– Polakker vet at Norge ikke er et paradis lenger

Færre østeuropeiske arbeidere kommer til Norge. Forklaringen ligger i oljekrise og jungeltelegraf, mener forsker og nettredaktør.

FÆRRE KOMMER: Bygningsbransjen har vært populært for østeuropeere, men nå kommer færre til Norge. Samtidig får norske velferdsgoder flere til å bli værende.
 • Astrid Dalen
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Tall fra SSB viser at netto innvandring fra flere av landene som har stått for en stor del av arbeidsinnvandringen har vært synkende de par siste årene. Det gjelder både fra vårt naboland Sverige, men også fra de østeuropeiske landene.

– Vi kan bekrefte at det norske markedet er mettet med polske arbeidere, forteller redaktør for nettstedet Mojanorwegia, Joanna Irzabek.

– Ryktet går fort

Informasjonsnettstedet Mojanorwegia samler, ifølge nettstedet selv, nesten 90 prosent av polakkene som bor i Norge. De har merket en liten nedgang i brukere på om lag seks prosent i år. I fjor var det til sammenligning en oppgang på 33 prosent, får vi vite av Irzebek.

– Ryktet går fort fra polakker i Norge til familie og venner hjemme i Polen. De vet at Norge ikke er et paradis lenger, sier Irzabek.

Hun forteller at polakkene har fått vite at det er vanskeligere å finne jobb i Norge, og de som velger å dra, sørger derfor for å lære seg norsk og ha noe arbeidserfaring før de reiser.

De forbereder seg med andre ord bedre enn de har gjort tidligere.

Redaktør for Mojanorwegia, Joanna Irzabek.

– En ny trend er profesjonalisering av polske arbeidere i Norge. Det er tydelig, fra de data vi har fra bemanningsfirmaer som vi samarbeider med, at norske arbeidsgivere nå er på utkikk etter kvalifiserte fagarbeidere som kan norsk, forteller Irzabek.

– Oljekrisen den enkle forklaringen

Det er enkle forklaringer på hvorfor det er en nedadgående trend i innvandringen fra Øst-Europa, mener forsker ved Fafo, Jon Horgen Friberg:

– Denne migrasjonen er i stor grad etterspørselsdrevet, og nå tror jeg man veldig enkelt kan forklare dette med oljekrisen.

Les også

Norge ikke like attraktivt for østeuropeere

Friberg påpeker at det særlig på Vestlandet nå merkes effekten av oljebremsen både i verftsindustrien og i byggebransjen, hvor det tradisjonelt har vært mange østeuropeiske arbeidere.

Fafo-forsker Jon Horge Friberg

– Den svakere kronekursen har også mye å si for polakkene. Det har ikke så mye å si for dem som allerede har bosatt seg her. Men når du reiser for første gang, regner du timelønnen i polske zloty, og ikke i norske kroner, slår Friberg fast.

Torsdag kom nye ledighetstall fra SSB, som viste en nedgang i februar mot januar, men økonomer er enige om at ledigheten fortsatt skal opp. Fredag kom også ferske ledighetstall fra Nav, som viser at ledigheten falt fra 3,3 i mars til 3,1 i april.

Østeuropeere og polakker er også spesielt utsatt. I Rogaland er hele én av ti ledige fra Polen.

Får høre om dårligere tider

Når det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, er norske arbeidsgivere ivrige på rekruttering. Rekrutteringen av østeuropeiske arbeidere skjer ofte ved at arbeidsgiver bruker dem de allerede har ansatt, for å rekruttere familie og venner fra hjemlandet.

– Aktiv rekruttering skjer i stor grad ved hjelp av det vi kan kalle jungeltelegraf. Og nå får man nok høre fort via den samme jungeltelegrafen at tidene ikke er like gode i Norge lenger, tror Friberg.

Han forteller videre at de har tidligere forskning som viser at halvparten av dem som forlot Polen til fordel for Norge, allerede hadde et jobbtilbud i boks før de reiste.

– Konkurransen i bunnen hardner til

Når det har vært gode tider i Norge, har det vært stor etterspørsel etter noen som kan utføre manuelt arbeid med lav lønn og lav status. Til disse jobbene er det vanskelig å finne innenlands arbeidskraft, påpeker Friberg:

– I gode tider søker alle seg oppover, og da kan man si at det oppstår et sug i bunnen. Når det nå blir dårligere tider, hardner konkurransen også i bunnen til. Kanskje flere nordmenn også søker seg til disse jobbene? Det blir også slik at de som har jobb, holder på den de har, i stedet for å søke seg oppover, sier Friberg.

– Reiser polakkene hjem nå, eller drar de til andre land hvor det går bedre?

– Økonomien vokser raskt i Polen også, men det er ikke noe enten-eller når det gjelder dette. Det er i ferd med å etablere seg et stort arbeidsmarked, hvor arbeiderne er interessert i flere destinasjoner, sier Friberg og legger til:

– Forrige gang var Norge eneste land som ikke ble så hardt rammet av krisen, og da så vi at arbeidsinnvandrerne kom hit fra andre land som fikk problemer, slik som Island.

– Utstrømning ikke like sensitiv for nedgangstider

Fafo-forskeren påpeker videre at det viktig å huske på at det er forskjell på utvandring og innvandring.

– Særlig innstrømningen av arbeidsinnvandrere er veldig sensitiv for økonomiske svingninger. Utstrømningen er ikke like sensitiv, noe vi blant annet så under finanskrisen i 2009, understreker Friberg.

Les også

Nå reiser svenskene hjem

Mange fra Polen har bodd i Norge i flere år. De har kanskje fått familien sin over, de har lært seg norsk og investert i bolig. Om de mister jobben, har de rett på dagpenger og kan se seg om etter ny jobb i Norge i stedet for å reise hjem.

– Dersom noen nesten akkurat har kommet hit til landet, er det mer sannsynlig at de raskere drar igjen når det blir dårligere tider, sier Friberg.

– Lønn og sosial sikkerhet teller

Selv om ryktet har gått til Polen om at ikke alt er rosenrødt i Norge lenger, er det altså fortsatt noen som velger å reise.

– Dette gjelder særlig de unge. De vil reise til utlandet for å spare penger for å kjøpe seg leilighet og stifte familie. Det tar lengre tid å opparbeide seg noe i Polen, sier Irzabek, og legger til:

– Denne gruppen tenker heller ikke på langsiktig utvandring, men vil tjene opp penger til å etablere seg i Polen.

Hun legger til at flere av Mojanorwegias brukere fortsatt søker ledige stillinger som utlyses på nettsiden, og at de også ser at flere polakker foretrekker å jobbe i Norge fremfor Storbritannia.

Irzabek mener at Norge er spesielt interessant for polakkene, både på grunn av de høye inntektene, men også den sosiale sikkerheten som tilbys for gjestearbeiderne som har hentet over familien.

Les også

Nå reiser svenskene hjem

Les også

– Langt færre svensker enn tidligere år

Les også

Oljeselskapene faller på studentenes drømmeliste

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Arbeidsledighet
 3. Oljebransjen
 4. Polen

Flere artikler

 1. Polsk økonomi går så det suser – færre polakker vil jobbe i Norge

 2. Færre østeuropeere kommer til Norge

 3. Paul har søkt tusenvis av jobber: – Jeg føler meg diskriminert

 4. Venter tøffere kamp om utenlandske arbeidere

 5. Betalt innhold

  Utleiere får svi for lavere arbeidsinnvandring