Kaffepauser gjør deg mer effektiv

Nå kan du med god samvittighet bruke mye tid rundt kaffemaskinen.

GOD SAMVITTIGHET: Nå kan du nyte kaffepausen med god samvittighet. Ny forskning viser at pausene gjør deg mer effektiv.
Publisert:

Ny forskning viser nemlig at kaffepauser gjør oss mer effektive. Medarbeidere som tar mange pauser og prater mer med hverandre er 10 til 15 prosent mer produktive.

Det viser en studie gjennomført på et amerikansk callsenter og samt en liknende studie av et IT-selskap, skriver forsker Alex Pentland på Psychology Today.

Forskerne har gjennomført undersøkelsen ved å feste et måleinstrument på deltakerne for å følge med på hvordan deltakerne sosialiserer og beveger seg i løpet av en arbeidsøkt.

Måler samtaler

De spesialdesignede instrumentene har en radiomottaker, en mikrofon, en mikroprosessor og sensorer som registrerer bevegelse.

- Vi kan måle og ta opp informasjon om hvor deltakerne befinner seg, hvor de går og stemmeleie. For eksempel, når en med et måleinstrument møter en annen, vil lengden og tonen i samtalen bli målt. Deretter har all denne informasjonen blitt sammenliknet med deltakernes produktivitet, sier Pentland.

Sosiale dyr

Pentland, som er professor ved MIT Media Laboratory i USA, konkluderer med det han kaller "vanndispenser-effekten" styrker fellesskapet og samholdet.

- Først og fremst understreker resultatene at vi alle er sosiale dyr og at vår tilhørighet til dem som er nær oss, vår stamme, er livsviktig for oss, mener Pentland.

Deler erfaringer

Under pausene ved kaffe - eller vannmaskinen deler ansatte sine kunnskaper, om delte holdninger og arbeidsrutiner.

Dette skjer ved korte samtaler om hvordan man skal forholde seg i gitte situasjoner, i forhold til kolleger og problemer, deling av råd og tips og samtaler om balansen mellom privatliv og jobb, og så videre.

- Med andre ord, mye av den viktige informasjonen om hvordan man kan gjøre suksess og være produktiv på jobb kommer ikke til å bli funnet i et notat eller en ansatte-håndbok, men rundt vanndispenseren, sier Pentland.

Flere nyheter fra E24 Jobb

Publisert: