Abelia-sjef Håkon Haugli: – Må få digitalisering inn i styrerommet

Lederen for NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter vil gjerne se mer digitalisering i det norske samfunnet.

DIGITAL: Abelia-sjef Håkon Haugli mener flere bedrifter må erkjenne at digitaliseringen vil endre virksomhetens forretningsområde.
Publisert: Publisert:

Digitaliseringens tidsalder er for lengst over oss alle. Likevel henger mange bedrifter fortsatt etter i den rivende utviklingen.

– Det som er viktigst er å forstå hvordan digitalisering påvirker den enkelte virksomhet. Vi vet fra undersøkelser at bevissthetsnivået er lavt i enkelte styrerom. Det er på tide å få digitalisering opp av IT-avdelingene og inn i styrerommet, sier Håkon Haugli til E24.

Den tidligere politikeren har de siste fire årene vært administrerende direktør i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. For andre gang er Haugli også med som jurymedlem i E24s kåring av landets beste ledertalenter.

For tiende år på rad jakter E24 på landets beste ledertalenter. I år i samarbeid med rekrutteringsbyrået Mercuri Urval.

Vet du om en dyktig person under 35 år (født 01.01.1983 eller senere) som jobber i næringslivet, og har personal-, resultat- og/eller beslutningsansvar? Da vil vi ha ditt tips!

Send oss din kandidat i vårt superenkle tipsskjema!

Les også

Ledertalentene 2018: Slik rekrutterer Aker BioMarine de beste

– Samhandlingen flyttes

Haugli mener kunnskap om digitalisering kan sørge for at virksomheter vil lykkes bedre med digitaliseringen.

– Det første som er viktig er å erkjenne at noe grunnleggende endrer seg. Fra å måtte dra i bankfilialene tidligere, kan vi nå gå inn i nettbanken når som helst. Tilsvarende endringer ser vi på område etter område, sier Haugli.

– Samhandlingen mellom kunde og leverandør flyttes til en digital flate. Det endrer hele næringer og enkeltbedrifters forretningsmodeller, fortsetter han.

Erkjennelsen gjør at virksomhetene bør stille seg noen grunnleggende spørsmål, mener Haugli.

– Hvordan ville vi levert våre tjenester i dag, gitt verktøyene vi nå har tilgang på? Mens musikk tidligere var et fysisk produkt, kan vi nå streame det. En slags "tjenestefisering" av produkter skjer på område etter område, det er en veldig grunnleggende trend vi ser, sier han.

Les på E24+

Åpne kontorlandskap kan dra ned effektiviteten

Rolleinnovasjon

Abelia-sjefen kaller det endrede samspillet mellom leverandører og kunder for rolleinnovasjon.

– Jeg gjør ting nå som før ble gjort av andre. Rollene våre i leveransen er i endring. Jeg sjekker meg selv inn på flyplassen, og møter med det leverandøren på en annen måte enn det vi gjorde før. Dette går også inn på merkevarebygging og omdømme, for eksempel i form av at vinneren tar alt.

Et godt eksempel på dette er ifølge Haugli at man i dag bruker verbet å google, om det å bruke en søkemotor.

– Om man skal bruke en søkemotor i dag havner de fleste automatisk opp på Google, fordi det er i toppen av tankegangen til folk, sier han.

Selv om musikkindustrien og flybransjen er blant dem som har klart å komme seg et godt stykke videre, er det mange selskaper som fortsatt henger igjen når det kommer til digitalisering.

Les også

Hodejeger om studenter: – Flere bør få seg relevant erfaring

– Gjør alle fornøyde

– Vi gjennomfører årlig et omstillingsbarometer, som viser at visom privatpersoner er verdensledende på digitalisering. Vi har oppdatert utstyr og bruker det mye. Ser vi på bedrifter og folks jobbsituasjon, ligger vi noe bak en del andre land, forklarer Haugli.

– Samtidig ser vi at offentlig sektor ligger et stykke etter de som ligger helt i toppen. Det gjøres mye i Norge og vi ser stadig flere gode eksempler på offentlig digitalisering, men en del andre land gjør mer.

Haugli trekker eksempelvis frem helsetjenester som fortsatt leveres på en veldig klassisk måte.

– Vi møter opp på legekontoret, tar prøver og måler blodtrykket hos fastlegen. Dette er tjenester som gjennom plattformer kunne vært levert hjemme hos folk. Allerede i dag kan man måle blodtrykket hjemme, forteller han.

Haugli mener slike tjenester hjelper både forbrukere og bedrifter.

– Rolleinnovasjon gjør alle fornøyde. Å kunne gå i nettbanken når som helst på døgnet, i stedet for i en filial innenfor åpningstiden, sparer jo oss alle for tid, avslutter Haugli.

Les også

Undersøkelse: Kun 4 av 10 mener sjefen har nok teknologisk kompetanse

Les også

– Lei av å høre at norske selskaper ikke er flinke nok

Les også

Hjelp disse topplederne, kom med tips!

Publisert:

Her kan du lese mer om