Det er ennå ikke for sent: Under 18 år? Disse sommerjobbene kan du få
Det er ikke så mange stillingsannonser å søke på når du er under 18 år og skal finne sommerjobb. Men mulighetene er der. Sjekk tipsene for tenåringen her.
I helgen kom nye tall fra Nav som viser at konkurransen om sommerjobbene er tøffere i år enn på lenge.
Hos Nav er det i år utlyst ti prosent færre sommerjobber i perioden januar-april enn i fjor, og bemanningsbransjen melder om tøffere tider for alle som ønsker sommervikariater.
Det er særlig de yngste som faller gjennom i kampen om sommerjobbene.
For det første er det ikke alle jobber man har lov til å gjøre, og med lite erfaring å vise til havner man gjerne bakerst i køen.
Les også:Sommerjobben gir deg bedre pensjon
Ikke for sent. Men har du ikke fått sommerjobb ennå, er det fortsatt håp:
- Nei, toget har ikke gått. Vi har sommerjobber liggende ute i dag, og vi får sikkert nye i morgen, sier Anne-Stine Talseth, kommunikasjonsdirektør i Adecco til Dine Penger.
Men er du under 18 år, er det ofte lettest å få jobb gjennom andre kanaler enn stillingsannonser og bemanningsbyråer.
- Det aller fleste under 18 år får sommerjobb gjennom nettverket sitt. Det kan være gjennom foreldre, bekjente eller for eksempel venner som hadde jobb i fjor og kan anbefale deg, sier Talseth.
Les også:Slik gjør du suksess av sommerjobben
Referanser er viktigst. - Har du ikke tidligere erfaring, er det ekstra viktig å kunne vise til referanser. Har du en tante eller en kompis som kan gå god for deg, så hjelper det veldig.
Taseth forteller at arbeidserfaring også for de unge er kjempeviktig.
- Få så mye arbeidserfaring du kan, så tidlig som mulig. Det er veldig verdifullt og kan utgjøre en stor forskjell når du senere søker jobb. Jeg mener ikke at du skal få helt panikk hvis du er 16 år og ikke har fått sommerjobb ennå, men generelt er det veldig bra med jobberfaring tidlig, sier Talseth og anbefaler:
- Gå så bredt ut som du kan, og hold øyne og ører åpne for tips gjennom familie og venner, lapper i butikker eller gjennom bemanningskanaler. Det er ikke for sent.
Les også:Sjefenes råd når du ber om høyere lønn
Klare regler: Typiske jobber som passer for de yngste, kan være jobber innen varehandel (for eksempel varepåfylling, rydding i butikk), avisombæring eller arbeid i hage- og parkanlegg.
Det er også mange muligheter for å påta seg ulike småjobber for forskjellige arbeidsgivere, og da kan det være snakk om alt fra plenklipping, vasking og maling til å lufte hunder i nabolaget. Også her må du stå på litt selv, og tilby dine tjenester til naboer, slektninger og bekjente.
Én stor fordel dersom du velger å satse på småjobber denne sommeren, er at du kan tjene opptil 6.000 kroner skattefritt hos én arbeidsgiver - og du kan jobbe hos så mange arbeidsgivere du måtte ønske.
Det er også egne arbeidstidsbestemmelser som gjelder for de som er under 18 år, blant annet fordi jobben ikke skal hindre skolegang. Les mer om dette på arbeidstilsynets sider.
Slik er reglene for ulike aldersgrupper:
Under 13 år:
- Personer under 13 år kan som hovedregel ikke ta arbeid. Hvis familien driver gård, kan imidlertid barn under 13 år hjelpe til med for eksempel potethøsting, bærplukking og lett stell av dyr. Dette regnes ikke som arbeid i lovens forstand.
- Aldersgrensen på 13 år gjelder heller ikke dersom du for eksempel skal være med i filminnspilling eller teater, men bare hvis det tas tilstrekkelig hensyn til din sikkerhet, helse, utvikling og skolegang. Du må også ha skriftlig tillatelse fra foreldre eller andre foresatte, og det må foreligge forhåndssamtykke fra Arbeidstilsynet.
13 - 15 år:
- Hvis du har fylt 13 år kan du utføre «lett» arbeid. Forutsatt at arbeidet er lett, kan du for eksempel ta jobb som avisbud eller utføre kontor- og butikkarbeid.
- Har du fylt 14 år, kan du også ha annet arbeid som ledd i skolegang eller i praktisk yrkesorientering. Slike opplæringsprogram skal være godkjent av skolemyndighetene.
- Dersom du er under 15 år, eller er skolepliktig, kreves det skriftlig samtykke fra foreldre eller andre foresatte før du kan begynne i arbeid.
15 - 18 år:
- Ungdom over 15 år kan ha arbeid som ikke er til skade for deres sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang. Det betyr at du eksempelvis kan ta butikkarbeid og rydde- og vedlikeholdsarbeid i parker.
- Arbeidsgiveren må i hvert enkelt tilfelle ta standpunkt til om arbeidet kan være til skade for deg og plikter og gjøre det som er nødvendig for å ivareta din sikkerhet, helse og utvikling.
- Visse typer arbeid regnes som farlig, og er forbudt å utføre av personer under 18 år. Arbeidsgiveren din kan ikke sette deg til slikt arbeid. Du kan for eksempel ikke utføre arbeid hvor du kan bli utsatt for kreftfremkallende kjemikalier, stråling eller farlige maskiner.
18 år:
- Når du har fylt 18 kan du ta de aller fleste jobber. I noen jobber er det likevel egne aldersgrenser. Du må for eksempel ha fylt 20 år for å ha lov til å selge brennevin.
Kilde: Arbeidstilsynet.no