Søk sommerjobb før det er for sent

Det blir vanskeligere jo lenger ut over våren du venter. Her er ekspertenes tips til hvordan du sikrer deg jobb i sommer. 

SOMMER: Det kan være lurt å bruke sommeren på å skaffe seg jobberfaring. Du kan for eksempel søke om jobb på uteservering hvis du vil nyte solen og samtidig tjene en slant.
Publisert:

Har du ikke søkt sommerjobb ennå kan det være en god idé å bruke fridagene i påsken til nettopp det.

Per nå ligger det over 1.600 stillinger ute på Finn.no under søketeksten «sommer».

Hvis du bor i Oslo-området kan du for eksempel få muligheten til å drive din egen vaffelvogn på Aker Brygge i sommermånedene.

Befinner du deg på den andre siden av landet kan du kapre deg en sommerjobb som Segway-guide i Bergen.

Ellers er det utlyst mange jobber innen blant annet helsetjenesten, logistikk, salg og markedsføring.

Intensiver letingen nå

Fredrik Schjold er direktør i Finn jobb.

Populært med butikk

Har du tenkt at en butikkjobb i sommer kan være noe for deg, kan det være lurt å se på andre alternativer. Direktør for region nord i Adecco, Bjørn Wiik, forteller at de har sett en endring sommerjobb-markedet de siste årene.

– Det er veldig populært med butikkjobber. De har kanskje 200 søkere til hver stilling, sier Wiik.

Han tror det begynner å bli for sent å skaffe seg butikkjobb for denne sommeren nå. Men det er fortsatt muligheter i andre bransjer.

– Det er langt færre som vil ha jobb innen transport og logistikk enn før. Der sliter vi med å få tak i folk.

Mange svensker som tidligere fylte opp restaurantbransjen om sommeren, har også forsvunnet. Det åpner for flere serveringsjobber for nordmenn, mener Wiik.

I tillegg har en svakere krone gjort at Norge har blitt et mer populært turistmål. Det betyr at det er flere jobber i turistbransjen enn før, så her kan det være gode muligheter for jobb.

Bjørn Wiik i Adecco.

Søknaden er et salgsbrev

Det er flere ting som er lurt å tenke på når man er på jakt etter sommerjobb. Blant annet er en god søknad essensielt for å fange arbeidsgivers oppmerksomhet.

– Det er et salgsbrev. Du må fortelle om positive sider ved deg selv og hvorfor de skal velge akkurat deg. De fleste synes det er vrient, men det er ingen andre som gjør det for deg, sier rekrutteringssjef i Manpower, Jon Paulsen, til E24.

Hvis du synes det er vanskelig å finne sommerjobbene i nærheten av deg, har ekspertene noen råd.

– Vær på og gjerne oppsøk bedrifter personlig hvis det er mulig. Det kan også være lurt å følge med i sosiale medier og ta kontakt med aktuelle bedrifter der, anbefaler Wiik.

– Ta initiativ, spør venner og familie om de jobber et sted som kunne vært av interesse for deg, se etter muligheter der du bor. Man må spørre rått og uhemmet, sier Paulsen.

Han legger til at det er viktig å være tålmodig, og at de færreste treffer på første forsøk.

Rekrutteringssjef i Manpower, Jon Paulsen.

– Det er lett å miste selvtilliten, og det er dumt. Man må innse at jobbsøking er en jobb. Ikke ta et nei personlig. Kanskje hadde ikke bedriften noe ledig, eller så var det noen andre som hadde noe ekstra.

Det er også lurt å holde både CV og søknad så kortfattet og presist som mulig. CV'en bør ikke være på mer enn én side, mener Wiik.

– Også er det lurt å innlede søknaden med «jeg ønsker å jobbe her fordi..» eller «jeg har alltid hatt lyst til å jobbe hos dere». Bedriftene har mange søkere, så den første linjen er viktig for at arbeidsgiver skal fatte interesse for nettopp deg.

Wiik presiserer også at det er viktig å være fleksibel og spesielt være villig til å jobbe i juli, som er da de fleste har behov for vikarer.

Les også

17-åringer utviklet Apple-tilbehør sammen med Koeningsegg-Eker

All erfaring teller

I et presset jobbmarked er det vanskeligere å få seg relevant deltids- eller sommerjobb ved siden av studiene. Tall fra NAV viser at sysselsettingen i aldersgruppen 15-24 år har gått betraktelig ned det siste året, noe som gjerne skyldes at mange gir opp jakten på deltidsjobb.

Spesielt i forbindelse med sommerjobbene er det fort gjort å bli stresset dersom man ikke får seg studierelevant jobb. Bjørn Wiik mener imidlertid at det ikke er noen grunn til å være bekymret.

– Alle jobberfaringer teller mye mer enn hva folk egentlig tror, selv om det ikke er rettet mot en spesiell utdanning. Det viser at man har vært ute i arbeidslivet og sett hvordan det fungerer.

For deg som er under 18 år er markedet litt smalere. Da anbefaler Wiik å sjekke kommunale sommerjobber, som for eksempel å klippe gresset på kirkegården og andre jobber som ikke krever utdannelse.

– Det kan også være aktuelt å sjekke Finn Småjobber, hvor privatpersoner legger ut ulike oppdrag. Det kan være hjelp til å lufte hunden, male hus og lignende. Hvis man skal på hytta kan man også lete etter denne typen jobber der man skal, råder Schjold i Finn jobb.

E24 Dine Penger er heleid av VG. VG er igjen eid av Schibsted, som også eier Finn.no. Enkelte ansatte i E24 Dine Penger har aksjer i Schibsted.

Les også

NHO vil ha slutt på at innleide erstatter fast ansatte

Les også

Virke-direktør vil øke mangfoldet – uten å sladde navnet på jobbsøkerne

Les også

BI-student Simen ble eiendomstrainee: – Rart bygg ikke ble presentert som mulig karrierevei

Publisert:

Her kan du lese mer om