Statoils utflaggingsplaner får rødgrønn pepper

- Statoil klarer seg veldig fint ut denne utflaggingen, sier SV-topp.

- IKKE NØDVENDIG: SV-topp Alf Holmelid mener Statoils utflagging er unødvendig. Han forventer at så lenge det er rødgrønn regjering, vil olje- og energiministeren sørge for at Statoils hovedkontor og dets funksjoner blir værende i Norge.

Kent Skibstad/Stian Lysberg Solum
  • Bjørn Haugan
Publisert:

Statoils planer for å flagge ut deler av virksomheten, blir sterkt kritisert av LO og SV, kritisert av Ap og godtatt av Høyre og Frp.

- Statoil klarer seg veldig fint ut denne utflaggingen. Mulig disse planene får støtte av i en ny regjering med Høyre og Frp, men jeg forventer at den rødgrønne olje- og energiministeren raskt slår fast at Statoils hovedkontor og dets funksjoner skal bli værende i Norge, sier Alf Holmelid, næringspolitisk talsperson i SV.

BAKGRUNN: Internt dokument avslører: Statoil planlegger å flagge ut norske jobber

Vurderer flytting

VG avslørte i forrige uke en plan Statoil har lagt for å flagge ut 250-350 stillinger innen 2015 og potensielt opp til 1000 stillinger frem til 2020, innen sentrale tjenester innenfor IT, byggadministrasjon, HR og finans i Statoils service- og støtteorganisasjon.

De vurderes flyttet til lavkostland.

Den norske stat er hovedaksjonær i Statoil med en eierandel på 67 prosent som forvaltes av Olje- og energidepartementet.

- Folket er hovedaksjonær i Statoil. Derfor er det olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sin rett og plikt å slå fast ovenfor selskapet at vedtatt politikk sier at hovedkontoret og dets funksjoner skal være i Norge. Selskapet skal etter lever dette, sier Alf Holmelid.

LES OGSÅ: Ap-ordfører ut mot Statoil-planer: Frykter masseutflagging

Opp til Statoil

I Arbeiderpartiet er holdningen også kritisk, men ikke i strupen.

- Hovedkontorfunksjonen er viktig og det er dermed også strategisk kompetanse som har fotfeste i Norge som skal underbygge de strategiske beslutningene som Statoil skal ta. Jeg mener nok at flere av disse områdene kan bli sett på som kjerneområder, sier komitenestleder Eirin Sund i Storting - Energi- og miljøkomiteen, som selv er fra Rogaland.

- Vitale funksjoner?

- Ja, det er sentralt at vi beholder strategisk viktig kompetanse i Norge.

Hennes partikollega i komiteen, Torstein Rudihagen sier det slik:

- Vi beklager at det planlegges utflagging av disse områdene, men hvis Statoil mener det er nødvendig for konkurransekraften og for fremtidig verdiskapning, så er det vanskelig å si noe mot det.

LES OGSÅ: Statoil-topp - Ikke vi som går foran, det er vi som kommer etter

FORSTÅR: Statoil må sikre konkurranseevnen for å bevare arbeidsplasser, så selv om det er leit, forstår Høyres Siri A. Meling at selskapet vurderer outsourcing.

Cornelius Poppe

Borgerlig støtte

I Høyre er man åpen for Statoils planer. Partiets komitenestleder i Stortingets Energi- og miljøkomite, Siri A. Meling, er selv fra Statoils kjernefylke Rogaland. Hun synes det er leit, men forstår planene.

- En vil alltid ønske å bevare flest mulig arbeidsplasser i Norge, men Statoil må rigge seg for fremtidig konkurranse og da må de ha anledning til å vurdere outsourcing. Jeg regner med at det skjer gjennom en god prosess med fagforeningene.

FORSTÅR 2: Regjeringen kan indirekte skylde seg selv for at Statoil vurderer utflagging, mener Kjetil Solvik Olsen i Frp.

Vegard Grøtt

Frps talsmann, Ketil Solvik Olsen, sier regjeringen får skylde seg selv.

- Det er trist hvis oljerelaterte jobber forsvinner ut. Det er viktig med slike støttefunksjoner. Men jeg mener dette er resultatet av politiske beslutninger. I revidert budsjett fikk oljeselskapene skatteøkninger av regjeringen. De ønsker å redusere aktiviteten. Når Statoil faktisk gjør noe for å holde kostnadene nede, er det vanskelig for regjeringen i si nei til det. Men jeg mener de i hvert fall indirekte får ta ansvar for dette, sier han.

I VG i torsdag gikk forbundsleder Leif Sande i LO-tilknyttede IndustriEnergi kraftig ut mot planene. Han fikk støtte fra LO-sentralt i går.

YS-forbundet Negotia gikk også rett i strupen på forslaget mot utflagging.

Publisert:

Flere artikler

  1. Frp anklager Ap for dobbeltspill om Statoil

  2. - Kan ende i masseutflagging

  3. - Stopp, Statoil

  4. YS-tillitsvalgt om Statoil:- Pinlig brudd på spillereglene

  5. - Det Statoil legger frem er et ønskeregnestykke