Tolldirektøren tror TV-serie bidro til søkerboom

På 35 studieplasser fikk tollerutdanningen i år hele 2.064 førsteprioritetssøkere. – Fantastisk, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Norske tollere kontrollerer de reisende som kommer til Norge over grensen på Svinesund.

Geir Olsen / NTB
 • NTB
 • Maiken Svendsen
Publisert: Publisert:

Det er første året at norske studenter kan gjennomføre en tollfaglig bachelorgrad. Studiet tilbys ved Universitetet i Stavanger.

– Det er fantastisk at så mange ønsker å ta tollerutdanningen. Vi har alltid hatt mange dyktige søkere til Tolletatens interne utdanning, men var svært spente på hvordan det nye bachelorstudiet ville bli tatt imot, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Les også

Nok et rekordår for høyere utdanning

Søkelys på yrket

Han trekker fram at etaten de siste årene har jobbet bevisst og målrettet for å vise fram Tolletaten som arbeidsgiver. Blant annet har det vært en TV-serie som mange har fulgt med på, og pandemien har satt ekstra fokus på sikkerhet og beredskap.

– Disse høye søkertallene tar jeg som et tegn på at vi har lyktes, sier Børmer, som legger til at etaten vil trenge flinke tollere også i årene som kommer.

I bachelorstudiet i toll, vareførsel og grensekontroll er sentrale emner juss, handel, etterretning, HMS, psykologi, kultur- og samfunnsfag, konflikthåndtering og logistikk. I studiet inngår det seks måneder praksis på tollsteder.

TV 2-serien trekkes også frem av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, som mulig grunn til at det nye studiet ble populært.

– Ofte er det de samme studiene som er de mest populære hvert år, men i år er tollutdanningen en nykommer. Dette er et spennende samarbeid mellom Tolletaten og Universitetet i Stavanger, og som tydeligvis har vært et etterlengtet tilbud. Det er mulig TV2-serien Toll også har bidratt til å vise frem hvor utrolig spennende og viktig yrket er, sier han i en pressemelding.

Studieretningen er utviklet av universitetet i Stavanger og tolletaten. Det er studieretningen hvor det er klart størst kamp om plassene. 59 søkere kjemper om hver plass på studieretningen.

Sanner imponert

Tollutdanningen er landets nest mest populære utdanning etter siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole (NHH), som har 2.221 førstevalgsøkere til sine 500 studieplasser.

Tolletatens oppdragsgiver, Finansdepartementet, er imponert over de ferske tallene. Finansminister Jan Tore Sanner (H) forstår godt at mange vil jobbe i Tolletaten.

– Etaten har vist en imponerende endringstakt de siste årene, og ny utdanningsmodell er ett av flere viktige utviklingstiltak i en fremoverlent organisasjon, sier han i en pressemelding.

Les på E24+

Hun studerer to steder og har tre deltidsjobber. Slik får hun det til

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Toll
 2. Universitetet i Stavanger
 3. Henrik Asheim
 4. Jan Tore Sanner

Flere artikler

 1. Nok et rekordår for høyere utdanning

 2. Betalt innhold

  Anna Sophia har kommet inn på landets mest populære studium

 3. Betalt innhold

  – Finansbransjen er nå drevet mer av ønsket om å utrette noe.

 4. Betalt innhold

  Han valgte oljejobb: – Det har vist seg å være lurt

 5. Advarer mot stigmatisering: – Flere må utdanne seg innen olje og gass