Ikke fornøyd med Lunds lønnskutt

Den britiske tenketanken The High Pay Center mener lønnen til Helge Lund fortsatt er «latterlig», tross ferske kutt.

NY TOPP-LØNN: Tidligere Statoil-topp Helge Lund får i dag noe strengere lønnsregime når han begynner i BG Group.
Publisert: Publisert:

En av de mest aktive i debatten etter at lønnspakken på opprinnelig 29 millioner pund er tenketanken The High Pay Center.

De jobber aktivt for å senke topplederlønningene i Storbritannia.

Og, det manglet ikke på reaksjoner etter at Helge Lund ble tilbudt den høyeste topplederlønnen i Europa innen olje og gass.

Visedirektør Luke Hildyard i tenketanken medgir at toppkompetente ansatte med omfattende ansvar bør lønnes mer enn andre.

MYE I MEDIA: Luke Hildyard er mye benyttet i mediene når høye lederlønninger diskuteres. Han har kritisert Helge Lunds rekord-lønn. Her en skjermdump fra da han var i CNBCs nyhetsstudio.

Likevel mener de lønnen som Lund har akseptert er for mye å akseptere for britene hvor vanlige arbeidere har måtte leve med lønnsreduksjoner og vanskeligheter med å få pengene til å strekke til.

– Lunds lønnspakke er hundre ganger større enn det han trenger for å leve et svært komfortabelt liv, skriver han i en epost til E24, før han fortsetter:

Dette er unødvendig for massivt høy lønn er ikke den eneste måten å motivere eller incentivere folk på, sier han til E24.

- Blind tro på en superstjerne-sjef er kortsiktig, og en kortsiktig måte å lede selskapet på, sier Hildyard videre og understreker at en god selskapskultur med god kompetanseutvikling trolig er nærmere en nøkkel til suksess i det lange løp.

Les også

Derfor provoserer Lunds lønn britene

Ikke imponert over kutt

Onsdag ettermiddag bekreftet BG overfor E24 innholdet i den nye, noe reduserte lønnspakken til Helge Lund, som har forlatt Statoil for å lede det britiske energiselskapet fra mars nest år.

– Dette har lite å si for verdien av Lunds lønnspakke, som er svært i overkant. Endringene gjør at det er ørliten mindre sjanse for at han vil bli belønnet for å feile, men ideen om at dette vil få han til å jobbe hardere er latterlig, sier Hildyard.

E24 var i kontakt med Hildyard onsdag, før de konkrete tiltakene ble offentlig bekreftet av BG, men etter at det hadde blitt kunngjort at det kom til å komme kutt.

Trolig referer Hildyard til Sky News som i forkant beskrev kuttene, basert på annonyme kilder. Disse opplysningene samsvarer i stor grad med kuttene som senere på dagen ble bekreftet.

Kutt i gull-lønnen

Kort fortalt får Helge Lund kjøpe færre aksjer, og han må beholde dem lenger:

Den største endringen i Lunds betingelser er knyttet til BGs aksjeplan for ansatte, som Helge Lund er en del av.

  • Gjennom den langsiktige incentivplanen – LTIP – får BGs ansatte med jevne mellomrom tilbud om å kjøpe aksjer til fordelaktige priser. I den nye aksjeprogrammet foreslås det at den maksimale tildelingen av aksjer skal utgjøre 90 prosent av årslønnen, mot 150 prosent før.

– Dette er en endring som påvirker alle selskapets ledere, sier pressetalsperson Mark Todd i BG Group til E24.

Helge Lund har en årslønn på 1,5 millioner pund, eller 16 millioner norske kroner.

Utover det generelle aksjeprogrammet kan Lund også bli tildelt aksjer for opptil 12 millioner pund direkte fra styret. Også her er det nå foreslått endringer fra den opprinnelige avtalen Lund gjorde med styret.

  • Blant annet må Lund forplikte seg til å sitte lenger på aksjene enn det opprinnelige forslaget la opp til.

Luke Hildyard har en årslønn på 36.000 pund ifølge hjemmesiden til tenketanken, hvilket tilsvarer rundt 390.000 norske kroner.

Les også:

Bekrefter: BG kutter Lunds aksjepakkeKan takke nei til BG-jobben etter endrede vilkårBG kutter i Lunds lønnspakke

Publisert: