Erna på valgkampturné i Oljefylkene: – Det ser ikke ut som om det har stoppet helt opp

Haugesund har alt Erna Solberg må bekymre seg over: Økende ledighet, svakt stigende boligpriser og økende oppslutning for Ap. E24 fulgte statsministeren på valgkampturné, rundt om på det oljebrems-rammede Vestlandet.

VALGKAMP MED OLJEBREMS: Statsminister Erna Solberg tar et telefonintervju i havnen i Leirvik på Stord. I bakgrunnen til venstre ligger Apply Leirvik, som er et av selskapene som sliter grunnet oljebremsen.
Publisert:

VESTLANDET (E24): – Det ser ikke ut som om det har stoppet helt opp når man ser på den heisekranen, sier Solberg, og peker på en gul metallmastodont som kneiser over Haugesund.

Etter 22 år med Høyre-styre er utstillingsvinduet i så dyp økonomisk krise, at de tradisjonelt blå velgerne flykter fra Høyre.

Rogaland og Hordaland er Solbergs hjemmebane. Det var Høyre-bølgen i denne landsdelen som løftet henne frem til statsministerposten.

Men nå er Ernas hjemmebane plaget av ugress.

På hennes vakt kryper ledigheten stadig oppover. 4,5 prosent ifølge den siste Arbeidskraftundersøkelsen. Ifølge SSB kan den komme til å overstige fem prosent, vi må til tidlig 1990-tall for å finne lignende tall.

Nær 25.000 oljejobber er borte, og aller verst rammet er oljefylkene i vest. Høyres populære ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, har arrangert krisemøte med andre oljeordførere.

– Går det ekstra inn på deg at det er din kjernegruppe som sliter her i oljefylkene?

Det går like mye inn på meg uansett hvem som blir arbeidsledig, fordi jeg vet at det tøft uansett hvor det skjer, sier statsministeren til E24.

– For de familiene som har satt seg i gjeld, som har kjøpt seg hus, og som nå er usikre på jobb er dette en vanskelig situasjon, vedgår Solberg.

Norge trenger alle

Samtidig sier hun at det er viktig å tenke på at fremtids-Norge kommer til å trenge alle mennesker i jobb.

– Derfor løfter vi både arbeid og aktivitet samtidig som vi jobber med den langsiktige omstillingen, sier Solberg – sittende i fergesallongen mellom Sandvikvåg og Halhjem.

– For meg er det veldig viktig at de som går i lære får fullført læreløpet, og det å bli ferdig med fagutdanningen, sier Solberg.

(saken fortsetter under bildet.)

BER OM HJELP: Daglig leder i Apply Leirvik på Stord, Lars Solberg, ber om hjelp fra regjeringen. På bildet er sitter han nest lengst til høyre.

Hun understreker det er en del av nerven i hele industrikompetansen at vi har mange faglærte ungdommer.

– Vi ser at det er litt for få ungdommer som får læreplass, og det vet jeg at høyrepolitikerne både i Rogaland og Hordaland jobber intensivt med å få bedriftene og kommunene å ta inn flere lærlinger.

Les også

Budsjettlekkasje fra statsministeren: Skal skape jobber med 2,5 mrd. på offentlig vedlikehold

Eiendomsskatt

Erna Solberg startet lørdagen med en kaffe sammen med ordførerkandidaten i Haugesund, Jarle Utne-Reitan (H). Han opplever ras på målingene, Ap kan fravriste Høyre makten etter 22 sammenhengende år.

Etter en stund går de to ut på kaia. Haugesund bader i sollys.

Haugesund er en av de åtte kommunene som var involvert i Terra-skandalen, der kommunene tapte store summer på kompliserte spareprodukter.

(saken fortsetter under bildet.)

KOM MED ØNSKE TIL ERNA: Daglig leder i Maritime CleanTech, Hege Økland, til venstre i bildet, vil ha hjelp til å utvikle nullutslippsteknologi.

Kommunen har store budsjettunderskudd, og har innført eiendomsskatt for å finansiere driften. Det tidligere utstillingsvinduet for Høyre sliter nå.

– Vil du gå inn for å fjerne eiendomsskatten i Haugesund?

– Vi kan ikke fjerne eiendomsskatten i denne fireårsperioden. Men når vi har fått et overskudd på to prosent, vil vi vurdere det, sier Utne-Reitan til E24.

Lokalpressen dukker opp og stiller spørsmål om alt fra hva statsministeren vil gjøre med lokale utfordringer til hva hun tenker om bildet på den tre år gamle gutten som ligger død på en strand på flukt unna krigen i Syria.

– Det gjør ondt i meg å se den lille gutten som ligger på stranden, sier Erna tydelig beveget.

Hun tar seg god tid til å svare på spørsmål, før hun setter seg inn i en sort stor Mercedes, som kjører av gårde mot Stord.

(saken fortsetter under bildet.)

SLITER I HAUGESUND: Det tidligere utstillingsvinduet for Høyre sliter nå. Statsministeren med ordførerkandidaten i Haugesund, Jarle Utne-Reitan (H).
Les også

Sjeføkonom: – Redd omstillingsbehovet blir undervurdert

Vanskelig situasjon på Stord

Vi legger oss på hjul, og etter en kort kjøretur langs E39 ruller vi inn i Hordaland.

Nå er Erna hjemme. Snart dykker den mørke limousinen med statsministeren ned i den 7.860 meter lange Bømlafjordtunnelen, som er en av verdens lengste undersjøiske veitunneler.

Etter den lange tunnelen er vi plutselig i Stord kommune, og fortsetter turen på den tusen meter lange broen over Digernessundet.

Her er hovednæringen leverandørindustrien innen olje og gass. Vi passerer lokale hjørnesteinsbedrifter som Wärtsilä og Kværner.

Så stopper konvoien. Statsministeren går i et dialogmøte representanter fra ledelse og fagforeninger i den lokale oljeservicenæringen, og E24 samt den lokale pressen må vente på gangen.

I disse dager arbeider regjeringen med statsbudsjettet. Samtidig er oljeservicenæringen i en vanskelig situasjon.

(saken fortsetter under bildet.)

LÆRLING: Synne Matre (21) har fått en lærlingplass på Backertunet Sykehjem på Stord.

Ideen med dette møte er å gi representanter fra den lokale oljeservicenæringen en mulighet å snakke åpent med statsministeren om den vanskelige situasjonen.

70 prosent av verdiskapingen på Stord blir skapt av de tre bedriftene Wärtsilä, Kværner og Apply.

Nå sliter de med oljebremsen.

– Hadde oljeservicenæringen noen krav som de vil at du skal innfri?
– De hadde noen ønsker, og noen vil vi kunne innfri. Det å holde høy aktivitet, det å sørge for tiltak som bidrar til at både de som blir ledige og permitterte kan få muligheten til å videreutdanne seg, for å opprettholde kapasitet og kompetanse, det er blant de tiltak som vi kan innfri, sier Solberg til E24.
Samtidig sier hun at det er litt vanskeligere hvis man ønsker at man skal styre Statoil for mer aktivitet.
– Det er ikke vår selskapsstyring, sier Solberg.

Etter møtet forteller daglig leder i Apply Leirvik på Stord, Lars Solberg, litt om hva de har diskutert.

– Vi er en klynge som det er viktig å ta vare på, og det skal vi klare, men vi trenger hjelp, sier Apply-sjef Solberg til E24.

Daglig leder i Maritime CleanTech, Hege Økland, kommer med et konkret ønske til statsministeren.

– Vi ønsker å få stimulert forskning og utvikling i denne utfordrende tiden, spesielt for å utvikle nullutslippsteknologi, sier Økland.

(saken fortsetter under bildet.)

SELFIE: Erna sammen med valgarbeider på valgkampstand på Leirvik torg.

Så fortsetter statsministeren og hennes følge til Backertunet Sykehjem. Behovet for eldreomsorg vokser hele tiden her, likevel er det vanskelig å få en fast jobb som hjelpepleier eller sykepleier.

Bodil Brandsdal søkte om jobb som hjelpepleier søkte jobb som hjelpepleier på Stord i halvannet år før hun fikk fast jobb i vikarpoolen i en 100 prosent stilling. For tiden betyr det jobb på Backertunet Sykehjem.

– Dette er mer forutsigbart enn å være vanlig vikar, sier Brandsdal til E24.

De siste 14 årene har Brandsdal bodd og arbeidet i Oslo. Hun er ifra Stord og lengtet hjem til familien.

– Etter at jeg ble farmor, ønsket jeg å bo nærmere familien, men en forutsetning var å få en jobb, sier Brandsdal.

Les også

Solberg vil hjelpe arbeidsløse ingeniører

Synne Matre (21) står i begynnelsen av arbeidslivet, og har fått en lærlingplass på sykehjemmet.

– Dette er en bra kommune som er flink på å sørge for lærlingplasser, sier Solberg.

Gleden blir stor blant dem som bor og arbeider på sykehjemmet, når de får besøk på sykehjemmet, og Statsministeren deler ut en klem.

(saken fortsetter under bildet.)

PÅ VEI TIL LUNSJ: Ordfører Liv Kari Eskeland fra Stord kommune (til høyre), på vei til lunsj sammen med statsministeren, og fylkesordfører i Hordaland Tom Christer Nilsen, og ordfører i Fitjar kommune, Wenche Tislevoll sammen med Solbergs politiske rådgiver Hans Christian Hansson på vei til lunsj.

Har du opplevd nedbemanning? Redd for å miste jobben? Våre jobbeksperter svarer i nettmøte

Babykyss

Statsministeren med følge drar videre til Leirvik, og valgkampstanden på torget.

På torg og på ferger kommer mange mulige velgere frem og hilser på statsminister, og slår av en prat.

Flere får til sin glede tatt en selfie sammen med Erna. Hun kysser et lite barn. Det er stemmesanking, men engasjementet føles ekte.

Deretter møter tre høyreordførere til lunsj i havnen. Det er ordfører Liv Kari Eskeland fra Stord kommune, og ordfører i Fitjar kommune, Wenche Tislevoll samt fylkesordfører i Hordaland Tom Christer Nilsen.

– Det som er viktig er å beholde fagkompetansen, sier Eskeland.

Hun peker på at bedriftene her har klart omstilling før.

– Kværner begynte med spillolje, og gikk over til olje og gass, sier Eskeland.

– Hvilke er det som sliter mest i arbeidslivet her nå?

– Vi har merket en stopp å ta inn elektrolærlinger, sier Nilsen.

Han mener at det er lærlingtilskuddet som er det viktigste tiltaket for denne gruppen.

(saken fortsetter under bildet.)

FRISKE PENGER TIL VOSSABANEN: På Bergen stasjon med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Statsministeren går ut på kaia og tar et telefonintervju med NRK. Hun skuer bort mot andre siden av vannet. Der ligger anlegget til Apply Leirvik, der man sveiser moduler til oljeplattformer.

Statsministeren med følge har et tett skjema på turneen i Hordaland og Rogaland. Det er mange punkter på programmet, og hele tiden er det pressefolk med spørsmål om dagsaktuelle problemstillinger.

Erna svarer, og det registreres i mikrofoner og TV-kameraer og på notatblokk.

Stor vedlikeholdspakke

På ettermiddagen kommer statsministeren med en budsjettlekkasje ved en pressekonferanse på Møhlenpris skole i Bergen.

Regjeringen vil bruke 2,5 milliarder på å ruste opp offentlige bygg og infrastruktur. Solberg begrunner bevilgningen med økningen i arbeidsledigheten.

– Vi ser at det er en økning i arbeidsledigheten. En del av dem som jobber i industrien har kompetanse som kan brukes innen bygg- og anlegg, sier Solberg til E24.

(saken fortsetter under bildet.)

FAST VIKARJOBB: Bodil Brandsdal søkte jobb i halvannet år, før hun fikk fast jobb i vikarpoolen i Stord kommune.

Deretter drar Statsministeren til Bergen stasjon sammen med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Samferdselsministeren forklarer at en del av den nye vedlikeholdspakken på 2,5 milliarder kroner vil gå til Vossabanen. I tillegg forteller han at man nå har bestilt ti nye togsett som vil komme innen tre år.

Lørdag ettermiddag går mot slutten, men for statsministeren fortsetter arbeidet. På flyet mot Gardermoen diskuterer statsministeren håndteringen av mindreårige asylsøkere med sin politiske rådgiver Hans Christian Hansson.

Det er ennå noen uker igjen til valgdagen. Ferden går videre på valgkamp-turneen. Flere hender skal trykkes, flere skal ha selfie og kanskje skal flere babyer kysses. Søndag er det Sørlandet som får besøk av statsministeren.

FLYR VIDERE: Statsminister Erna Solberg (H) flyr videre. Søndag er det valgkampturné på Sørlandet.
Les også

Oljemilliarder fordufter på børsen

Les også

– Det er for lenge å vente på statsbudsjettet

Les også

Aker Solutions-sjefen: – Noe måtte gjøres

Publisert:
Gå til e24.no