Pilotforeninger tror lavprisselskapene vil slite: SAS knabber piloter fra billigselskapene

SAS sier at flere av pilotene som søker jobb hos dem, kommer fra lavprisselskaper som Norwegian og Ryanair. Dette overrasker ikke pilotforeningene.

FORSVINNER: Ifølge SAS mottar de flere søknader fra Norwegian- piloter som ønsker å bytte arbeidsplass.
Publisert:

Den siste uken har flyselskapet Norwegian måttet innstille flere flyavganger som følger av personellmangel, etter at mange piloter ringte inn syke - og en avtale om kjøp av pilotenes fridager utgikk.

Onsdag kveld ble Norwegian og fagforeningen enige om en ny overtidsavtale for pilotene, og at selskapet skal ansette 50 nye piloter i Norden.

Samtidig melder pilotforeningene at Europa nå står på terskelen av pilotmangel.

Dette kan få kjedelige konsekvenser for lavprisselskapene, og føre til ytterligere personalmangel fremover, mener Jack Netskar i den internasjonale pilotorganisasjonen IFALPA.

– Europa er det kontinentet som klarer seg best, og for de store flyselskapene er det fortsatt mulig å skaffe ansatte, sier nordmannen.

– For lavprisselskaper som Ryanair, EasyJet og Norwegian er det nok vanskeligere å holde på de ansatte, og det kommer til å bli tøft fordi pilotene har andre preferanser på grunn av ansettelsesmodeller og vilkår i disse selskapene, sier pilotlederen til E24.

Les også

Kjos: Det har vært helt forferdelig

Kommer til SAS

Ifølge kommunikasjonsdirektør Knut Morten Johansen i SAS kommer flere av pilotene de nylig har ansatt fra lavprisselskaper som Ryanair og Norwegian.

Selskapet hadde tidligere i år 3000 søknader til 230 stillinger. Det er rekord for flyselskapet. Av de som søkte kom over 50 prosent fra lavprisselskaper som Norwegian og Ryanair, om lag 25 prosent kom fra tradisjonelle selskaper og noen få kom rett fra skolebenken, opplyser SAS.

Jack Netskar mener billigselskapene er midnre attraktive for ansatte, når det er gode muligheter å få jobb andre steder - som i selskaper som SAS, Iberia osv.

Forrige uke hadde Norwegian store problemer knyttet til at de har for få ansatte til å gjennomføre alle planlagte flyginger, sier Netskar, som selv jobber i SAS.

SER MØRKE SKYER: Visepresident for profesjonelle og myndighetsrelaterte saker Jack Netskar i den internasjonale pilotorganisasjonen IFALPA.

– En del som får muligheten, søker seg gjerne vekk fra disse selskapene, og rekruttering fra skolebenken vil bli viktig for disse selskapene fremover ettersom flere av de mer erfarne søker seg over til andre selskaper.

Pilotmangel

Norsk Flygerforbund, Norwegians pilotforening og IFALPA mener alle det er en generell mangel på piloter i Europa.

Dette er bakgrunnen for at selskapene med bedre arbeidsvilkår vil vinne flere ansatte fremover, mener Netskar.

– Dagens situasjon bør sees i et historisk perspektiv. Etter årtusenskifte gikk det svært dårlig med bransjen globalt, og mange flyselskaper hadde økonomiske problemer og oppsigelser ble mer vanlig enn ansettelser. Dette førte til at mange gikk ledige, sier han.

Han legger til at i tillegg ble pensjonsalderen økt fra 60 til 65, samt at et liberalisert arbeidstids regelverk medførte en høyere produktivitet, noe som førte til at overtilbudet økte.

Les også

Professorer om pilotbråket: – Skadelig for Norwegian

– Nå er dette spist opp, og i USA er det skrikende mangel på piloter. Det samme gjelder i Asia og Midtøsten, sier han.

Ikke alene

Netskar er ikke alene om å mene at det kan bli tøft for lavprisselskapene.

Også forbundsleder i Norsk Flygerforbund Yngve Carlsen peker på at flere piloter nå ønsker seg til de store selskapene som tilbyr fast ansettelse.

– Når det blir mangel på piloter i Europa vil de selskaper som i dag opererer med kontraktsansettelser og kreative bemanningsmodeller, nok få problemer med å rekruttere nok kvalifiserte piloter. Flere av dem som er blitt ansatt i SAS og andre store nettverksselskaper kommer fra lavprisselskapene, sier Carlsen.

BEKYMRET: Leder i Norsk Flygerforbund og SAS-pilot Yngve Carlsen.

Både Netskar og Carlsen jobber som piloter i SAS ved siden av vervene i pilotorganisasjonene.

Sistnevnte legger til at mangel på kvalifiserte piloter, vil gjøre det vanskeligere for flyselskapene å dekke behovet sitt fremover.

I tillegg peker Carlsen på at lite lukrative vilkår og lave lønninger til nyutdannede piloter også er et problem fordi færre da velger å utdanne seg til flygere.

SAS: Ikke mot Norwegian-modellen

Kommunikasjonssjef Johansen i SAS mener selskapets ansettelsespolitikk gir fordeler:

– Vi har hatt et jevnt tilsig av søknader tradisjonelt, men da vi gikk ut mer aktivt via våre hjemmesider så fikk vi en enorm respons av piloter som ønsket seg til SAS, sier Johansen.

Les også

Dette har du krav på om flyet kanselleres

Han legger til at selskapet ikke prinsipielt er mot modellen Norwegian og Ryanair har benyttet seg av med rekruttering gjennom bemanningsbyråer, men at de mener lettere å beholde oversikt, og sikre planlegging når pilotene er fast ansatt i selskapet.

Også SAS har ordninger som gjør at pilotene jobber mer på sommeren enn i vinterhalvåret.

Avviser påstandene

Til tross for SAS-tallene understreker kommunikasjonsansvarlig Robin Kiely i Ryanair at selskapet ikke har noen problemer med å rekruttere piloter.

Overfor E24 avviser Kiely også bestemt at de opplever at mange av deres piloter forsvinner til SAS.

Flygeleder i Norwegian, Tomas Hesthammer bekrefter at noen piloter fra Norwegian går over til SAS.

– Vi mister folk til SAS, men de mister også folk til oss, slik at dette går opp i opp.

Han avviser at Norwegian har dårligere arbeidsvilkår for sine piloter.

– Norwegian tilbyr fast ansettelse, og vilkårene er veldig bra. Så jeg tror ikke pilotene er opptatt av om de jobber i en såkalt flight carrier eller i et lavprisselskap. De er heller opptatt av gode lønn- og arbeidsbetingelser, og der kan lavprisselskapene konkurrere like godt som andre.

I en epost til E24 skriver Easyjet at de ikke sliter med å tiltrekke seg piloter.

«Vi ser heller ikke at dette skal endre seg de kommende årene. Det er mange piloter som er i trening, og vår rekrutteringskampanje har tiltrukket mange interesserte», skriver PR-sjef i Easyjet, Katie Kershaw.

Les også

Norwegian og pilotene forhandler onsdag

Les også

Norwegian: Kan ikke love erstatning for alle

Les også

Pilotforeningen etter flykaos: Nytt avtaleforslag ikke akseptert av Norwegian

Publisert: