En dag på jobben med Johan H. Andresen

18 år gamle Sandra fikk være med Johan H. Andresen en vanlig dag på jobben. Det gjorde E24 også.

  • Mona Bristøl
  • Jon Herland (foto)
Publisert:

- En helt vanlig dag på jobb, finnes den? Spør Johan H. Andresen og ler brått.

- Det er vanskelig å si hva som er en normal dag. Men jeg pleier å begynne dagen med å bla igjennom aviser hjemme, jeg går igjennom e-post og sjekker om jeg har fått noen Twitter-meldinger.

- Deretter går det i interne møter med folk som kommer til oss med et case de synes vi skal investere i, eller et selskap de synes vi skal kjøpe. Ellers sånn som nå i dag, at Pareto er innom fordi de har gått igjennom selskaper på Oslo Børs de mener er undervurdert, og det kan jo være interessant.

Privatsjåfør

Vi sitter i bilen til Johan Andresen sammen med Sandra Gjester Hoel og Reidar, hans gode venn, som er sjåfør. Kun for i dag.

- Dere må ikke tro jeg har privatsjåfør, sier han og ler igjen.

GENTLEMAN: Johan H. Andresen holder døren åpen for Sandra og E24s journalist på vei ut av Ferds kontorlokaler i «Godthåb» på Lysaker Brygge.

Jon Herland

- Jeg har med Reidar i dag slik at vi unngår unødvendige overraskelser på veien, i og med at jeg har med meg Sandra. Jeg kjører en tilårskommen bil, en 94-modell, til vanlig, og det hadde passet dårlig om den skulle stoppe i Festningstunnelen akkurat i dag, sier han.

Bilen, som i dag er en relativt liten Golf, er på vei mot Forskningparken.

- Jeg liker kun risiko jeg får betalt for, og da kan jeg ta mye av det, sier Andresen.

Han ler den brå latteren igjen.

- Vellykket forretningsmann

Johan Henrik Andresen, som er hans fulle navn, er eier og konsernsjef i Ferd. Gjennom selskapet forvalter han familiearven som stammer fra Tidemanns tobakksfabrikk. Ifølge skattetallene for 2010 er han god for 12 milliarder kroner.

18 år gamle Sandra fra Odda har gjennom organisasjonen Ungt Entreprenørskap blitt valgt ut til å få følge Andresen i forbindelse med prosjektet «Leder for en dag».

- Han er jo veldig vellykket som forretningsmann og har fått til så utrolig mye. Og så er det jo spesielt dette med sosialt entreprenørskap som han engasjerer seg veldig for, og det gjorde jeg og ungdomsbedriften min også, forteller Sandra.

BRILLEFIN: Andresen må på med lesebrillene for å finne ut at vi er på rett vei. Han har aldri vært i Forskningparken før. - Jeg trodde det lå nede ved Blindern jeg, sier han til sjåfør Reidar.

Jon Herland

- Derfor var det ekstra spennende å få møte han som kan så mye om det, sier hun og innrømmer at hun var litt nervøs før dagen startet.

- Men han er jo veldig hyggelig med alle, og dette er bare veldig kjekt.

Sosial

Snart skal Andresen delta i en paneldebatt på Gründerdagen i Forskningparken.

- Det er nok vanskelig å lære bort noe på en dag, men hun får jo bruddstykker av hvordan en dag i en leders liv er. Selv om dette er jo bare en side av saken. På den andre siden kommer barn, kone, familie og bikkjer, og alt det der som også er veldig viktig, sier Andresen.

50-åringen begynner å vise små tegn på alderdom. Han tar lesebriller for å sjekke smarttelefonen for e-post og twitter-meldinger. Men språket hans er overraskende ungt. Han bruker til tider samme vokabular som en tenåring på linje én mot vest.

Ikke det, for alt vi vet har han kanskje aldri tatt t-banen.

- Dere er vel vant til å sitte trangt dere, sier han og ler litt unnskyldende, mens han ser på oss som sitter trangt i baksetet.

REKLAMEPAUSE: Johan H. Andresen benytter mulighetene til å reklamere for Ferds kartongprodusent Elopak.

Jon Herland

Apropos Twitter, Andresen har den siste tiden brukt mye tid på dele sine meninger og opplevelser med hvermannsen i det sosiale mediet.

Og har med stor iver blant annet fortalt om en helg på ridestevne med datteren.

- Det passer meg og Ferd i det at vi har valgt å være åpne om det meste - mer åpne enn kanskje det som er vanlig for privateide selskaper, sier han om sin nye tilværelse på verdensveven.

Spør om veien

Vi ankommer Forskningsparken. Med sitt lille følge for dagen, virrer han inn, uten å vite hvor han er på vei.

- Er det én ting jeg har lært meg, så er det å spørre om veien sier han, og spør en forbipasserende om veien.

Av en eller annen grunn velger han å gjøre det på engelsk.

Andresen og Sandra får tildelt plasser på første rad. I påvente av sin tur bruker han tiden til å sende ut en liten tweet.

«Sandra, min skygge i dag, og jeg nå i #Forskningsparken med @E24 på slep #Lederforendag»

Etter debatten er avsluttet er han sånn passe fornøyd med egen innsats.

- Det gikk greit nok, eller hva synes du Sandra? Du ser ofte hvordan det har gått i slike debatter på at det er engasjement etterpå, sier han.

Populær

Lunsjen i dag blir en wrap han tar med seg i hånda på vei videre til neste post på programmet. Med seg har han et etterslep på tre-fire damer, og en mann, som så gjerne vil få sagt noen ord til ham.

Han svarer dem, en etter en, i full fart på vei ut av Forskningsparken.

PÅ FARTEN: Johan H. Andresen spiser lunsjen på vei fra et oppdrag til et annet.

Jon Herland

- Jeg hadde litt for lite tid i dag til å få snakket med alle, men samtidig så kan jeg ikke løse alles problemer. Jeg forsøker å matche dem med rette person i Ferd, men det ender ofte med at de må sende meg en e-post og så må jeg sortere dem ut senere.

Adrenalin

I bilen på vei videre til Høgskolen i Oslo vil Sandra gjerne vite om han blir nervøs før han skal opptre.

- Jeg er ikke nervøs, men litt gira. Det er viktig å ha litt å gi, og psyke deg opp så du har litt adrenalin. Det er viktig så du ikke bare gir ord, men gir litt følelser bak ordene. Da kan du bli litt engasjert og ordene kan stokke seg litt og sånn, men det er sånn det skal være.

- Det er jo egentlig livsfarlig når man har så mange kameraer som går å være litt sleivete og det kan jo fort bli tatt ut av sammenhengen. Men jeg pleier ikke å bry meg så mye om det. Det er ikke medias nærvær som gjør meg nervøs.

- Det som gjør meg nervøs er hvis jeg skal sitte og snakke om noe som jeg ikke kan, eller har forutsetning for å svare på. Da har jeg lært meg at jeg skal svare at «det jeg kan jeg rett og slett ikke svaret på.»

- Eller så svarer jeg på et helt annet spørsmål eller later som jeg ikke hørte det, sier han og ler igjen.

- Det er jo ikke alle spørsmål som er like spennende.

Ikke markedsavhengig

Vi nærmer hos Høgskolen. Andresen fjerner litt matrester fra tennene og sjekker telefonen.

Så når er det egentlig at en av Norges rikeste menn føler at han har hatt en god dag på jobben?

- Det varierer veldig. I arbeidet med sosialt entreprenørskap kan du merke at du møter noen som du har betydd noe helt spesielt for, ikke meg direkte, men via de prosjektene vi jobber med. Når noen kommer opp og sier til meg at hele livet deres er forandret, eller en mor sier at sønnen har fått en helt ny fremtid, da trenger du ikke mer innspill den dagen.

- Andre ganger kan det være at du sitter og jobber med noen investeringsmuligheter, og du merker energien rundt bordet og at folk, spesielt yngre mennesker, blomstrer og viser stor innsikt og god dømmekraft. Da får jeg et kick og tenker «WOW, disse er på mitt lag lissom». Det er skikkelig digg.

- Det er i hvertfall ikke når markedene går opp og ned. Det har ingenting med saken å gjøre.

Klappe hardt

SOSIALT: Andresen møter menneskene bak sosial entrepenørskapprosjektet Forandringsfabrikken på Høgskolen i Oslo.

Damer i sine beste år med fargerike sjal møter oss på Høgskolen i Oslo. En helt annen forsamling enn den vi har møtt på tidligere. I regi av Helsetilsynet skal Karl Evang-prisen deles ut.

- Vi er her for å klappe litt ekstra hardt for vinneren. Og så er det fint å gi dem litt positiv oppmerksomhet og samtidig møte folk vi vanligvis ikke møter.

Prisvinneren Forandringsfabrikken er et prosjekt som Ferd støtter. De gir barnevernsbarn muligheten til å bli hørt i saker som angår dem selv

Barnevernsansatte og helsearbeidere kikker storøyd og litt overrasket opp på milliardæren i det han forsøker å entre salen diskret.

Ulønnsomt

Prisen blir delt ut, og på første rad sitter en langbent mann og hopper og opp ned. Han tar bilde og tvitrer om hverandre.

- Jeg synes det er viktig å bryte ned fordommer for hva en næringslivsleder driver med, og vise hva Ferd står for. Dette er ikke noe vi tjener penger på for å si det sånn, sier han.

Dagen nærmer seg slutten og turen går tilbake til «Godthåb» hvor kontoret, som har stått tomt stort sett hele dagen, venter.

- Jeg tjener ikke mye penger på eget arbeid på en dag som denne, så da er det godt å vite at man har noen andre som holder i trådene, sier han.

Dagen etter kommer han med følgende oppsummering på Twitter:

«En vitebegjærlig jente fra Odda
Fulgte med på en virvelvind dag
Hver sak og hver stemning hun lodda
Dagens ungdom blir vår velbehag».

Publisert:

Flere artikler

  1. - Dette er tingen du bør like best som toppsjef

  2. Milliardær Johan H. Andresen: Vil ansette flere med CV-hull

  3. – Et laboratorium for velferdsstaten

  4. Den nye Ferd-sjefens vei til toppen

  5. Johan H. Andresen om sin far: - Det var mange dårlige beslutninger som ble tatt