Kom du ikke inn på hovedopptaket?: Nå kan du kapre drømmestudiet

Kom du ikke inn på drømmestudiet i hovedopptaket? Det er fortsatt håp på Restetorget – hvis du handler nå!

Ledig plass? Hvis du ikke kom inn på drømmestudiet kan det fortsatt hende du finner en ledig plass et annet sted i landet.
Publisert:

Ny sjanse.I dag klokken ni åpnet Samordna opptak Restetorget.

Medisinstudier er i år som tidligere år den kategorien studier med høyest krav til å komme inn, men studier innen realfag har opplevd en sterk vekst i søkere.

Det har også vært en generell vekst i antall søkere til høyere utdanning, men om du ikke kom inn på ditt drømmestudium er håpet fortsatt ikke ute.

Les også: Krisekonto viktigere enn BSU

Plasser på økonomi. På Samordna opptak sine nettsider kan du finne en oversikt over de studiestedene som har ledige plasser akkurat nå. Disse deles ut etter først-til-mølla-prinsippet, så det gjelder å være rask på avtrekkeren.

Industriell design ved NTNU er ett eksempel på svært populært studium. Det er likevel mulig for søkere som ikke fikk plass i Trondheim å studere dette ved Høgskolen i Østfold, nærmere bestemt i Fredrikstad.

For de to bachelorstudiene økonomi og administrasjon og økonomi og ledelse finnes det ledige plasser flere steder i landet. Er du rask og mobil nok kan du studere økonomi og ledelse ved Universitetet i Nordland, Høgskolen i Harstad og Høgskolen i Buskerud, mens økonomi og administrasjon har ledig plass ved Høgskolen i Nord-Trønderlag, Høgskolen i Finnmark, Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Narvik.

Les også: Du kan miste 3 av 4 lønnskroner

Stappfullt på medisin. Medisinstudier ved Universitetet i Oslo innehar både første- og andreplassen på listen over årets høyeste inntakskrav i ordinær kvote. De neste tre plassene holdes av samme studium ved NTNU, i Bergen og i Tromsø. På andre programmer er det likevel plass. Her fra Universitetsplassen i Oslo.

Populære mediefag.Innen medier og kommunikasjon finnes det mange forskjellige studieretninger. Medievitenskap og medieproduksjon er eksempler på studier med høye inntakskrav, spesielt ved Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo. For de som håper på en grad innen mediefag er det like fullt mange muligheter.

Ved Høgskolen i Hedmark er det ledige plasser på bachelorprogrammet for digital medieproduksjon, Høgskolen i Nord-Trønderlag har plass på bachelor i multimedieteknologi, Høgskolen i Finnmark kan gi deg en bachelor i medieproduksjon og på Høgskolen i Gjøvik er det ledig plass på medieledelse og innovasjon-bachelorprogrammet. I tillegg er det plass på en rekke årsstudier i mediefag.

Les også: Halvparten angrer studievalget

Mulig å bli sivilingeniør. Det er ikke mange ledige plasser igjen for de som ønsker å bli sivilingeniør, men som ikke har fått plass – men noen muligheter finnes, spesielt i nord.

Både Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Narvik har flere studier med ledig plass. I Tromsø kan du komme inn på blant annet dataanalyse og sensorteknologi, industriell matematikk og romteknologi; mens i Narvik har ledige plasser innen blant annet satellitteknologi, ingeniørdesign og elektroteknikk.

Sør for polarsirkelen er det kun Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås som hadde ledige sivilingeniør-plasser da Restetorget åpnet, da innen geomatikk og vann- og miljøteknikk. Plasser fra Oslo vil publiseres lørdag (se nederst i saken).

Les også: Her er du sikret jobb

2200 søkere på halvannen time. Hos Samordna Opptak er det stor pågang.

– Vi merker veldig stor pågang. Knapt en og halv time etter at Restetorget åpnet hadde vi fått over 2200 nye søkere, forteller informasjonsrådgiver hos Samordna Opptak Pål Kalvsjøhagen.

– Jeg kan ikke si mye så tidlig om hva som er mest populært, men det er mange søkere jevnt over. Vi hadde 417 ledige studier da vi åpnet, og allerede nå er 17 av disse fylt opp, forteller informasjonsrådgiver Kalvsjøhagen.

– Fremgangsmåten for å søke er den samme som ved hovedopptaket. Man må opprette en nettsøknad i Samordna Opptak, men nå kan man legge til studiene fra listen på Restetorget, sier han.

Les også: 1 av 4 bytter studier underveis

Lørdag åpnes Oslo

Da Restetorget åpnet fredag morgen var flere av de mest populære lærestedene fraværende fra listen. Det betyr ikke nødvendigvis at alt er fullt på disse.

Studiestedene i Oslo og Akershus opplever rekordinteresse ved årets opptak, og melder at aldri før har så mange blitt tilbudt plass. Det er likevel noen ledige plasser i Oslo, blant annet for de som ønsker å bli ingeniør eller yrkesfaglærer.

Rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen, vil råde de som ikke kan inn på førstevalget sitt til å tenke nytt.

Ledige ingeniørplasser. Lørdag morgen klokken ni legger Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) ut sine ledige studieplasser på Restetorget til Samordna opptak.

Da vil du blant annet kunne søke på ingeniørutdanningene deres for energi og miljø, bioteknologi, data og elektronikk og informasjonsteknologi.

Rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen minner om at det er egne kvalifikasjonskrav for flere av studieprogrammene, og at flere studier krever realfag eller yrkesbakgrunn.

– Ingeniører er med på å forandre verden dag for dag, kanskje på en annen måte enn det mange tenker på. Jeg tror noen av de som ikke kom inn på førstevalget sitt bør tenke nytt, sier Toverud Jensen.

For flere tips om privatøkonomi – følg oss på Facebook!

Publisert: