Parat: - Endrer ingenting

Slik svarer Parat på Norwegians nye datterselskaper.

  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Marius Lorentzen
Publisert:

For andre gang i løpet av torsdagen møtte Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud pressen drøye to timer etter Norwegian annonserte at de splitter pilotene i tre forskjellige datterselskaper.

– Kjos forsøker å splitte oss. Det er vanskelig å vite hvem som er deres juridiske arbeidsgiver, men det som er klart er hvem som er deres reelle arbeidsgiver, sa Parat-lederen.

Fagforeningen har hele tiden sagt at de krever en tilknytning av tariffavtalen til «den reelle» arbeidsgiveren til pilotene.

KLAR: Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud Møtte pressen for andre gang torsdag.

Line Midtsjø

– Samtidig lærer en å kjenne den en har jobbet for meget godt som en aktør som ikke følger de reglene vi har i arbeidslivet, sier Skjæggerud.

Ingen myndighet

– Vi mener Kjos ikke kan gjøre det han nå har gjort. Han har ingen myndighet over de ansatte når de har meldt plassoppsigelse, sier Parat-lederen.

Når Norwegian nå deler opp selskapet i tre datterselskaper kan ikke lenger Parat og NPU representere alle pilotene i Norwegian. Årsaken er at pilotene nå vil være underlagt forskjellige arbeidsmiljølover etter hvilket land de er stasjonert i.

Les også

Streikefast med to paller hockeyutstyr til barn

Mandag undertegnet pilotene i Norwegian en lojalitetserklæring hvor de lovet å holde sammen i streiken fremover. Dermed er det ikke sikkert at opprettelsen av datterselskapene vil føre til en slutt på streiken.

– Dette fremstår som et forsøk på å omgå den lovlige streikeretten. Kjos forholder seg ikke til spillereglene når det ikke passer han, sier Skjæggerud.

Parat anklaget allerede lørdag Norwegian for streikebryteri etter at selskapet leide inn utenlandske selskap for å fly enkelte av sine ruter.

Sverige har ingen mening

Med den nye organiseringen vil svenske og danske Norwegian-piloter måtte finne fagforeninger i sine egne land.

Martin Lindgren, leder i Svensk Pilotforening, organiserer flere Norwegian-piloter i Sverige.

Han forteller at de ennå ikke har rukket å vurdere hva de vil gjøre etter at Norwegian-sjef Bjørn Kjos varslet at de nå oppretter tre nye

– Vi må nå gå gjennom den informasjonen vi har fått fra Norwegian, sier han og henviser til at Parat og pilotforeningen i Norwegian leder forhandlingene på vegne av pilotene.

Steile fronter

Torsdag formiddag ga Norwegian og toppsjef Bjørn Kjos klar beskjed om at Parat og pilotene måtte møte ved forhandlingsbordet innen klokken 15.00.

– Vi møter ikke klokken 15:00 med en pistol mot hodet. Det ligger godt synlig i pressemeldingen at uten møte, truer de med så sette selskapet konkurs, ut av spill eller Gud vet hva, svarte Skjæggerud da han møtte pressen tidligere torsdag.

Kjos på sin siden mente at nok er nok, og understreker at det er på tide å komme frem til en konklusjon i konflikten.

– Jeg håper dette vil føre til at alle kommer tilbake på jobb, sa Kjos på spørsmål om han håpet opprettelsen ville få pilotene i Sverige og Danmark i hvert fall tilbake på jobb.

Streiken er nå inne i sitt andre døgn med full streik, og over 100.000 passasjerer har så langt blitt berørt.

Les også

Norwegian leier inn fly – fagforeningen reagerer

Les også

Kjos om streikedagene: – Helt grusomt

Les også

Parat: - Det har ikke vært reelle forhandlinger om tariffavtalen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. – Alle Europas piloter står bak Norwegian-pilotene. Uten tvil

  2. Parat: – Vi tar kampen for hele arbeidslivet

  3. Partene møtes hos Riksmekleren klokken 13

  4. Kjos om streikedagene: – Helt grusomt

  5. – Dommen er feil