Rikke Lind blir toppsjef i SJ

Rikke Lind (53) går fra redningsskøyter til svenske tog når hun blir ny administrerende direktør i togselskapet SJ Norge.

 • Katrine Gramnæs
Publisert:

– Jeg elsker tog, jeg har kjørt masse tog, sier en ivrig Rikke Lind til E24.

Når hun starter i den nye jobben 10. januar neste år kommer hun fra stillingen som generalsekretær i Redningsselskapet. Der har hun vært leder for 320 ansatte, 3000 frivillige og 120.000 medlemmer.

I dag fikk de nyheten om at hun slutter etter nesten ti år.

– Jeg er veldig stolt over det vi har fått til i Redningsselskapet, så det er ikke med letthet jeg forlater den skuta, sier Lind.

Etterslep og forsømmelse

Nå går veien fra sikkerhet på sjøen til kommersiell konkurranse om norske toglinjer.

– Jeg gleder meg til å være med på å løfte togtilbudet i Norge. Å ha en velfungerende jernbane som leverer et godt tilbud er avgjørende for å kunne konkurrere med bil og fly og skape en bærekraftig fremtid, sier hun.

Hun mener togsektoren har vært preget av flere tiår med etterslep og forsømmelse.

– Togsektoren har mange dyktige medarbeidere som burde å slippe å unnskylde seg hele tiden. Ikke minst fortjener kundene bedre. Der skal vi gå foran, sier hun.

Trøblete regjeringsplattform

Lind har også bakgrunn fra stillingen som statssekretær i Næringsdepartementet i 2007–2012 og har hatt flere politiske verv i Arbeiderpartiet, både på lokalt og nasjonalt nivå.

Den politiske erfaringen kan komme godt med når hun skal kjempe for rammebetingelsene til Vys største konkurrent om norske jernbanelinjer.

Den ferske regjeringsplattformen slår nemlig fast at regjeringen vil stanse videre konkurranseutsetting av persontrafikken på jernbanen. Den ferske samferdselsministeren sa nettopp at det nå blir slutt på anbud på norske togstrekninger og at han vil tildele strekninger direkte – til Vy.

Det er dårlige nyheter for SJ.

– Hvor viktig blir det for deg å jobbe for at SJ fortsatt skal få konkurrere om å kjøre på nye norske jernbanestrekninger?

– Det må jeg få komme tilbake til. Først skal jeg bli kjent med selskapet og sette meg godt inn i dette, og så skal jeg melde meg på i debatten med full kraft, sier hun.

Trengte en annen kompetanse

Styreleder Berit Kjøll i SJ Norge er fornøyd med ansettelsen.

– Rikke har akkurat den erfaringen, kompetansen og engasjementet som vi ønsket oss av en ny leder for SJ Norge, sier styreleder Berit Kjøll i SJ Norge i en pressemelding.

SJ Norge er eid av det svenske, statlig eide jernbaneselskapet SJ AB. De ble i 2019 tildelt flere norske togstrekninger.

De første SJ-togene tøffet ut fra perrongen på Nordlandsbanen, Dovrebanen og fem andre norske togstrekninger i 2020. Målet deres er å ta over flere strekninger i tiden fremover.

– SJ har hatt en vellykket etablering og oppstart i Norge, og selskapet skal nå inn i en ny og viktig fase, sier Kjøll.

I SJ tar Lind over etter Lena Angela Nesteby, som har vært konstituert administrerende direktør siden Sverre Høven gikk av i sommer. Den gangen sa Høven til NTB at selskapet nå hadde behov for en annen type kompetanse.

– Vårt mål var mer og flere fornøyde kunder. Slik har det dessverre ikke blitt, sa han til NTB i forbindelse med avgangen.

Les på E24+

– Mange ledergrupper mistet noe under pandemien

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. SJ
 2. Redningsselskapet
 3. Lederskifter

Flere artikler

 1. Den nye samferdselsministeren vil gi alt til Vy

 2. Tror på verdens første elfly-rute mellom Stavanger og Bergen i 2026

 3. Norges Bank-jobben: Eksperter mener kompetanse veier tyngre enn politisk historikk

 4. Betalt innhold

  – Det var nesten begravelsesstemning i Telenor da hun sluttet

 5. SV kritisk til at Støre fortsatt vil lete etter ny olje og gass: – Dette var grått og trist