesial hver! Du ser det ikke på dem, for de er veldig slanke begge to, forklarer Dahlbo.

Saken fortsetter under bildet.

SPENSTIGE PØLSER: Erlend Dahlbo er svært opptatt av at pølsene skal ha så god spenst at de sprekker når kundene tygger av en bit.

Ida Hanstad

Får krite

I luken har en av dagens yngste kunder dukket opp. En gutt på rundt tolv år vil gjerne kjøpe en brus, men mangler fire kroner. Dahlbo henter likevel frem en Solo fra kjøleskapet og setter den i luken.

- La oss si det slik: du tar med deg brusen nå, også gir du meg fire kroner neste gang du kommer innom. Er det greit?, spør han gutten, som lyser opp og nikker smilende.

LES OGSÅ: Banktopp ble pølseselger

- Jeg gjør ofte sånne avtaler hvis folk mangler noen kroner, og kan nesten ikke huske at de ikke har kommet tilbake for å gjøre opp for seg, sier han.

Knytter kontakter

Servicen gir ikke bare kroner i kassen for Dahlbo. Den har også gitt ham gode venner. Flere ganger har han blitt bedt med på fester, og om få dager skal han til Italia med en av de eldre kundene.

Sjekk nøkkeltallene til norske bedrifter på E24 Bedrift.

- Det er en kar på over 70 år som hadde bestilt billetter til Sicilia, men så kunne ikke damen han skulle ha med seg bli med likevel. Da endte det med at jeg kjøpte billetten hennes, sier han leende.

- Det slike ting som er den aller beste lønnen, sier han bestemt.

Hvor stor omsetning pølsesalget gir ønsker ikke Dahlbo å opplyse om.

- Men det går fint an å leve på denne lønna, og jeg kommer til å holde på i mange år til, lover han.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler

  1. Norges minste arbeidsplasser

  2. «Bolleland» på Espa selger1,3 millioner boller i året

  3. Videobutikkene spises opp av ny teknologi

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    «Kielland»-ulykken: Nye tilgjengelige arkivdokumenter gir et helt nytt innblikk

  6. Jobbet 2-4-turnus - fant opp unikt pumpesystem på fritiden