Krever flere studieplasser etter rekordår: – Blir som å gå baklengs inn i fremtiden

Flere enn noen gang tidligere vil begynne på høyere utdannelse til høsten. Nito og Akademikerne mener regjeringen bør heve både kvalitet og antallet studieplasser.

Rekordmange har søkt studieplass i 2020. Bilde fra immatrikulering av nye studenter ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim i 2019. Daværende rektor Gunnar Bovim ønsket de nye studentene velkommen.
  • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

Søkertallene fra Samordna opptak ble rekordhøye i år – trolig som følge av coronakrisen og et usikkert arbeidsmarked.

150.784 personer har per 16. april 2020 søkt opptak til universiteter og høgskoler i Norge, 12.052 flere enn i fjor. Samtidig ligger antall studieplasser på 58.513–17 færre enn i fjor. Med det er det 2,6 søkere per studieplass i år.

Les også

Katja (18) dropper friårplaner og går rett på studier:–Det ble for usikkert

På en pressekonferanse fredag lovet forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) at regjeringen vil sette i verk tiltak for å styrke utdanningssektoren.

– Vi kommer til å komme med kraftfulle tiltak på utdanningssiden allerede denne våren. Én av tingene vi må vurdere, er kapasitet i høyere utdanning, men detaljene må vi komme tilbake til, sier Asheim til E24.

Mener ingeniørstudiene bør oppgraderes

Teknologifag var blant studiene som så størst økning i søkere i år. President Trond Markussen i fagforeningen Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito) tror flere har fått øynene opp for mulighetene flere typer ingeniørstudier kan gi.

– En gruppe som har vært ukjent for mange, er bioingeniører. Nå midt oppi coronakrisen tror jeg mange ser at dette er en spennende utdannelse som gir mange muligheter, sier Markussen.

Søkere til bioingeniørutdannelsen økte med 15 prosent, og økningen blant søkere til IKT-ingeniør var nær like høy.

Markussen stusser over at antallet studieplasser for ingeniører er kuttet siden i fjor. Han mener deler av regjeringens varslede tiltak bør komme i form av flere plasser.

– Når det blir færre plasser for ingeniører samtidig som søkertallene går opp, blir det helt feil. Det blir som å gå baklengs inn i fremtiden, sier han.

Nito-presidenten mener også en del av potten bør gå til oppgradering av kvaliteten på ingeniørstudiene.

– Dette er kostbare studier som krever mye plass og laboratorier med oppdatert utstyr. Nå bør det gå midler til å oppgradere laboratoriene til ingeniørstudentene, slik at de ikke må gå i lære når de starter på jobb fordi industri og næringsliv bruker mer moderne utstyr enn det lærestedene har, sier Markussen.

–Gode intensjoner

Leder Kari Sollien i arbeidstagerorganisasjonen Akademikerne har klare forventninger til at regjeringen skal holde ord.

– Nå bruker vi veldig mye penger på tiltak knyttet til coronakrisen, og da er det viktig at de blir brukt fornuftig. Noe må brukes til å styrke kompetansen, så vi er klare for arbeidslivet når vi kommer ut på andre siden, sier Sollien.

Leder Kari Sollien i Akademikerne.

Hun er spent på å se første resultat av de varslede tiltakene i revidert nasjonalbudsjett, som kommer 12. mai.

– Jeg synes regjeringen har gode intensjoner, men det blir en prioriteringsjobb selv om det virker som om statskassen står vid åpen. Det å investere i kompetanse for fremtiden kommer til å lønne seg i fremtiden, selv om det kommer til å koste mye.

Sollien gleder seg over at mange har søkt seg til teknologistudier, og håper at det er mulig å skaffe flere studieplasser her, selv om det gjerne er mer ressurskrevende studieplasser. Hun er dog overrasket over de lavere søkertallene til lærerstudier.

– Det er overraskende, når det har vært motsatt før. Hva årsaken er blir bare spekulasjoner, men det kan jo være at den situasjonen lærere og skoler er i nå har virket avskrekkende. Det er dumt, for vi trenger flere lærere fremover, sier Sollien.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Samordna opptak
  2. Henrik Asheim
  3. Utdanning
  4. Høyere utdanning

Flere artikler

  1. Aldri før har så mange søkt seg til universiteter og høyskoler

  2. Nok et rekordår for høyere utdanning

  3. Katja (18) dropper friårplaner og går rett på studier: – Det ble for usikkert

  4. Snart går søknadsfristen ut: – Håper studentene fullfører studieløpene

  5. Disse studiene er vanskeligst å komme inn på