Økonomistudenter mister gründerdrømmen mens de studerer

Andelen studenter som vil starte egen bedrift, blir lavere jo høyere utdannelse studentene tar, viser en undersøkelse fra Econa.

VIL IKKE BLI GRÜNDER: Økonomistudentene vil heller skaffe seg jobb i etablerte bedrifter fremfor å starte for seg selv. Her illustrasjonsbilde av studenter på BI.

BI
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Svært få økonomistudenter klarer å holde på gründerdrømmen gjennom hele studiet, viser en fersk undersøkelse fra arbeidsorganisasjonen Econa.

- Det er urovekkende at andelen som ønsker å starte egen bedrift blir lavere med økt utdanningslengde. Det burde egentlig ha vært omvendt, sier fagsjef Joakim Østbye i Econa til E24.

BEKYMRET: Fagsjef Joakim Østbye i Econa.

Econa

Han legger til at Econa ikke har noen forklaring på hvorfor det er slik, og mener at det bør være opp til utdanningsstedene å legge opp til dette.

Econas studentundersøkelse ble foretatt mellom mai og juni i år.

1.472 økonomistudenter fra hele landet har svart på undersøkelsen.

Bekymringsverdig

Kun 6,8 prosent av bachelorstudentene svarer at de ønsker å starte for seg selv.

Men lysten er enda lavere hos masterstudentene der kun 4,6 prosent har et ønske om å bli gründer.

- Vi opplever dette som et varsko til norske myndigheter. Gründerbedriftene, som vi skal leve av fremover, kommer ikke av seg selv, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia, foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO.

- Det er urovekkende dersom færre unge mennesker ønsker å starte egen bedrift, og grunn til alvorlig bekymring dersom økonomiutdanning ikke fremmer etableringslyst. Både på kort og særlig på lenger sikt har Norge behov for en stikk motsatt utvikling, fortsetter han.

Les også

- Utenlandske gründere presser det norske entreprenørskapet fortere fremover

ETTERLYSER TILTAK: Abeliadirektør Håkon Haugli i NHO.

Heidi Widerøe

Får for lett jobb

Undersøkelsen fra Econa viser at svært mange av økonomistudentene får jobb før de har avsluttet mastergraden. Spesielt de studentene med høye karakterer får jobbtilbud tidlig.

- Særlig i en tidlig fase er det altfor lite attraktivt å være gründer i Norge, særlig i sammenligning med bedre betalte godt betalte og mindre risikoutsatte stillinger i andre sektorer. Det er vel dette økonomistudentene ser, sier Haugli.

Han legger til at dersom gründerlysten ikke økes kan det true norsk produktivitet og bærekraften i den norske modellen. Haugli etterlyser også strakstiltak fra regjeringen for å endre utviklingen undersøkelsen viser.

Les også

- Det er mer status å gå Birken enn å investere i en «startup»

Innovasjon Norge-direktør Ketil Lundgaard

Tom Hansen

Kjenner seg ikke igjen

Innovasjon Norge derimot kjenner seg ikke igjen i statistikken fra Econa, og melder om stor gründerlyst blant norske ungdommer.

- Har ikke lest denne undersøkelsen, men generelt registrerer vi en positiv utvikling i holdninger til entreprenørskap blant unge, sier direktør Ketil Lundgaard i Innovasjon Norge.

Han peker likevel på at interessen for å starte for seg selv gjerne varierer mellom de forskjellige lærestedene, men at han er fornøyd med antall etableringer.

- Antall etableringer i Norge er på et tilfredsstillende nivå, og det er mye positivt på gang med utvikling av gründerkultur i Norge, sier Lundgaard.

Men også han bekrefter at det er utfordringer.

- Det avgjørende er at flere av de som starter opp har ambisjoner om å utvikle noe som kan vokse. Hovedutfordringen for entreprenørskap i Norge er at for få oppstartbedrifter blir vekstbedrifter, fortsetter Innovasjon Norge-direktøren.

Les også:

- Utenlandske gründere presser det norske entreprenørskapet fortere fremover- Norge mister kompetanse og muligheten til store pengerInnovasjon Norge: - Få oppstartselskaper vokser nok til at det blir suksess

Her kan du lese mer om

  1. Entreprenørskap

Flere artikler

  1. Abelia om norsk gründervilje: – Bekymringsfullt at motivasjonen er så lav

  2. - Få oppstartselskaper vokser nok til at det blir suksess

  3. - Reiser til Singapore for gründerdrømmen

  4. Annonsørinnhold

  5. Undersøkelse: Over halvparten av app-bedriftene er ikke god business

  6. – IT-studentene blir headhuntet før de rekker å starte gründervirksomhet