Fem næringslivstopper: Dette angrer de på at de ikke gjorde i 20-årene

Lære seg nytt språk, jobbe utenlands og reise verden rundt er blant tingene næringslivstoppene skulle ønske de hadde gjort i 20-årene.

SPRÅK, UTVEKSLING OG MENTOR: Les hva næringslivstoppene skulle ønske de gjorde i 20-årene. Øverst fra venstre Olaug Svarva, Berit Svendsen, Jan Erik Kjerpeseth og Aase Aa. Lundgaard.
Publisert: Publisert:

- Hvis det er noe jeg angrer på, så er det at jeg ikke lærte meg et annet språk enn engelsk.

Adm. direktør i Folketrygdfondet Olaug Svarva må tenke seg litt om før hun kommer på noe hun angret på at hun ikke gjorde da hun var i 20-årene. Nå leder hun fondet som forvalter over 184 milliarder kroner i det som er Statens pensjonsfond Norge.

Fransk og spansk nevner hun.

- Jeg har ikke savnet det i jobbsammenheng, mer på privaten, sier hun videre i bilen på vei til et møte.

Ett minutt senere ringer hun tilbake.

KJENNER DU ET LEDERTALENT?TIPS OSS!

- Jeg kom på en ting til. Jeg skulle gjerne hatt en erfaren mentor eller rådgiver tidlig i min karriere. Det ville økt bevisstheten om de sterke sidene, og de områdene man må jobbe litt med.

- Bli med i et mentorprogram i begynnelsen av karrieren din, det er mitt råd til personer i startgropen av karrieren.

Flytt utenlands

Aase Aa. Lundgaard er daglig leder i Deloitte Norge. Revisjons- og rådgivningsgiganten har over 1.200 ansatte ved 20 kontorer i Norge. Nylig flyttet de inn i en av Barcode-bygningene i Bjørvika. Å flytte er noe Lundgaard gjerne skulle ha gjort mer av i 20-årene.

- Det jeg angrer på at jeg ikke gjorde, er det at jeg ikke prioriterte et opphold i utlandet, enten som student eller i jobb. Det skulle jeg virkelig gjerne ha gjort, sier hun til E24.

Les også

Kari Krogstad er én av fem kvinnelige toppsjefer på Oslo Børs

Lundgaard har jobbet i Deloitte de siste 34 årene, hvorav hun overtok sjefsstolen i 2011.

Det haster ikke

Som 23-åring ble Jan Erik Kjerpeseth markedssjef i Sparebanken Sogn og Fjordane. 20 år senere er han adm. direktør i Sparebanken Vest. Han angrer på at han ikke tok seg bedre tid før han kastet seg på jobbkarusellen.

- Jeg skulle gjerne tatt et år og reist før jeg begynte å jobbe, sier han. Han tok steget ut i arbeidslivet etter 3,5 års studie på Norges Markedshøyskole før han tok resten av utdannelsen på deltid samtidig som han jobbet.

Han har også en oppfordring til rastløse unge på tampen av studenttilværelsen:

- Det haster ikke så mye. Tiden løper ikke fra deg. Det er vanskeligere å få gjort ting senere i livet.

Katalansk, italiensk, portugisisk og flytende spansk.

Administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, har tatt en langhelg til Spania og over telefonen til E24 er hun ikke i tvil hva hun skulle ønske hun hadde gjort i 20-årene:

- Jeg skulle ha lært meg flere latinske språk tidligere. Det var først etter 20-årene at jeg lærte meg spansk. Språk blir tyngre å lære jo eldre man blir, og jeg skulle gjerne snakket det helt flytende, sier Svendsen.

Les også

- Typisk gubbegenerasjonens «alt var bedre før»-holdning

Toppsjefen, som er mye i Spania, skulle også ønske hun lærte seg de beslektede språkene portugisisk og italiensk da hun var yngre. Grunnen er simpelthen fordi hun synes det er morsomt og spennende. Generelt flere språk:

- Også katalansk. For det hadde vært praktisk å kommunisere på lokalspråket her jeg er nå, rett nord for Barcelona, sier hun.

Svendsen angrer ikke på at hun startet rett i jobb etter studiene ved NTH i Trondheim uten å ha vært på utveksling - det fikk hun gjøre senere da hun tok sin andre master og utvekslet et halvår i USA ved MIT:

- Etter 6-7 år i arbeidslivet begynte jeg på en master i teknologiledelse og fikk realisert ønsket om å studere i utlandet. Da fikk jeg spennende og viktige impulser som jeg bruker i jobben den dag i dag. Jeg fikk oppleve næringslivet i USA og Europa og med arbeidserfaringen i ryggen føltes utdanningen mye mer relevant. Jeg skulle kanskje ønske at jeg utvekslet litt lenger i utlandet. Det er så lærerikt, sier Svendsen.

Personlig utvikling

«DOWN UNDER»: Baard Schumann skulle gjerne hatt mer enn ett år i utlandet.

Mer tid utenfor Norges grenser skulle administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann, ønske at han hadde tilbrakt også.

- Jeg skulle studert lenger i utlandet, sier han etter noen sekunders tenkepause.

Schumann studerte ett år i Australia. Selv om han karakteriserer året «down under» som fantastisk, er det mer impulsene fra utlandet han skulle hatt mer av.

- Det er det å ha gjort andre ting, bo nye steder og oppleve andre kulturer. I stedet var det rett ut i arbeidslivet med en gang, sier boligbyggerdirektøren.

Les også:

- Vi kaster folk ut på dypt vann så tidlig som mulig- Den klassiske toppsjefen har lett psykotiske trekk- Godt voksne kvinner på direktørnivå begynner å hylgrine når jeg stiller det spørsmålet

Publisert:

Her kan du lese mer om