Femti tusen varslet om oppsigelse – dobbelt så mange på ett
år

I 2015 ble NAV varslet om 49.600 mulige oppsigelser eller permitteringer. Oljefylket Rogaland og Vest-Agder er hardest rammet.

FLERE ARBEIDSLEDIGE: NAV-direktør Sigrun Vågeng mener permitterings- og oppsigelsesvarslene viser at ledigheten trolig vil øke fremover.
Publisert:

Til sammenligning fikk NAV 23.700 varsler om permitteringer eller oppsigelser i 2014. Ikke uventet er det oljerelaterte virksomheter som er hardest rammet, viser ferske tall fra NAV.

I løpet av 2015 fikk NAV varsler om 20.000 personer fra industrien og 8.400 personer i bergverksdrift og utvinning. Det er kun bedrifter som planlegger å si opp eller permittere minst 10 ansatte som plikter å varsle NAV.

Nye gigantkutt: Schlumberger-ansatte frykter for jobbene

– Vil øke

– Vi har mottatt 4 000–5 000 varsler de fleste måneder siden mai. Dette tyder på at ledigheten vil fortsette å øke i månedene som kommer, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Les også

Giske savner oljebrems-grep: Spår rekordledighet i 2016

Ifølge NAV er det tilsynelatende flere personer som står i fare for å bli permittert eller sagt opp nå enn under finanskrisen i 2009. Etaten tror likevel ikke at ledigheten vil øke like mye nå som den gjorde den gangen.

Les også

Sandnes-bedrift var helt oljeavhengige - slik la de om og unngikk oppsigelser

Sørvest hardest rammet

– Under finanskrisen var det mange små bedrifter i bygg og anlegg som ble rammet, og mange av dem hadde ikke plikt til å varsle NAV, sier Nav-sjefen.

– Nå er det i større grad store bedrifter i oljerelaterte næringer som må nedbemanne, og dermed fanger vi opp flere av de faktiske oppsigelsene og permitteringene enn vi gjorde i 2009, sier Vågeng.

I tillegg til oljefylket Rogaland er det Vest-Agder som er hardest rammet av oppsigelser og permitteringer.

Les også

Flere under 30 mottar arbeidsavklaringspenger – psykiske lidelser vanligste årsak

Les også

– Går mot rekordhøy ledighet

Les også

Tror mesteparten av olje-oppsigelsene er unnagjort

Publisert:

Her kan du lese mer om