Hevder han ble syk av kjedsomhet: Nå saksøker han sin tidligere arbeidsplass

Da franskmannen ble nedgradert til en lavere stilling i selskapet, ble jobben for ensformig. Nå saksøker han sin tidligere arbeidsgiver etter å ha blitt «syk av kjedsomhet».

TRØTTE OPPGAVER: En franskmann hevder det kjedelige arbeidet hans tidligere arbeidsgiver satte ham til, gikk utover helsen. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox
  • Victoria Armstrong
Publisert: Publisert:

Franske Frèdèric Desnard hevder å ha pådratt seg epilepsi, søvnproblemer og alvorlig depresjon.

Han legger skylden på sin tidligere arbeidsgiver, som han mener en omorganisering gjorde jobben hans så ensformig og kjedelig at han ble syk av det.

Nå saksøker han parfymerikjeden Interparfum for litt over 400.000 dollar, vel 3,3 millioner kroner, som erstatning for plagene arbeidet har medført - samt tapte feriepenger.

Saken har allerede vært omtalt, blant annet av The Washington Post og Le Monde.

Etter å ha jobbet i kjeden i flere år mistet Desnard jobben i 2014, etter et lengre sykefravær.

Han hevder overfor den franske avisen Le Monde at arbeidsgiveren prøvde å «kjede ham til døde» med arbeidsoppgavene.

Ifølge Desnard ble imidlertid jobben for alvor kjedelig for fire år siden, etter at han mistet en høyere stilling i selskapet og dermed fikk andre arbeidsoppgaver.

– Jeg ble deprimert fordi jeg skammet meg over å bli betalt for å ikke gjøre noen ting, sier Desnard til AFP.

– En sjelden problemstilling

Thor-Arne Wullum i advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund

Ida Hanstad

E24s jobbekspert og advokat Thor Arne Wullum sier at hverken han eller kollegene har sett en lignende sak tidligere.

– Det å saksøke arbeidsplassen fordi jobben er kjedelig er en ganske sjelden problemstilling som jeg ikke har vært borti før, sier Wullum til E24.

Ifølge Wullum har man som arbeidstager imidlertid rett til å klage dersom arbeidsgiver bevisst tildeler enkelte ansatte kjedelige oppgaver med en hensikt om å sjikanere.

– Hvis arbeidsgiver har gjort dette for å fremprovosere en oppsigelse kan det defineres som sjikanøse tildelinger, og da kan det være rammet av forbudet mot trakassering, sier Wullum.

Jobben, som Desnard selv beskriver som «et mareritt», hadde en årslønn på litt over 700.000 kroner.

– Ikke alt arbeid kan gjøres spennende

Arbeidsrettsadvokat Henning M. Heitmann.

Foto: Fotograf Sturlason

Arbeidsrettsadvokat i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA, Henning M. Heitmann, sier til E24 at en arbeidsplass har hovedansvaret for at medarbeidere har en arbeidssituasjon som svarer til kravene i arbeidsmiljøloven (se faktaboks nederst i saken).

I Norge inneholder den blant annet krav om at arbeidstager så langt som mulig skal gis mulighet til variasjon, og at det skal legges til rette for at arbeidstager gis mulighet for faglig og personlig utvikling gjennom sitt arbeid.

Heitmann sier at han ikke tidligere har hørt om rettssaker som utelukkende har handlet om at arbeidet har vært for kjedelig.

– Ikke alt arbeid kan gjøres spennende, men der det er muligheter for å tilrettelegge for en interessant arbeidssituasjon, skal dette tilstrebes.

Heitmann mener imidlertid at også arbeidstager har et ansvar for å gi tilbakemelding på hvordan arbeidsforholdet oppleves, og hva som kan gjøres bedre.

– Ansatte har en plikt til å føre dialog med sin leder om arbeidet og arbeidsmiljøsituasjonen, og derfor er blant annet medarbeidersamtaler en viktig anledning for å sikre at dette skjer jevnlig, sier Heitmann.

Mener forklaringen er inkonsistent

Desnard og hans advokat Montasser Charni hevder at arbeidet ble gjort kjedelig med vilje slik at Desnard selv ville ønske å si opp jobben, i stedet for at bedriften måtte utbetale en sluttpakke.

En av advokatene som representerer Interparfum, Jean-Philippe Bénissan, sier imidlertid at Desnards forklaring er inkonsistent og at han ikke har noe bevis for at det er arbeidet som har gjort han syk. Det skriver den britiske avisen The Telegraph.

Ifølge samme avis har den franske høyesteretten per dags dato behandlet 244 tilfeller der ansatte føler at de har blitt tilsidesatt i arbeidet, og fått medhold i at dette kan klassifiseres som moralsk trakassering.

Dommen i saken faller 27. juli.

Les også

Hejdå Norge – hallå Sverige! Nå reiser Kajsa og Lukas hjem til Göteborg

Les også

Sosiale medier blir stadig viktigere i jobbsøking

Les også

Elkem fikk 1.700 søknader til 70 stillinger

Publisert:

Flere artikler

  1. Jobbekspertene: «En ansatt har stråleallergi. Hvor langt plikter vi å tilrettelegge?»

  2. Betalt innhold

    Ekspert om dårlige arbeidsforhold: – Vanskelig å si om det er verdt kampen

  3. Jobbekspertene: Kan konkurranseklausuler gjøres gjeldende for permitterte arbeidstagere?

  4. Ekspertene om psykisk helse under pandemien: – En utfordrende tid for ledere

  5. Jobbekspertene svarer: Kan jeg nekte å sitte i åpent kontorlandskap?