Lørdag kan over halvparten av Vinmonopolets butikker stenge

Om ikke Spekter og LO Stat blir enige innen midnatt fredag, vil man lørdag møte stengte dører hos over halvparten av Vinmonopolets butikker. Men en løsning kan være på vei.

TOK IKKE SJANSEN: Trude Marthinussen er en av kundene som ville sikre at vinforsyningene er i orden, etter hun hadde lest om at det kunne bli streik på Vinmonopolet. Her handler hun på Oslo City tidlig fredag ettermiddag.

Foto: Mattis Sandblad/VG
 • Camilla Tryggestad Visjø
 • Mona Langset
 • Bjørn Haugan
Publisert:

Oppdatering kl. 16.00:

VG/E24 har fanget opp positive signaler om mulige kompromisser i meklingen for de ansatte ved Vinmonopolet.

Sentrale kilder i Handel og Kontor, som mekler på vegne av de ansatte, sa tidligere i ettermiddag rett ut at det blir streik hvis motparten Spekter ikke gir seg.

– Pensjon er utsatt lønn og den skal vi ha innflytelse over. Gir de seg ikke, blir det streik, var den klare meldingen.

Nå er det mer optimisme vi fanger opp, både i Handel og Kontor og motparten Spekter.

I Spekter har det hele tiden vært tro på at det er mulig å finne løsninger i mekling. Ingen vil si noe, men det skal være stor forståelse for at de ansatte vil ha medbestemmelse over pensjon, som Spekter også ser på som utsatt lønn.

Problemet er at Handel og Kontor krever å få en vetorett i tariffavtalen som gjør at de kan si nei til alle fremtidige endringer.

Det har ikke Spekter kunnet gå med på, fordi det i fremtiden kan komme politiske vedtak om endringer av den offentlige tjenestepensjonen: De vil ikke havne i en situasjon hvor alle andres pensjon endres, men ikke de polansattes.

Men mellom disse to hensynene mener Spekter at det er et handlingsrom.

Kan stenge 150 pol

Lørdag kan kunder som har tenkt seg til Vinmonopolet måtte lete etter åpne butikker dersom LO Stat og Spekter ikke blir enige om en rekke floker, spesielt når det gjelder pensjon. Meklingen startet tirsdag og fristen går ut ved midnatt fredag.

– Det er klart at om det blir streik, vil det få store konsekvenser for oss, selv om vi vil gjøre det vi kan for å minimere konsekvensene. 1200-1300 ansatte har fått varsel om at de vil bli tatt ut i streik, og det innebærer at litt over halvparten av butikkene vil holde stengt lørdag, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet, til E24.

– Mange av butikkene som holder åpent vil ha noe redusert åpningstid. Utover uken vil det være i underkant av 200 butikker som vil holde åpent, men med redusert bemanning og åpningstid.

Les også

Disse selskapene kan bli rammet hardt av streik

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet.

Foto: Pressefoto

Begrensede åpningstider

Ifølge kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen vil det kunne bli så lite som halv dag i mange av butikkene som fortsatt holder åpent.

– Dette styres også av arbeidsplanene til de som er igjen i butikkene. Det kan medføre redusert åpningstid i en del butikker.

Tidlig på ettermiddagen tok VG og E24 turen til Vinmonopolets butikk i Rosenkrantzgate i Oslo sentrum. Der var trafikken som på en vanlig fredag, ifølge assisterende butikksjef Jan Erik Flaten.

– Det var litt uventet at ikke vi skulle få flere kunder som følge av meldingene om mulig streik, men vi har altså ikke sett noe unormalt. Men selv tror jeg det høyst sannsynlig ikke blir streik, sier Flaten til E24.

De har imidlertid full bemanning i tilfelle rushet kommer i ettermiddag.

I tillegg til denne butikken i Rosenkrantzgate, er det butikker på Oslo City, Oslo S, Steen og Strøm, Aker Brygge. Noen av dem kommer til å holde åpent med redusert bemanning.

Økt salg

Vinmonopolet har totalt 312 butikker og 1840 ansatte. Det betyr at drøyt 150 butikker vil være stengt lørdag om det blir streik.

Butikkene som vil være stengt er geografisk spredt og ikke konsentrert til spesielle områder.

Ifølge Lorentzen har ikke varsel om streik slått betydelig ut på salget.

– Vi har solgt noe mer, men samtidig har det vært fint vær i det siste, som gjør at salget øker.

– Vil det bli lange køer i dag?

– Vi vil nok tro det er flere som nå planlegger at det kan bli streik, og at det derfor blir mer kø enn vanlig. Hver enkelt må nå avgjøre hvordan de vil møte denne streikefaren, sier Lorentzen.

– Har dere en oversikt over hvilke butikker som eventuelt blir rammet?

– Den har vi ikke klar ennå. Kundene våre kan gå inn på vår Facebook-side og nettsidefra i morgen tidlig for å holde seg oppdatert på hvilke butikker som potensielt vil være steng og ikke.

Vinmonopolet ønsker ikke å uttale seg om konflikten så lenge meklingen pågår.

– Nå må vi få la partene mekle i ro, så jeg vil ikke uttale meg så mye om innholdet i stridens kjerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MER PÅGANG: Nestleder Mats Erik Strand ved Vinmonopolet på Oslo City har registrert noe mer pågang fredag enn normalt.

Foto: Mattis Sandblad/VG

Ville «tørrlegge» Norge

I august sa forhandlingsleder Christopher Beckham i LO- forbundet Handel og Kontor, at de med streikeuttaket i Vinmonopolet ville «tørrlegge» Norge.

– Ikke ett pol kommer til å holde åpent. Nå planlegger vi hvordan vi skal tørrlegge Norge på en best mulig måte, sa Beckham til Fri Fagbevegelse.

Like dramatisk som dette blir det altså ikke om det blir streik lørdag.

E24 har vært i kontakt med Beckham fredag, som sier han har taushetsplikt mens meklingen foregår.

Handel og Kontors hovedkrav er å få på plass en tekst i avtalen som sikrer at de ansatte får innflytelse over tjenestepensjonen hvis den blir endret. Arbeidsgiverne sier det er helt uaktuelt å innfri kravet.

Les også

Fare for storstreik i barnehager og Vinmonopolet

Pensjonsfloke

Uenighetene mellom partene bunner først og fremst i at LO Stat nekter å gi fra seg de ansattes forhandlingsrett på pensjon, som 75 prosent av virksomhetene i Spekter har avtalefestet, ifølge fagbladet Frifagbevegelse. Også lønn og arbeidsvilkår er tema for forhandlingene.

– Vi skal i mekling på store, vanskelige spørsmål. Streikefaren er derfor overhengende, sier Eivind Gran, sa nestleder i LO Stat og forhandlingsleder ved innledningen til meklingen tirsdag.

13 ulike virksomheter omfattes av meklingen. I tillegg til Vinmonopolet blir ansatte i Ruter, pasienthotellet ved St. Olavs hospital i Trondheim, og Flytoget tatt ut i streik om partene ikke blir enige. Det samme blir ansatte i flere av landets studentsamskipnader og Norlandia, som begge driver en rekke barnehager.

Innstilte avganger med Flytoget

Ni Flytog-førere vil tas ut i streik fra og med klokken 00.01 lørdag 17. september, dersom partene ikke blir enige, opplyser Flytoget i en pressemelding.

Flytoget kjører vanligvis 20. minutters ruter lørdag og søndag, men dersom streiken blir et faktum vil kapasiteten bli redusert.

Hans Kristensen, fungerende administrerende direktør i Flytoget.

Foto: Flytoget

– Konsekvensen av en eventuell streik vil bli en rekke innstillinger. Sanntidsinformasjonen på flytoget.no og i Flytogets app vil kontinuerlig oppdateres og de reisende vil finne informasjon om innstillinger og neste aktuelle Flytogavgang her, sier Hans Kristensen, fungerende administrerende direktør i Flytoget AS.

En eventuell streik vil innebære at Flytog-trafikken vi være tilnærmet normal lørdag morgen og formiddag, mens man fra ettermiddagen vil se en reduksjon på over 50 prosent i avganger. Søndag vil man ha 20 prosent færre avganger.

– Vi jobber med planen for kommende uke dersom streiken skulle bli langvarig, sier kommunikasjonssjef Ida Marie Fottland til E24.

Flytoget vil ikke sette opp alternativ transport.

– Vi håper selvfølgelig vi finner en løsning slik at vi unngår streik, men dersom dette ikke lar seg gjøre vil vi på forhånd beklage de ulempene streiken vil kunne medføre for våre reisende, sier Kristensen.

Etter hva VG forstår er meklingen for de ansatte på Flytoget en verre nøtt å knekke og utfallet mer usikkert.

Studentbarnehager rammes

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) vil også bli tatt ut ved en eventuell streik.
Det vil først og fremst være barnehagetilbudet som blir mest berørt. 255 av i alt 600 barnehageplasser vil ved streik å redusert åpningstid fra mandag. En avdeling vil også bli stengt.

– Streik vil også medføre redusert kapasitet på telefon og skranke og lengre ventetid hos SiO Helse. Det gjelder også kundeservice og vaktmestertjenesten på studentbyene våre. Ti mindre kafeer på de største campusene vil bli stengt ved streik, mens de større stedene vil holde åpent som vanlig, sier administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg.

For Ruter innebærer en eventuell streik at all kollektivtrafikk i Oslo og Akershus går som normalt, mens servicepunktene på Aker brygge og Gardermoen må stenge, får E24 opplyst av pressevakt Øystein Dahl Johansen.

Samtidig vil kundesenteret på Jernbanetorget få reduserte åpningstider, mens det må påregnes kø ved servicepunktene på Majorstuen, Nationaltheatret og Jernbanetorget, i tillegg til på telefontjenesten.

De vil også ha begrenset kapasitet til å oppdatere informasjon om avvik/hendelser/uregelmessigheter i trafikken gjennom digitale kanaler.

Les også

Disse selskapene kan bli rammet hardt av streik

Les også

Fare for storstreik i barnehager og Vinmonopolet

Les også

Polansatte planlegger å tørrlegge Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Vinmonopolet
 2. Flytoget
 3. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

 1. Polansatte planlegger å tørrlegge Norge

 2. – Regner med at det blir «trøkk»

 3. Disse selskapene kan bli rammet hardt av streik

 4. Vinmonopolet forventer «stort trøkk» i påsken

 5. Enighet i stormegling: Ingen pol- eller flytogstreik